Škoda Scala staattinen

Ajoneuvot Esittely 20.12.2018

Koeistuttu: Škoda Scala – tilankäytön taidonnäyte

Moottori kävi tutustumassa Škoda-perheen tuoreimpaan tulokkaaseen: Rapidin ensi keväänä korvaava Škoda Scala on kasattu Volkswagen-konsernin pikkuautojen pohjalevylle, mutta sisälle on pakattu perheauton tilat.

Tämä on Škodan tavaramerkki: tsekit tykkäävät hämmentää kokoluokkien välisiä rajoja. Pikkuauton pohjarakenteesta huolimatta Škoda Scala päätyy 4,36 metrin mittaisena jo Golf-luokkaan. Matkustamon tiloissa auto ei jää hirveästi jälkeen edes nyky-Octaviasta. Niin kutsutusta pohjalevystä on siis otettu kaikki irti.

Škoda Scala staattinen

Myös korimallin suhteen uutuus rikkoo rajoja. Mallimerkinnän mukaan Scala on 5-ovinen hatchback, mutta muodoissa on selvästi myös farmaria. Linjat ovat hieman pullukkamaiset; tiloja ei siis ole uhrattu muotoilulle. Takalasin tummat raamit ulottuvat valmistajan nykytyylin mukaisesti takavalojen alareunaan asti. Logo on heitetty roskakoriin, sen tilalle on kirjailtu teksti Škoda.

Škoda Scala staattinen

Järkevää nykyaikaa

Ohjaamo on sekin rationaalinen. Laatuvaikutelma on hyvä mutta ei hätkähdytä. Ilme on myös moderni, Scalasta löytyy varustetasosta riippuen 6,5–9,2-tuumainen ”kelluva” kosketusnäyttö, joka on kojelaudan yläosassa hyvin kuskin näkökentässä.

Myös digitaalinen, mukautettava 10,25-tuumainen mittaristo edustaa nykyaikaa. Hallintalaitteet ovat niin ikään hyvin kuskin ulottuvilla.

Normimittaisen kuskin takana on väljät oltavat vielä toiselle samanmittaiselle niin jalka- kuin pääntilojenkin puolesta. Ensi-istumalta ollaan jo yllättävän lähellä Octavian sisämittoja. Tämä tarkoittanee sitä, että seuraava Octavia kasvaa hieman nykyisestä.

Myös 467-litrainen tavaratila on perheellisille riittävän kokoinen. Ainoa pieni miinus tulee melko korkeasta nostokynnyksestä, kun säädettävä välipohja on alimmassa asennossaan.

Ei pelkkää peruslinjaa

Nykyaika näkyy myös varusteissa. Tarjolla on herkkuja kuten jatkuva nettiyhteys, täys-led-valot keulalle, sähköisesti liikuteltava takaluukku, sähköisesti esiin tuleva vetokoukku, lämmitettävä tuulilasi ja lämmitetyt takaistuimen reunapaikat. Tylsiin rutiineihin tuovat piristystä mukautuva vakionopeudensäädin sekä pysäköintiavustin. Takapenkkiläisille on puolestaan tarjolla kaksi usb-c-liitäntää: Scala on tältäkin osin valmis uuden ajan standardeihin.

Turvavarustelu on niin ikään varsin kattava: ympäristöä tarkkailevilla avustimilla vähennetään niin isompien kuin pienempien kolhujen mahdollisuutta. Mainittakoon vielä sekin, että laajennettu kuolleen kulman varoitin näkee peräti 70 metrin päähän.

Škoda Scala staattinen

Bensaa, dieseliä ja kaasua

Scalan hinnat alkaen -moottoriversioiksi tarjotaan kahta ahdettua kolmisylinteristä bensakonetta (95 tai 115 hv). Neloskonekin löytyy tuoreen 1,5-litraisen (150 hv) muodossa. Myös dieseliä tarjotaan vielä, ja se on 1,6-litrainen (115 hv). Vaihtoehtoja hakeville on kaupan kolmisylinterinen (90 hv) maakaasuversio.

Pienimmän moottoriversion vaihteistona on aina 5-nopeuksinen manuaali. Muihin versioihin tarjotaan joko 6-vaihteista manuaalia tai 7-portaista kaksoiskytkinautomaattia. Ainoastaan maakaasuversioon ei saa automaattia.

Suomeen Scala ehtii keväällä. Alkuun tarjolle tulee vain yksi koriversio, mutta saman tekniikan päälle kasataan myöhemmin myös Karoqia hieman kompaktimpi katumaasturi.

Tekniikkatietoja

  • Moottorit 1.0 TSI (95 hv/175 Nm), 1.0 TSI (115 hv/200 Nm), 1.5 TSI (150 hv/250 Nm), 1.6 TDI (115 hv/250 Nm), 1.0 G-TEC (90 hv/145 Nm)
  • Mitat pituus: 4362 mm, leveys: 1 793 mm, korkeus: 1 471 mm, akseliväli: 2 649 mm

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Škoda

Kaikki koeajot

Uusimmat