kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista 25.11.2022

Kysy autoista: miten ehkäistä auton jarrujen ruostuminen ja jumiutuminen?

Jarrut toimivat parhaiten silloin, kun niitä käyttää oikeaoppisesti ja huoltaa ne hyvissä ajoin.

Kysymys: Joitakin nykyautoja voi ajaa koskematta juuri koskaan jarrupolkimeen, tekee varmaan hyvää ainakin takajarruille, jotka muutenkin ovat harvoin käytössä. Autokoulun opettajani neuvoi polkemaan välillä reippaasti jarrua, mikä ei taida toimia vieläkään takajarrujen suhteen. Eli pari tuhtia kyytiläistä kyytiin ja kovia jarrutuksia, niin katsastaja on tyytyväinen?

Toimivat jarrut ovat yksi tärkeimmistä perusominaisuuksista autossa. Välillä olisi tosiaan hyvä tehdä myös voimakkaampia jarrutuksia, jotta jarrut eivät pääsisi ruostumaan. Jarrutuksen aikana myös nykyauton takajarruillekin pitäisi riittää reippaammat jarrutukset ylläpitämään jarrujen kuntoa. Kannattaa seurata myös silmämääräisesti, pysyvätkö jarrulevyt kiiltävinä vai pääsevätkö ne ruostumaan.

Kun lukkiutumattomat ABS-jarrut yleistyivät 1980- ja 1990-luvulla, huomattiin, että autojen jarrutusmatkat yllättäen pitenivät. Ongelma johtui siitä, että ihmiset eivät tajunneet painaa jarrupoljinta riittävän kovaa, kun moni kokematon kuljettaja saattoi pelästyä jarrujen tärinää. Tämän seurauksena edessä jarrut toimivat, mutta takana jarrujen hidastuvuus jäi heikoksi.

Kaikki eivät myöskään jaksaneet painaa tarpeeksi kovaa jarrua. Turvallisuuden parantamiseksi nykyautoihin on lisätty myös hätäjarrutehostin, joka aktivoituu, kun kuljettaja nostaa jalan nopeasti pois kaasulta ja painaa päättäväisesti jarrua. Hätäjarrutehostin jarruttaa tällöin täydellä voimalla huolimatta siitä, kuinka kovaa kuljettaja painaa jarrua.

Jarrujen kuntoa kannattaa seurata säännöllisesti

Päivittäisessä ajossa voimakkaita jarrutuksia ei kannata tehdä taloudellisuuden ja turvallisuudenkin vuoksi. Yleensä kannattaa suosia enemmän ennakointia ja moottorijarrutusta, jos se on mahdollista. Tosin esimerkiksi sähköautot keräävät talteen jarrutusenergiaa, joten aivan hukkaan se ei mene.

Terävän jarrutuksen jälkeen jalka kannattaa nostaa jarrupolkimelta. Jarrulevyssä kiinni makaava jarrupala vaikuttaa negatiivisesti jarrulevyn jäähtymiseen, jonka seurauksena voi helposti olla jarrulevyn kieroutuminen. Kiero jarrulevy tuntuu tärinänä jarrupolkimessa jarrutuksen aikana.

Auton huollossa on hyvä tarkistaa myös jarrut, tekee sitten huollon itse tai korjaamolla. Usean automerkin huolto-ohjelmaan kuuluu ainakin jarrujen silmämääräinen tarkistus. Joidenkin automerkkien määräaikaishuoltoon kuuluu myös jarrujen putsaus ja herkistys.

Jarrut kannattaa tarkistaa välittömästi silloin, kun jarrutusteho on heikentynyt, auto puoltaa enemmän toiselle puolelle jarrutettaessa tai jarruista kuuluu vinkunaa.

Jarrunestekin olisi hyvä vaihtaa autovalmistajan huolto-ohjelman mukaan. Tavallisesti vaihtoväli on noin kaksi vuotta. Jarruneste on hygroskooppista, eli vettä puoleensa vetävää. Kun jarrunesteeseen kondensoituu liiaksi vettä, sen kiehumis- ja jäätymispiste laskee ja voi johtaa jarrujärjestelmän osien sisäiseen korroosioon.

Teksti: Sini Ylivakeri

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat