Jaguar E-Type

Ajoneuvot Käytetyt autot Käytetyt erikoisuudet 20.7.2023

Käytetyt erikoisuudet: Jaguar E-Type – 7000 valokuvaa, 1200 työtuntia ja 225 000 euron edestä kuitteja

Restaurointityön voi tehdä monella tapaa. Tämän Jaguar E-Typen kohdalla se on tehty viimeisen päälle tarkasti dokumentointia myöten.

Vuosien 1961-1975 välillä valmistuneet Jaguar E-Typet ovat tulleet tunnetuksi kauniista muodoistaan. The Daily Telegraph -lehden äänestyksessä Jaguar E-Type valittiin vuonna 2008 kaikkien aikojen kauneimmaksi autoksi suurella äänten enemmistöllä – joskin pienenä lähdekritiikkinä on hyvä huomioida, että kyseessä on brittiläinen lehti ja brittiläinen auto.

Joka tapauksessa Jaguar E-Typen kauneus on kyllä huomioitu myös Iso-Britannian ulkopuolellakin. Yksi kenties suurimmista värilasittomista referensseistä autolle tulee Italiasta, sillä muuan Enzo Ferrari on huhujen mukaan todennut 1960-luvulla, että Jaguar E-Typen on maailman kaunein auto.

Jaguar E-Type

E-Type perustui Jaguarin menestyksekkääseen D-Type- kilpa-autoon, joka oli voittanut Le Mansin 24 tunnin ajon kolmena peräkkäisenä vuonna vuodesta 1955 alkaen. Ennen varsinaisen tuotannon aloittamista autosta tehtiin kaksi konseptiversiota. Vuonna 1957 syntyi E1A-versio ja kolme vuotta myöhemmin E2A-versio. Tuotantoversion valmistaminen oli valmis alkavaksi vuotta myöhemmin, eli vuonna 1961.

Jaguar E-Type voidaan jakaa kolmeen mallisarjaan. Sarjoista ensimmäistä tehtiin vuosien 1961-1968 välisenä aikana, toista vuodet 1968-71 ja viimeistä vuosien 1971-1975 välisenä aikana.

Ensimmäiset kaksi mallisarjaa olivat tarjolla vain kuusisylinterisillä rivimoottoreilla, sekä kolmella korivaihtoehdolla, jotka olivat 2-paikkainen coupé, 2+2-paikkainen coupé tai 2-paikkainen roadster. Kolmas mallisarja oli vuorostaan tarjolla 5,3-litraisella V12-moottorilla ja ainoastaan 2+2-paikkaisena coupéna tai 2-paikkaisena roadsterina.

Jaguar E-Type

Käytetty erikoisuus: Jaguar E-Type 4.2 OTS Open Two Seater Series 1

Jaguar E-Typejä on päätynyt joitakin yksilöitä myös meille Suomeen asti. Tätä artikkelia kirjoittaessa näitä on suomalaisilla autosivustoilla myynnissä yhteensä kolme kappaletta, ja tämän viikon Käytettyjen erikoisuuksien juttusarjaan nousee Vantaalla myynnissä oleva Jaguar E-Type 4.2 OTS Open Two Seater Series 1.

Kyseinen Jaguar on tullut myynti-ilmoituksen mukaan Suomeen Saksasta vuonna 2013. Kaksipaikkaisen roadsterin värimaailma on auton ulkopuolella on Opalescent Gun Metall ja sisustassa Conolly Red. Vuosimalliltaan Jagge on 1967, eli se on loppupään ykkössarjalaisia. Mittarilukema autossa on ilmoituksen mukaan pyöreät 10 000 kilometriä ja katsastuskin on suoritettu viimeksi kesäkuussa 2020.

Jaguar E-Type

Kenties mielenkiintoisinta autossa on sen poikkeuksellisen tarkasti tehty restaurointityö. Myynti-ilmoitus ei kerro missä ja milloin entistäminen on tehty, mutta se on joka tapauksessa tehty tarkasti dokumentoiden. Myyjän mukaan projektille kertyi reilut 1200 työtuntia ja auton kuittikansiossa on täytettä 225 000 euron edestä.

Lisäksi entisöintiprojekti on kattavasti digitoitu. Kaikki projektin kustannukset on ajettu Exceliin, ja samaan tiedostokansioon kuuluvat myös yli 7000 valokuvaa, jotka on taltioitu eri työvaiheista – myyjän mkaan jopa yksittäisistä ruuveista lähtien.

Kyseisellä autolla on myös erilaisia titteleitä ja saavutuksia vyöllään. Jaguarilta löytyy tehtaan Jaguar Daimler Heritage Trust -sertifikaatti, ja lisäksi auto on voittanut mm. Svenska Jaguar Klubbenin Concours d’Elegancessa ensimmäisen palkinnon. Ja löytyypä autolta myös kotimainen museoajoneuvo status!

Jaguar E-Type

Ollakseen lähes 60-vuotias ajoneuvo, Jaguarin suorituskyky on jopa nykyajan mittapuilla mitatenkin asiallinen. Auton 4,2-litrainen kuusisylinterinen bensiinimoottori tuottaa 165 kilowattia, eli 221 hevosvoimaa. Huippunopeutta myynti-ilmoitus lupaa 242 kilometriä tunnissa ja kiihtyvyyttä nollasta sataan 7,1 sekunnissa.

Kuten kuittikansion paksuudesta pystyy jo päättelemään, tämä yksilö ei ole se internetin halvin myytävä Jaguar E-Type. Ajoneuvon hintalappuun on kirjattu lukema 249 900 euroa. Tuolla hintapyynnöllä irtoaa muuten 16. sija kalleimpien Torissa myytävien autojen listalla.

Muista myös Käytettyjen erikoisuuksien aiemmat Jaguar-aiheiset julkaisut, joissa olemme esitelleet mm. Jaguar XJ Series II 5.3, Jaguar XJR 4.0 A ja Jaguar E-Type.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Jaguar

Kaikki koeajot

Uusimmat