20.7.2017

Washingtonin osavaltio ottaa käyttöön kovat häiriintymissakot kuljettajille

Washington e-rattijuoppous

Osavaltion kuvernöörin mukaan myös ratissa syöminen ja juominen ovat yhtä paha asia kuin rattijuoppous.

Yhdysvaltalainen Washingtonin osavaltio ottaa sunnuntaina käyttöön terävät rangaistukset, mikäli kuljettaja puuhaa ajon aikana jotain muuta. Niin sanotuksi e-rattijuopumukseksi nimetty rangaistuspaketti kattaa kuitenkin melkoisen joukon asioita ja kovin sanktioin.

Lain ensisijainen tehtävä on karsia kännykkää näpräävien ihmisten osuutta liikenteessä. Pelkästä kännykän pitelystä ajamisen aikana lankeaa jatkossa 136 dollarin (noin 119 euron) sakko, joka voi toistuvilla rikkojilla nousta tuntuvaan 234 dollariin (205 euroa).

Älypuhelimen lisäksi syntilistalla on tupakointi, syöminen, juominen, ajaminen ja kaunistautuminen. Näistä ajonaikaisista harrastuksista rapsahtaa 99 dollarin (noin 87 euron) sakkorangaistus. Käytännössä sikäläisessä liikenteessä pitäisi näkyä entistä vähemmän aamuruuhkassa meikkaamista, parran ajamista ja eväiden syömistä.

Paikalliset ovat toivottaneet uuden lain tervetulleeksi juuri älylaitteisiin liittyvien kohtien osalta, mutta muun muassa juomisen ja tupakoinnin kieltämistä pidetään siellä tarpeettoman jyrkkänä. Lakimuutoksen takana on Washingtonin kuvernööri Jay Inslee, joka ei erityisemmin pidä ihmiskuljettajien erehtyväisyydestä. Kuvernöörin mukaan muuta puuhaava kuljettaja on yhtä paha kuin rattijuoppo, joten lakimuutos ei voinut odottaa.

Lähde: The Drive Kuvituskuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat