Škoda Kamiq

Ajoneuvot Koeajo 23.9.2019

Koeajo: Ok, Laura: lähdetäänpä koeajolle! – Škoda Kamiq

Tšekkikatumaasturien tuorein, Škoda Kamiq, yllättää väljillä sisätiloillaan. Muotoilukin on valmistajan suurempia SUV-malleja räväkämpää, ja kaiken kruunaa uusi puheohjausjärjestelmä. Hyvää: sisätilat, toimiva yleisilme. Huonoa: automaatin viivyttelyt (jälleen kerran).

Škoda Kamiq iskee suosittuun kompaktien katumaastureiden ryhmään. Odotukset ovat korkealla, perustuuhan auto samaan MQB A0 -rakenteeseen kuin aiemmin tänä vuonna esitelty Scala-viistoperä.

Ulkonäöltään Kamiq on Škodan muuta katumaasturiperhettä kulmikkaampi ja äreämmän näköinen. Uutta ilmettä tuovat myös kaksiosaiset etuvalot. Lähi- ja kaukovalojen kaksois-led -moduulin yläpuolelle on sijoitettu myös vilkkujen virkaa toimittavat huomiovalot.

Škoda Kamiq

Yllin kyllin sisätilaa

Kamiq on Scalaa 121 millimetriä lyhyempi – lähinnä tämä tuntuu 67 litraa pienemmässä, 400-litraisessa tavaratilassa. Lisävarusteena autoon saa tavaratilan välipohjan, jolla 1 395 litraan laajennetun kontin saa loihdittua tasaiseksi.

Škoda Kamiq

Ja jos tämäkään ei riitä, myös etumatkustajan selkänojan saa eteenpäin taittuvana, jolloin autolla voi kuljettaa tavaraa liki 2,5 metrin pituudelta.

2 651 millimetrin akseliväli luo perustaa yhdelle Kamiqin parhaista puolista, nimittäin erinomaisille sisätiloille. Auto soveltuukin kompaktista ulkokuorestaan huolimatta vaikka neljän aikuisen matkantekoon, sillä jalkatilasta ei tarvitse tinkiä edes keskivertoa pidemmän kuljettajan takana. Kulku 181 mm maavaralla varustettuun crossoveriin käy vaivatta. Pääntilaakin on suorastaan yltiöpäisesti 1 553 millimetrin korkeuden ansiosta.

Litrainenkin riittää

Kamiqin moottorivalikoima on varsin suppea. Aluksi saadaan tarjolle 1,0- ja 1,5-litraiset TSI-bensakoneet, myöhemmin valikoima laajentuu 1.0 G-TEC -kaasuversiolla. Esimerkiksi Seat Aronan valikoimasta tuttu 1,6-litrainen dieselmoottori ei sen sijaan tule Suomessa myyntiin. Maasturimaisesta olemuksestaan huolimatta Kamiq on aina etuvetoinen.

Koeajossamme ollutta kolmisylinteristä litraista bensiinimoottoria saa joko 95- tai 115-hevosvoimaisena. Näistä kahdesta tehokkaampaan voi valita joko kuusipykäläisen manuaalivaihteiston tai 7-vaihteisen kaksoiskytkinautomaatin. 95-hevosvoimaiseen malliin tarjotaan ainoastaan 5-vaihteista manuaalilaatikkoa.

Škoda Kamiq

Tehokkaampi versio 1.0 TSI -voimanlähteestä ei poikkea tuntumaltaan muista vastaavista VW-konsernin malleista. Kamiqin Scalaa suurempi ilmanvastus ei tee moottorista hengettömämmän tuntuista, vaan piskuiset kolme sylinteriä liikuttavat uutuutta varsinkin maantiellä tyydyttävästi. Moottoritiellä vähäinen voima tuntuu, tai pikemminkin kuuluu, korkeiden kierrosten muodossa. Nopeudenmuutokset eivät silti tuota suurempia vaikeuksia.

Automaatinkin toiminta on tuttua. Tasaisessa ajossa DSG-vaihteisto pykältää miellyttävän pehmeästi, mutta erityisesti liikkeellelähdöissä ja risteyksissä vaihteisto saattaa jäädä miettimään seuraavaa siirtoa, tai sitten hyökätä erittäin aggressiivisesti eteenpäin.

Lyhyen testilenkin jälkeen 95-hevosvoimainenkin moottori jättää positiivisen tuntuman. Optimaalisesti välitetyn manuaalivaihteiston ansiosta moottorin uskoisi tuottavan enemmänkin vääntöä kuin ilmoitetut 175 newtonmetriä.

Škoda Kamiq

Urheilullisuutta hakemaan

10 mm matalammalla maavaralla höystetty Sport-alustainen Kamiq on niin ikään miellyttävä ajettava ainakin tasaisilla teillä. Kallistelua ei juuri havaitse, ja iskunvaimennukseen on normaalin asetuksen lisäksi tarjolla jäykempi asetus.

Jäykkyyden haittailmiönä esiintyvät tärähdykset tuntuvat odotettua pehmeämmiltä. Lisäksi sopivaa ajotuntumaa voi Sport-versiossa hakea neljällä ajotilalla, jotka muuttavat ohjaustuntumaa ja voimalinjan toimintaa.

Laura tottelee kielitaitoista

Vaikka Kamiq edustaa kompaktiluokan autoja, sisäilme ei ole liian pelkistetty. Kaikki tarvittavat toiminnot löytyvät loogisilta paikoilta, ja tilaa pikkutavaroillekin on kohtuullisesti. Jos uudenaikaiset näytöt miellyttävät, Kamiqiin on saatavana digitaalinen 10,25-tuumainen Virtual Cockpit -mittaristo ja suurimmillaan 9,2-tuumainen tietoviihdenäyttö.

Paremman tietoviihdejärjestelmän mukana tulee myös valmistajan uutuus, Laura-puheohjaus. Se tottelee kuutta eri kieltä, joihin kumpikaan kotimaamme virallisista kielistä ei harmittavasti kuulu. Puheohjausjärjestelmän aktivointi tapahtuu sanomalla ’’Ok, Laura’’, minkä jälkeen voi muun muassa sanella tekstiviestejä tai asettaa navigoinnille määränpään.

Hinnaltaan Kamiq tulee asettumaan 20 000 ja 30 000 euron väliin varustetason ja voimalinjan mukaisesti. Suomeen pikku katumaastureita on lupa odottaa myöhemmin syksyllä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat