Käytetty erikoisuus – Jaguar XJ Series II 5.3

Ajoneuvot Käytetyt erikoisuudet 13.12.2021

Käytetyt erikoisuudet – Jaguar XJ Series II 5.3

V12-moottorilla ärjyvä kissapeto sekä samassa paketissa sivistyneen säyseä sedan voi olla vaikkapa punainen Jaguar XJ Series II 5.3 vuodelta 1975.

Jaguar XJ on eräs automaailman maineikkaista eikä siten ole jäänyt ilman palstatilaa myöskään Moottorilta. Kauniin sarjan aloittanut Jaguar XJ6 on käsitelty kattavasti klassikkojutussa, josta kannattaakin tutustua mallisarjan syntytarinaan. Tällä kertaa erityisen kiinnostuksen kohteena on Jaguar XJ Series II 5.3, josta löytyy kutoskoneen rinnalle mallisarjaan tuotu V12.

Jaguar XJ Series II 5.3 – Tori Autot

Series II korvasi ensimmäisen mallisarjan vuonna 1973.

Nimensä mukaisesti toista sukupolvea, tai kehitysaskelta, edustava Series II korvasi edellä mainitun ykkössarjan vuonna 1973. Päivitys hyötyi muun muassa täysin uusista lämmitysjärjestelmistä. Vuoteen 1974 saakka mallia myytiin kahdella akselivälillä, mutta näistä lyhyempi pudotettiin pois.

Toinen sarja säilyi tuotannossa vuoteen 1979 saakka. Tuohon mennessä mallia ehdittiin valmistaa 91 227 yksilöä, joista 14 226 liikkuivat V12-moottorin voimin.

XJ jatkoi kuitenkin kulkuaan vielä pitkään ilmestyen toisinaan muun muassa ärjyvinä villikissoina Jaguar XJR -mallinimellä. Valitettavasti vuonna 2019 edellisen sukupolven (X351) tuotanto lopetettiin ilman suoraa seuraajaa. Tiettävästi täyssähköinen XJ oli jo pitkällä suunnitteilla, mutta päätettiin leikata oletettavasti kustannusäästöt mielessä.

Jaguar XJ Series II 5.3 – Tori Autot

Käytetty erikoisuus – Jaguar XJ Series II 5.3

Punainen vuosimallin 1975 Jaguar XJ Series II 5.3 on kaupan Tampereen suunnalla. Mittarilukemaksi on merkitty 122 000 kilometriä, mutta myynti-ilmoituksen mukaan todellinen ajomäärä ei kuitenkaan ole tiedossa.

Samoin mallinimensä mukaisesti tätä kissapetoa liikuttaa hieman yli 5,3-litrainen vapaasti hengittävä V12-moottori. Tuon moottorin huipputeho on ilmoituksen mukaan 217 kilowattia (295 hv) ja voima välitetään automaattivaihteiston kautta takapyörille. Jaguarit olivat aikanaan erityisen ripeitä kulkijoita.

Jaguar XJ Series II 5.3 – Tori Autot

Sulavalinjainen kissaeläin on onnistunut muotojen ajattomuudessa.

Myös korin linjat ovat hyvin sulavat suurelle sedanille ja vanteet istuvat jollakin oudolla tavalla auton alle hämmentävän hyvin. Peribrittiläiseen tyyliin kromia on käytetty runsaasti, mutta arvokkaalla tavalla. Series II -mallin muuten tunnistaa hieman ensimmäistä ylemmäs sijoitetuista puskureista.

Kabiiniin kurkkaava löytää ylvästä nahkaa ja jaloa puuta. Myös ohjauspyörä on tässä tapauksessa puukehäinen kolmella metallipuolalla. Äänentoistojärjestelmä on kuitenkin puukotettu cd-soittimella ja Blaupunktin kaiuttimilla.

Museorekisteröity V12-moottorilla varustettu Jaguar on aina vaikuttava ilmestys. Tämä yksilö omaa ilmoituksen tekstin mukaan katsastusta heinäkuuhun 2024 saakka, joten ainakaan siitä ei tarvitse heti murehtia. Muusta huollosta ilmoituksessa ei mainita, mutta jotain on jätettävä ostajankin selvitettäväksi.

 

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat