Seat Arona 1.5 TSI EVO FR

Ajoneuvot Koeajo 30.1.2019

Koeajo: yllätyksetön paketti – Seat Arona 1.5 TSI EVO FR

Tuttu automalli ja tuttu moottori eivät yllätä, mutta kokonaisuus jättää hiukan kylmäksi. Hyvää: tilat, varustelu, suorituskyky. Huonoa: ei sittenkään niin sähäkkä.

Seat Arona on espanjalaisvalmistajan pienin katumaasturi, joka käytännössä nostaa Ibizan menestysainekset hiukan korkeammalle. Useimmiten Aronan keulalla on nähty jokin versio VW-ryhmän tutusta 1,0-litraisesta kolmisylinterisestä TSI-moottorista. Nyt vuorossa on kuitenkin muun muassa Golfista tuttu 1,5-litrainen TSI EVO 150 hevosvoiman versiona.

Moottorin ominaisuuksiin kuuluu kyky lepuuttaa kahta sylinteriä normaaliajossa kuorman mukaan. Käytännössä lepuutus sujuu ilman värinöitä tai jahkailua, vain mittaristonäytön kavaltaessa bensiinimoottorin säästötalkoot. Kompaktin Aronan kohdalla osakuormalla ajetaankin sangen usein.

Seat Arona 1.5 TSI EVO FR

1.5 TSI EVO:n yhteydessä on saatavilla vain FR-varustetaso. Seatille tuttuun tyyliin FR-varustelu korostaa merkille ominaisia urheilullisia puolia. Sininen Arona keulamaskeineen ja kulmikkaine yksityiskohtineen onkin sähäkkä ilmestys. Raidoilla varustetut etuistuimet ovat nekin saaneet enemmän muotoa.

Valitettavasti urheilullisuus jää lähinnä mielikuvien tasolle, sillä edes pirteä 150 hevosvoiman voimanlähde ja hyvä manuaalivaihteisto eivät tee autosta erityisen urheilullista ajettavaa. Crossoverin alusta ei tarjoa elämyksiä ajettavuuden saralla. Alkutalven keleissä kokonaisuus kaipaisi lähinnä nelivetoa, mutta sitä ei Aronaan ole tulossa.

Seat Arona 1.5 TSI EVO FR

Muuten tuttu

Muilta osin Seat Arona on tuttu tapaus. Varusteita saa sekä varustetasolla että lisävarustelistalta runsaasti, joskin hinta saattaa kohota jo kookkaamman Atecan luokkaan. Mittaristossa oleva mustavalkoinen monitoiminäyttö tuntuu siinä vaiheessa jo hiukan retroilulta, mutta haliintalaitteiden ryhmittely ja toiminta on VW-ryhmälle tyypillisen selkeää ja mutkatonta.

Seat Arona 1.5 TSI EVO FR

Keskikonsolia hallitsee 8-tuumainen tietoviihdejärjestelmä, joka toimii suoraviivaisen selkeästi, unohtamatta erillistä volanumiskaa. Valitettavasti lisävarusteinen Beats Audio -äänijärjestelmä saa hamuamaan ääntä lähinnä pienemmälle. Lisävaruste-eurot kannattaa kohdistaa poppien sijaan vaikkapa ajovalojen ledipakettiin tai mukautuvaan vakionopeudensäätimeen.

Kompaktiin kokoonsa nähden Arona ilahduttaa tiloilla, sillä pystyn istuma-asennon ansiosta takaistuimetkin ovat käyttökelpoiset. FR-varustelussa myös takaistuimet ovat saaneet hiukan väri-ilmettä pimeiden aamujen piristykseksi. Tavaratilaa on auton mittoihin nähden mainiot 400 litraa.

Seat Arona 1.5 TSI EVO FR

Ajossa Arona on yllätyksettömän mutkaton ajettava kaupungissa ja maantiellä, voimavarojen riittäessä hyvin myös moottoritienopeuksiin. Jousitusta voi luonnehtia seatmaisen pintakovaksi.

Paras vasta edessä

Seat Aronan kannalta mielenkiintoisin malliversio on odotettu 1.0 TGI -kaasumoottori, jota lupaillaan hinnastossa tämän vuoden maaliskuulle.

Seat Arona 1.5 TSI EVO FR

Toinen mielenkiintoinen optio olisi 1,5-litraisen TSI EVO:n 130 hevosvoiman versio, joka osaa tarvittaessa lepuuttaa myös koko moottoria. Teho riittäisi kompaktiin Aronan enemmän kuin riittävästi ja samalla voisi kokeilla miten taloudellisesti Golfia selvästi kompaktimpi crossover kulkisi. Volkswagen-puolella BlueMotioniksi brändätty talousihme tosin vaatisi Seatilta jotain muuta kuin sportti-imagoa.

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Jari Saarentaus

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Seat

Kaikki koeajot

Uusimmat