10.5.2023

Vuodessa varastettiin yli 18 000 pyörää – nämä mallit vorojen suosiossa!

Talvipyöräily_2019_AH

Vakuutusyhtiö: huomio nämä asiat polkupyörän lukitsemisessa ja selvitä vakuutusehdot.

Polkupyörien varkaudet ovat sitkas vitsaus, sillä esimerkiksi vuonna 2021 Suomessa varastettiin 18 077 pyörää. Vakuutusyhtiöt korvasivat näistä yhteensä 11,3 miljoonaa euroa. Korvausmäärät ovat kasvaneet sähköpyörien yleistymisen tahdissa.

POP Vakuutuksen korvauspalveluista kerrotaan, että varkauslistojen kärjestä löytyy kaikista arvokkaimmat maantie-, city- ja sähköpyörät hyvän jälleenmyyntiarvonsa vuoksi. Samoin erityisesti nuorten suosimia Jopoja kirjataan paljon varastetuiksi vuosittain.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lukitse huolella

Vakuutusyhtiö muistuttaa, että polkupyörän lukitseminen on kaikista tärkein asia varkauksien ennaltaehkäisyn kannalta. Lukittu pyörä vaatii varkaalta enemmän aikaa ja yritystä. Useimmat polkupyörävarkaat iskevät lukitsemattomiin pyöriin ja ne ovat siksi helppoja saaliita.

Polkupyörien lukitsemisesta kerrotaan yleensä vakuutusehdoissa.

– Kannattaa tarkastaa, mitä oman vakuutusyhtiön ehdot sanovat lukon vaatimuksista. Yhtiöittäin on myös eroja polkupyörien maksimikorvausmäärissä, joka kiinnostaa etenkin kovin arvokkaiden pyörien omistajia. POP Vakuutuksella enimmäiskorvausmäärä polkupyörälle on 2 500 euroa, POP Vakuutuksen korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta kertoo.

Esimerkiksi massiiviteräksestä valmistetut U-lukot ovat hankalia murrettavia. Pyörä kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan lukita kiinni johonkin kohteeseen, kuten tolppaan, jolloin ihan heppoisimmilla välineillä pyörän varastaminen ei onnistu.

Vakuutusyhtiö suosittelee hankkimaan pyörän kiinteän standardilukon lisäksi lisälukko lisäturvaa tuomaan.

talvi sähköpyörällä helkama

Valokuvaa pyöräsi

Pyörän omistajan kannattaa valokuvata pyörä ja laittaa ylös pyörän merkki, malli ja rungosta löytyvä sarjanumero. Ne helpottavat rikosilmoituksen tekoa poliisille, mikäli pyörä katoaa.

Valokuva yhdessä säilytetyn ostokuitin kanssa helpottavat asiointia poliisin kanssa mahdollisen varkauden osuessa kohdalle

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: POP Vakuutus