Ajoneuvot Koeajo 28.7.2015

Koeajo: automainen mönkijä Polaris Sportsman

Uutuus yhdistää automaisen ajoasennon ja mönkijän monipuolisuuden. Hyvää: parantunut turvallisuus, hallintalaitteet, monipuolisuus, edulliset käyttökulut. Huonoa: vain yksipaikkainen.

Polaris on uudistanut perusteellisesti mönkijäkonseptin. Perinteiset moottorikelkkamaiset hallintalaitteet ovat saaneet väistyä ja uusissa ACE-malleissa istutaan matalalla automaisessa istuimessa. Ohjauspyörä sekä kaasu- ja jarrupolkimet ovat nekin samantyyppiset kuin autoissa.

Ajaminen tuntuu turvalliselta. Siihen vaikuttavat matalalla sijaitseva istuin, alhainen painopiste ja teräsrakenteinen turvakehikko. Yksipaikkaisessa ACE:ssa käytetään lisäksi kolmipisteturvavyötä.

Kytkinpoljinta ei ole, vaan kuljettaja valitsee ajoon lähtiessä hitaan tai nopean välityksen, ja variaattoriveto huolehtii lopusta. Nelivedon ja 260 millimetrin maavaran ansiosta esteet ylittyvät vaivatta.

Tiukoissa käännöksissä huomaa sähkötoimisen Turf 1×4 -vedon edut, se kytkee tasauspyörästön pois käytöstä vähentäen renkaiden sortoa ja kulumista.

Pikakiinnitteisten lisälaitteiden ansiosta ACE muuttuu oikeaksi työkoneeksi.

Pikakiinnitteisten lisälaitteiden ansiosta ACE muuttuu oikeaksi työkoneeksi.

Voima riittää töihin

567-kuutioinen moottori antaa urheilullisen suorituskyvyn. Tehoa riittää myös lumen auraukseen ja muihin voimaa vaativiin töihin.

Pienempi 325-kuutioinen vaihtoehto tuntuu selvästi miedommalta, joskin sille löytyy varmasti oma käyttäjäryhmä joka selviää vähemmällä teholla ja arvostaa parempaa polttoainetaloutta. Moottoria lukuunottamatta mallit jakavat saman tekniikan.

Yksi Polariksen vahvuuksista on laaja lisävaruste- ja lisälaitevalikoima. ACE on mahdollista varustaa esimerkiksi tuulilasilla ja katolla, jolloin se soveltuu paremmin jokasään ajopeliksi ympärivuotiseen käyttöön.

Lisälaitteiden ja vinssin avulla siitä saa kätevän apulaisen lumen auraamiseen, polttopuiden kuljettamiseen tai tien lanaamiseen.

Traktorimönkijän edut

Traktorimönkijäksi rekisteröityä ACE:a saa ajaa 15-vuotiaana T-kortilla. Käyttökulut ovat alhaiset, sillä traktorimönkijän vakuutusmaksut ovat vain 50–70 euroa vuodessa ja saman verran maksaa traktorikortti.

Vaikka Polaris Sportsman ACE poikkeaa täysin perinteisistä mönkijöistä, pystyy sillä tekemään käytännössä kaikki samat työt ja asiat kuin tavallisellakin mönkijällä. Tulokas on hauska myös huviajossa. 325-kuutioisen Sportsman ACE ETX -mallin hankintahinta on 1 900 euroa edullisempi.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Polaris

Kaikki koeajot

Uusimmat