BMW 530e M Sport

Ajoneuvot Koeajo 26.10.2020

Koeajo: BMW 530e – juuri kun ehdimme koeajaa uudistuneeen lataushybridin, se uudistui jälleen

Viitossarjan lataushybridi uudistuu jatkuvasti: juuri kun saimme uudistetun mallin koeajoon, ehti valmistaja jo päivittää auton kolmannen kerran. Edistys on hyvä, mutta millainen on 5-sarjan ladattava hybridi vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla? Hyvää: Hybridijärjestelmän sulava toiminta, tarjolla myös nelivetoisena ja farmarina. Huonoa: Hidas lataus

BMW 530e ehti koeajoon juuri ennen mallipäivitystä: lukiessasi tätä on koeajettu versio siis korvautunut uudistetulla painoksella. Kasvojenkohotuksen erottaa leveämmästä ja korkeammasta maskista, ja vihdoinkin ladattavaa hybridiä saa myös Touring-farmarikoriin.

Käytettyä BMW 530e:tä ostavan kannattaakin olla tarkkana: nyt koeajettu yksilö on vuonna 2017 esitellyn 5-sarjan (G30-sukupolvi) toinen 530e-painos. Vuodesta 2017 aina kesään 2019 autoa valmistettiin 9,2 kilowattituntisella akulla ja takavedolla, sen koeajon voit lukea tästä. Vuoden 2019 heinäkuusta vuoden 2020 kesäkuuhun tuotannossa on nyt koeajettu versio, jossa akku kasvoi 12,0 kilowattituntiin (käytössä 10,4 kWh) ja tarjolle tuli myös xDrive-neliveto, mutta ulkoisia eroja autoissa ei ollut.

Akun kasvu ei vaikuttanut auton perusvoimalinjaan: keulalla on BMW:n 2-litrainen nelisylinterinen turboahdettu bensiinimoottori 135 kilowatin (184 hv) tehoisena. Polttomoottoriin ja ZF:n 8-portaisen automaattivaihteiston välissä on 83-kilowattiinen (113 hv) sähkömoottori. Paketin yhteisteho on 185 kilowattia eli 252 hevosvoimaa.

BMW 530e M Sport

Hienostunut voimalinja

BMW:n hybridivoimalinja toimii hienostuneesti kilpailijoiden tapaan. Jostain syystä sähköinen toimintamatka jäi kuitenkin yhtä suurilla akuilla varustetuista kilpailijoista – pääsimme BMW:llä vain noin 30 kilometriä sähköllä. 90 kilometrin mittaisella hybridiajolenkillä BMW etenee varsin taloudellisesti, lenkki taittuu kulutuslukemalla 3,3 l/100 km – tosin nelivetoinen Audi A6 meni selkeästi vähemmällä.

Hybriditilassa auto vuorottelee bensiini- ja sähkövoiman välillä, mutta sähköä auto ei yli 110 km/h nopeudessa käytä. Tarkoituksena on säästää akkua nopeuksiin, joissa sähköajosta saa paremman hyödyn. Sähköajoa moottoritiellä kaipaava voi kytkeä auton täyssähkötilaan, jolloin valmistaja lupaa huippunopeudeksi 140 km/h. Ainakin kotimainen kattonopeus onnistuu helposti, toki akku kuluu silloin nopeasti.

BMW 530e M Sport

Latausportti on kuljettajan puolen etulokasuojassa.

Hybriditilassa 252-hevosvoiman yhteisteho liikuttaa autoa vaivatta. Mielenkiintoisena anekdoottina mainittakoon, että tuorein kehitysversio 530e:stä liikkuu peräti 292 hevosvoiman turvin, vaikka sen polttomoottori on yhtä tehokas ja sähkömoottorin teho on laskenut muutaman hevosvoiman. Muutoin uudistetun versioin voimalinja on akkua myöten yhtenevä, eikä valmistajan ilmoittamissa teknisissä tiedoissa ole merkittäviä eroja. Uudistuksen myötä tarjolle tosin tulee myös saman sähkövoimalinjan kuusisylinteriseen bensiinimoottoriini yhdistävä 545e xDrive. Tämä voimalinja, tosin paljon isomman akun kera, on tuttu BMW X5 xDrive45e:stä, jonka koeajon voit lukea täältä.

Visuaalista sporttia

Ajettu yksilö edustaa valmistajan koeajoautolinjaa, eli jälleen kerran saimme koeajoon M Sport -varustellun yksilön. Erinomaiset urheiluistuimet ja muutenkin hyvä ergonomia antavat hyvän perustan ajokokemukselle, ja toimivat mainiosti myös matka-ajossa.

530e:ssä M Sport -paketti ei vaihda jousitusta jäykempään diesel- ja bensiiniversioiden tapaan. Alustaltaan auto on napakan jämäkkä. Ensivaikutelma lupaa urheilullista käytöstä, mutta vauhdin kasvaessa käytös muuttuu epätarkaksi. Jämäkkyys ei siten heijastu upean urheilullisena ajettavuutena – toisaalta kannattaa muistaa, että kyse on 1 845 kiloisesta perheautosta.

BMW 530e M Sport

Hidasta latausta

Auton lataus tapahtuu BMW:lle tyypilliseen tapaan yksivaiheisella 3,7 kilowatin laturilla (1x16A) – tässäkin Audi ja Mercedes-Benz saavat etumatkaa 7,4 kilowatin latureillaan. Vajaan neljän tunnin latausaika riittää silti mainiosti yölataukseen, mutta asiointilataus kauppakeskuksissa jää 3,7 kilowatin teholla varsin turhaksi pisimpiä shoppailusessioita lukuun ottamatta.

BMW 530e M Sport

BMW 530e antaa ehkä kilpailijoilleen pientä tasoitusta latausnopeudellaan, mutta hinnoittelultaan se on varsin houkutteleva kilpailijoihin verrattuna. Kasvojenkohotuksen jälkeen mallin hinnat alkavat 57 591 eurosta.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: BMW

Kaikki koeajot

Uusimmat