Škoda Scala 1.0 TSI Style

Ajoneuvot Koeajo 22.4.2019

Koeajo: tsekkiaskel ylöspäin – Škoda Scala

Škoda Scala on tilava ja tien päällä tutun oloinen, mutta kunnianhimoakaan ei uudesta alemman keskiluokan mallista puutu. Hyvää: tyyli, tilat, kokonaisuus. Huonoa: alustan lievä napakkuus.

Škoda Scala saapuu hiukan yllättäen korvaamaan suositun Rapidin tšekkivalmistajan mallistossa, mutta muutos on merkittävä ja perusteltu. Raikkaasti muotoiltu Scala luotsaa koko merkkiä uuteen tyyliin niin ulkonäössä, matkustamossa kuin tekniikassakin.

Škoda Scala 1.0 TSI Style

Määrätietoiset muodot näyttäytyvät tosin joistain kulmista hiukan kömpelöinä. Kyseessä on samalla Škodan ensimmäinen malli, jonka pohjarakenteena on muun muassa Polosta ja Aronasta tuttu MQB A0.

Škoda Scala 1.0 TSI Style

Tilava ja tutun oloinen

4,36 metriä pitkä Scala jatkaa Rapidin farkkutyylistä muotoilua, mutta lyhyt takaylitys kertoo mallin varovaisesta sijoittamisesta Fabian ja Octavian väliin.

Škoda Scala 1.0 TSI Style

Sähköisesti avattavaan takaluukkuun on kirjoitettu Škoda kirjaimilla tutun siipinuolilogon sijaan. Tavaratilaa on perusmuodossa 467 litraa, takaistuimet kaadettuna 1 410 litraa. Takaistuinten muotoilusta johtuen tavaratilasta ei tule täysin laakeaa, mutta toisaalta Škoda on väistänyt viime vuosien lättänien takapenkkien kirouksen. Tilaa takamatkustajille onkin yhtä herraskaisesti kuin isoveli-Octaviassa.

Škoda Scala 1.0 TSI Style

Ajotuntumaltaan Scala ei yllätä. Ohjaus, vaihteensiirto ja polkimet tuntuvat juuri sellaisilta, mitä Škodalta voi odottaakin. Alustan perusviritys on napakanpuoleinen, mutta ei liioitellusti. Jos tahtoo alustaan enemmän muuttujia, saatavilla on myös säädettävä iskunvaimennus.

Myös voimalinjoista löytyy tuttua tavaraa. Toistaiseksi 1.0 TSI -bensiinimoottorin parina täytyy tyytyä käsivaihteistoon; DSG-kaksoiskytkin-automaatti saapuu tuotantoon kesän kuluessa.

Škoda Scala 1.0 TSI Style

115 hevosvoiman versio kolmisylinterisestä moottorista onkin jo sangen riittävä kompaktiin Scalaan. Enemmän tehoa kaipaaville on tarjolla 150-hevosvoimainen 1.5 TSI, ja biokaasumalliksi saapuu loppuvuodesta 90 hevosvoiman 1.0 G-TEC. Dieseleitä ei Suomen mallivalikoimassa tulla näkemään, ja A0-pohjarakenne rajaa myös nelivedot pois laskuista.

Paremmin muotoiltu

Scalan sisäiset yllätykset keskittyvät ohjaamoon. Kojelauta on saanut uuden keveämmän ilmeen, kiitos kelluvan tietoviihdejärjestelmän ruudun. Ilmettä piristää myös kookas kojelaudan koristelista. Ovenkahvat heijastelevat käsinojien ja ovitaskujen muotoja. Harkiten käytetyt uudet materiaalit tekevät selvää pesäeroa pelkistettyyn Rapidiin.

Škoda Scala 1.0 TSI Style

Scala on samalla koko VW-ryhmän ensimmäinen auto, jossa on käytössä uuden sukupolven versiot konsernin MIB-tietoviihdejärjestelmistä. Škoda on pitänyt järjestelmien nimitykset ennallaan, mutta nopeammin ja selkeämmin toimivat järjestelmät ovat tervetullutta kehitystä.

Scala on suunniteltu myös entistä verkottuneemmaksi: auto tarjoaa mahdollisuuksia liikennetietoihin, huoltopalveluihin ja Škoda Connect -etähallintaan. 10,25-tuumainen virtuaalimittaristo osaa joukon erilaisia näkymiä, joten digitaalisuutta hyödynnetään aiempaa paremmin.

Varustelistalta löytyy myös älypuhelimen langaton latausmahdollisuus ulkoantennilla. Vanhojen usb-laitteiden omistajien puolestaan täytyy varautua sovittimilla, sillä Scala on varustettu nykytrendin mukaisilla usb-c -liittimillä.

Scalassa on uusimmista turvavarusteista vakiona kaista-avustin ja automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä jalankulkijatunnistuksella. Škodamaiseen tapaan varustelistalta löytyy myös pesimellä varustettu peruutuskamera. Park Assist -pysäköintiavustin sisältää puolestaan pysäköintijarruavustimen, jolloin auto jarruttaa automaattisesti parkkikolhun uhatessa.

Škoda on jälleen laajentanut Simply Clever -niksitarjontaansa kattamaan vaikka ja mitä. Uusia ratkaisuja ovat suppilona toimiva lasinpesunesteen korkki sekä renkaiden urasyvyysmitalla varustettu jääraappa. Tuttu sateenvarjo löytyy kuljettajan ovesta. Yksinkertaista toimivuutta edustaa myös perinteinen käsijarru.

Mittakaavan muutos

Scala rakentaa pesäeroa Rapid-edeltäjäänsä olemalla monessa suhteessa rohkeasti merkkinsä ja jopa segmenttinsä ensimmäinen. Huhujen mukaan työn alla on jopa sporttiversio Scala RS, mutta mahdollinen lopputulos jää nähtäväksi lähivuosina.

Škoda Scala 1.0 TSI Style

Suomeen Scala rantautuu kesäkuun alussa, ja hinnat varmistuvat lähiviikkoina. Maahantuojan aikomuksena on saada puristettua lähtömallin (manuaalivaihteinen 1.0 TSI 95 hv Active) hinta -alle 20 000 euron haamurajan. Suosion ainekset ovat kaiken kaikkiaan olemassa.

Škoda Scala 1.0 TSI Style

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat