Porsche Taycan Cross Turismo Turbo S 2021 koeajo

Ajoneuvot Koeajo 9.11.2022

Koeajo: Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo – seikkailullinen sähkötykki

Monien autoluokkien tuotteiden suorituskyky on noussut suorastaan järjettömälle tasolle sähköistymisen myötä. Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo on tarpeettoman suorituskykyinen ja ihastuttava tuote samaan aikaan. Hyvää: mukavuus, ajettavuus, suorituskyky. Huonoa: korkea omamassa.

 

Porsche Taycan ja mallin monet versiot ovat meille tuttuja, mutta mahdollisuuden tarjoutuessa auton rattiin hyppää aina mielellään. Yksi mielenkiintoisimmista täydennyksistä mallistoon on tehokkaimman voimalinjan istuttaminen seikkailupuskureilla varustettuun versioon, ja tämän mallin nimihän on ytimekkyydessään Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo.

Porsche Taycan Cross Turismo Turbo S 2021 koeajo

Vaikka Cross Turismo onkin hieman korotettu versio Taycanin muuhun mallistoon verrattuna saa autoon silti laskeutua istumaan. Kuljettaja on tiiviisti omassa poterossaan, mutta tilaa on riittävästi ja hyvä asento löytyy laajojen säätövarojen ansiosta. Seikkailumallin erottaa sisätilojen osalta käytännössä vain ajotiloista löytyvästä Gravel-asetuksesta.

Takapenkillä istuinosa on varsin jyrkässä kulmassa, millä varmistetaan keskimittaiselle matkustajalle mukava reisituki. Polville ja päälle riittää kiitettävästi tilaa, mutta kuljettajan istuimen ollessa alhaalla loppuu varvastila nopeasti kesken. Cross Turismon, sekä toki ilman maastohenkisiä mausteita olevan Sport Turismon, suurin ero perusmalliin on huomattavasti suurempi ja käyttökelpoisempi tavaratila, joka tekee Taycanista oikeasti käyttökelpoisen perheauton.

Porsche Taycan Cross Turismo Turbo S 2021 koeajo

Katumaasturimaista ilmettä antavat puskurit tuovat Cross Turismoon myös seikkailullista luonnetta ja tiettyä huolettomuuden tunnetta. Ja kyllähän tällaiset puskurit tuovat pientä suojaa maalipinnalle irtonaisemmilla ajoalustoilla. Koeajoyksilö oli myös varustettu Offroad Design -paketilla, joka tuo pienet lisäsiivekkeet helmoihin sekä 10 millimetrin korotuksen Normal-ajotilaan. Gravel-tilassa auto nousee muutamia senttejä, mutta kovin rankkaan maastoon Taycania ei mielellään lähtisi viemään.

Alusta ja voimalinja vailla vertaa

Onneksi myös asfalttiviidakko maistuu Taycanille. Sisarmallien tapaan alusta tarjoilee upean yhdistelmän pintapehmeyttä ja suorastaan samettista etenemistä. Ratin takana ero matalampiin sisariin jää todella pieneksi. Kyydin mukavuutta ihastellessa saattaa jopa jäädä huomaamatta alustasta löytyvä ryhti kaarteissa – pehmeydestä huolimatta auto ei kallistele, tai mitään muutakaan epämääräistä, vaikka nopeudet rampeissa nousisivat matkustajien mielestä epämiellyttävälle tasolle.

Alustan lisäksi koko ajokokemusta leimaa vailla vertaa oleva vaivattomuus. Ohjaus on tarkka ja tarjoaa hyvän tuntuman, eikä sitä vaivaa yliherkkyys tai hermostuneisuus. Kaasupolkimen vaste on hyvin lineaarinen eikä jarrupolkimen painamisen aikana pysty sanomaan regeneraation ja levyjarrujen rajaa. Normaalissa ajossa Taycan on suorastaan edustusautomaisen hienostunut aavistuksen kovaksi nousevaa rengasmelua lukuun ottamatta.

Edustusautomaisuus on mahdollista häivyttää taka-alalle valitsemalla ohjauspyörästä ajomoodiksi Sport- tai Sport + -tilan. Ilmajousitus laskee autoa lähemmäs tienpintaa, iskunvaimennus jämäköityy ja kaasupolkimen vasteeseen tulee terävyyttä. Nopea painallus pohjaan ei voi tieliikenteessä kestää montaa sekuntia, sillä suomalainen moottoritienopeus saavutetaan noin kolmessa (3) sekunnissa. Sähkömoottorien välitön vaste ja raaka vääntö sinkoavat 2,3 tonnin möykyn fysiikan lakeja uhmaten eteenpäin.

Suoran linjan suorituskyvyn lisäksi alusta jatkaa hämmästyttämistään rajummassakin käsittelyssä. Auto tottelee kuljettajan käskyjä tarkasti ja viiveettömästi, minkä ansiosta tieto hurjasta omamassasta unohtuu helposti. Se, kuka tällaista tarvitsee, onkin sitten aivan toinen keskustelu.

Otetaan loppuun vielä pikainen kokeilu sitä Cross Turismon erikoisuutta eli Gravel-ajotilaa. Auto nousee muutaman sentin normaalia tasoa korkeampaan asentoon, iskunvaimennus jämäköityy ja apujärjestelmiä viedään taka-alalle. Tämä on siis epätasaisten alueiden sporttiasetus. Sähkömoottorien viiveettömyyden ansiosta sora alkaa ropista välittömästi kaasun painalluksen jälkeen helmoihin. Mutkitellessa luisun kulmaa pystyy hallitsemaan polkimella, mutta tässä tilanteessa viimeinkin tulee esille myös se kuuluisa massa. Nelivetotykki nimittäin kelaa vauhtia melkoista tahtia ja auton pysäyttäminen ottaakin sitten oman aikansa.

Tiivistetysti Porsche Taycan Turbo S Cross Turismo tarjoaa varsin käytännölliset tilat, normaalissa ajossa erittäin miellyttävän kyydin, mutta myös suorastaan käsittämättömän ja kokonaisvaltaisen suorituskyvyn. Tämä on järjetön ja periaatteessa tarpeeton, mutta samalla yksi sähköautomarkkinoiden upeimmista kokonaisuuksista.

Teksti ja kuvat Moottori

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Porsche

Kaikki koeajot

Uusimmat