Citroën C3 Aircross

Ajoneuvot Koeajo 7.10.2017

Koeajo: Citroën C3 Aircross – Kubismista katumaasturismiin

Citroën C3 Aircross on juuri sitä, mitä pitikin: hiukan enemmän C3:sta. Hyvää: Citroënin uusi pirteys jatkuu, helppous ja mukavuus Huonoa: varustetasot, katumaasturihype

Hilpeän ja hauskan Citroën C3:n kaveriksi ranskalaisen väkäsmerkin mallistoon saapuu nyt C3 Aircross. Ilmakrossi korvaa jatkossa tutun Picasso-tilaversion, sillä katumaasturibuumin myötä myös C3 vetää helmat ylös ja näyttäytyy raflaavasti maastotyyliin sonnustautuneena.

Citroën C3 Aircross

Katu, maasto ja tila

Citroënin nykyinen pirteä muotokieli jatkuu hienosti C3 Aircrossissa. Mallille on siunattu maltilliset 20 millimetriä lisää maavaraa ja maastohenki jatkuu helmoissa ja alleajosuojissa. Samalla voimakkaita mielipiteitä aiheuttaneet Airbump-kylkipuskurit ovat jääneet kokonaan pois, joten parkkipaikkapallukat nähdään vain tavallisen C3:n tapauksessa.

Maastoasenteen osana Citroën C3 Aircross on saatavissa muun muassa Peugeot 3008:sta tutulla Grip Control -ajotilajärjestelmällä ja alamäkihidastimella. Varsinaista nelivetoa ei voimalinjavalikoimasta kuitenkaan löydy, mikä on ymmärrettävää B-segmentin crossovereissa. Valmistajan ylitsevuotava SUV-katumaasturihehkutus tuntuu ajoittain hiukan liioittelulta tuotteeseen nähden.

Nykypikkuautoista perittyyn tapaan tarjolla on uskomaton valikoima värejä ja ulkonäköpaketteja. Citroën C3 Aircrossin tapauksessa eri yhdistelmiä on peräti 90. Lisäksi valittavana on 5 erilaista sisustavaihtoehtoa. Erityisen hauska yksityiskohta on muovista valmistettu oopperaikkuna, joka on somistettu värillisillä sälekaihdingrafiikoilla.

Loput Citroënin pirteästä monikäyttöisyydestä kumpuaa sen tila-automaisuudesta. Liukuvien takaistuinten ansiosta tavaratilaa on käytössä aina 410 litrasta 520 litraan. Suhteessa 60/40 kaatuvat takaistuimet kasvattavat kuormakyvyn peräti 1289 litraan. Ja mikäli huonekalukaupasta tarttuu mukaan kirjahyllyn rakennussarja, voi autossa kuljettaa peräti 2,4 metriä pitkiä esineitä kiitos etumatkustajan istuimen kaadettavan selkänojan.

Matkustamossa vallitsee Citroënin nykyteesien mukaisesti tilava ja valoisa tunnelma. Pettämättömällä ranskalaistyylillä valitut materiaalit ja muodot tekevät sisustasta miellyttävän oleskelupaikan, joka taatusti poikkeaa valtaharmaudesta. Valoa puolestaan virtaa panoraamalasikatosta, jonka saa jopa avattua sään suosiessa. Takaistuimilla on kiitettävästi tilaa ja varustelistalta löytyvät jopa pimennysverhot takaovien laseihin.

Helposti liikenteessä

Ajettaessa Citroën C3 Aircross täyttää sille asetut odotukset. Korkeampi ajoasento tuo mukanaan paremman näkyvyyden sitä kaipaaville. Korsikan mutkaisilla teillä ohjauspyörän kautta ei välity juuri mitään tietoa etupyörien tekemisistä, mutta kevyt ohjaus on helppo ja lineaarinen. Sama kepeä helppous pätee myös muihin hallintalaitteisiin, sopien Citroënin imagoon. Mukavan pehmeästä jousituksesta huolimatta korkean C3 Aircrossin kallistelut ovat hyvin hallinnassa niin kuopissa kuin jarrutuksissa.

Koeajetun BlueHDi 120 S&S -dieselin voimavarat riittävät hyvin suurin piirtein koko Korsikan ajamiseen kolmosvaihteella, 6-vaihteisen manuaalin toimiessa selkeästi. Pääsimme kokeilemaan myös 6-vaihteisella automaatilla varustettua PureTech 110 -bensiinimallia, joka on karkeasointisempi mutta helpompi tapa liikkua.

Tarjolla on kattava valikoima elämää helpottavia varusteita. Trendin mukaisesti keskikonsolissa sijaitsee Qi-standardin mukainen langaton latauskolo kännykälle. Peruutuskameran kuva on kattavat 180°, mutta kameran ruudunpäivitys jättää toivomisen varaa. Muilta osin 7-tuumainen viihde- ja navigaatiojärjestelmä toimii mainiosti.

Citroën C3 Aircross

Citroën on panostanut voimakkaasti myös turvavarusteisiin. C3 Aircrossin saa halutessaan jopa mainiolla tuulilasinäytöllä varustettuna, joka yhdessä vakiovarusteisen liikennemerkkitunnistuksen kanssa helpottaa kuljettajan työtaakkaa. Automaattinen hätäjarrutustoiminto jää kuitenkin valitettavasti lisävarustelistalle kaikilla varustetasoilla. Liukuvat takaistuimet ja automaatti-ilmastointi tulevat nekin vakiona vasta parhaassa Shine-tasossa.

Suomessa uusi Citroën C3 Aircross nähdään vielä ennen vuodenvaihdetta, hintojen vahvistuessa lähikuukausina. Luvassa on pirteän omaperäinen tulokas korkeiden pikkuautojen kiristyvään segmenttiin.

Citroën C3 Aircross

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Citroën

Kaikki koeajot

Uusimmat