Nissan Qashqai e-Power 2WD Tekna+ 2-tone koeajo

Ajoneuvot Koeajo 11.12.2022

Koeajo: Nissan Qashqai e-Power ja tarina kaksijakoisesta kulutuksesta

Nissan Qashqai -katumaasturin uusi e-Power-voimalinja on sujuva ja kuluttaa kaupungissa vähän, mutta maantiellä talousetu katoaa. Hyvää: sähköautomaisen sujuva voimalinja, polttomoottorin äänettömyys myös kovissa kiihdytyksissä, kaupunkikulutus. Huonoa: ei maantiekulutusetua perus-Qashqaihin nähden, jousituksen pintakovuus.

Nissan Qashqai e-Power vakuuttaa sujuvuudellaan heti ensimetreistä lähtien: tunnelma on kuin sähköautolla ajaisi. Ajotuntuma selittyy kolmannen sukupolven Qashqaihin saatavasta e-Power -tekniikasta, johon otimme ensituntumaa jo aiemmin ulkomaankoeajolla.

Voimalinja on persoonallinen, sillä 1,5-litraisella kolmisylinterisellä polttomoottorilla ei ole lainkaan mekaanista yhteyttä vetäviin pyöriin, vaan sen tehtävänä on joko ladata 1,8 kWh:n ajoakkua tai syöttää ajotilanteen mukaan virtaa ”suoraan” sähkömoottorille.

Nissan Qashqai e-Power 2WD Tekna+ 2-tone koeajo

Kotimaan koeajo osoitti, että e-Power pelaa kaikenlaisissa ajotilanteissa sivistyneesti. Liikkeellelähdöissä sähkömoottorin voimantuotto on viiveetöntä ja vaihteiston nykäyksistä vapaata. Teslamaista räjähtävää voimaa on turha odottaa, mutta tavanomaisessa arkiajossa Qashqain pyöreän rauhallinen reagointi ”toivomuspolkimen” painalluksiin toimii.

Poljinta reilummin painettaessa polttomoottori herää tarpeen vaatiessa henkiin ja kuulostaa kylmänä hieman oudolta, mutta pitää lopulta melut hyvin mahassaan. Käyntinopeus pysyy kiitettävän alhaisina normaaleissa ajotilanteissa, käytännössä miltei tyhjäkäynnillä.

Myös ripeissä moottoritieramppikiihdytyksissä e-Power -järjestelmä yllättää meluttomuudellaan. Polttomoottorin kierrokset eivät nouse punarajalle asti kuten vanhemmissa Toyotan hybrideissä, vaan pysyttelevät korvakuulolta hieman korotetun tyhjäkäynnin yläpuolella ripeämmissäkin kiihdytyksissä.

Parhaimmillaan kaupungissa

Uusi voimalinja on parhaimmillaan taajama-ajossa. Auto kulkee sähkön voimin yllättävän pitkiä matkoja ennen polttomoottorin hörähtämistä käyntiin. Satojen metrien sijaan puhutaan parhaimmillaan useammasta lähipäästöttömästä kilometristä.

Sähköautomaista tunnelmaa edesauttaa Nissanin Ariya-täyssähköautosta tuttu e-pedal-toiminto. Kaasupoljinta höllennettäessä regenerointi on sen verran tehokasta, ettei kuljettajan tarvitse painaa jarrupoljinta yhtä usein kuin peruspolttomoottoriautoilla. Toiminto kuitenkin tippuu pois pelistä ajonopeuden laskiessa 10 km/h alapuolelle, joten täydellistä yhden polkimen ajoa Nissan ei ajajalleen tarjoa.

Kolmannen sukupolven Qashqai suoriutuu kaupunkipyörityksestä muutenkin mallikkaasti. Aivan kuten käyttötestiautossamme, näkyvyys ulos on hyvä ja ergonomiaa voi vain kiitellä. Maantiellä Qashqai kulkee suoraan, mutkatiellä sen sijaan alkaa havaita ohjauksen tietynlaisen tunnottomuuden. Alusta toimii kaikkialla erinomaisesti, mutta jousituksen nypytys on alati läsnä hyvälläkin tiellä.

Myöskään melutasoltaan Qashqai ei ole kaikkein hiljaisin, mutta se ei ole e-Power -voimalinjan syytä. Isojen pyörien kautta sisään välittyy tiemelua kohtalaisen kuuluvasti ja tuulen suhinaa kantautuu sivupeilin suunnalta maantienopeuksilla. Yllättäen myös asfalttiteiden satunnaiset irtosorat tuntuvat ropisevan takakaariin kohtuullisen äänekkäästi.

Entä se kulutus?

Autotesteissä ja -vertailuissa käyttämillämme maantie- ja kaupunkikulutuslenkeillä saimme e-Powerille ristiriitaisia kulutuslukemia. Maantiellä ero uuden voimalinjan ja viime vuonna testatun Qashqai MHEV 158 Xtronic -kevythybridijärjestelmän (jollainen käyttötestiautommekin oli) välillä oli vain 0,1 litraa sataa kilometriä kohden. Vieläpä niin päin, että MHEV oli e-Poweria taloudellisempi (5,8/5,9 l/100 km). Eroa voi selittää ainakin osittain sillä, että e-Powerin kulutuslenkeillä vallitsi viisi astetta kylmempi sää, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, ettei uusikaan voimalinja yllä maagisen piheihin lukemiin maantieolosuhteissa. Moottoritien 120 km/h -nopeudessakin ajotietokone näytti käytännössä samoja, liki kahdeksan litran kulutuslukemia kuin käyttötestiautossamme.

Kaupunkikulutuslenkillä uuden voimalinjan kulutusetu sisarmalliinsa oli kuitenkin merkittävä. MHEV:n tulokseksi mittasimme aiemmin 7,6 l/100 km. Nyt täsmälleen samalla ajalla kellotettu ajolenkki sujui e-Powerilla 5,4 l/100 km -keskikulutuksella. Tämä tulos on luokassaan erinomainen, ja alleviivaa uuden voimalinjan olevan kaikkein etevimmillään taajama- ja kaupunkiajossa.

Nissan Qashqai e-Power 2WD Tekna+ 2-tone koeajo

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Nissan

Kaikki koeajot

Uusimmat