kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista 21.10.2022

Kysy autoista: miten erilaatuiset öljyt vaikuttavat moottorin kestävyyteen?

Laadukas moottoriöljy pidentää moottorin ikää etenkin, kun öljyt myös vaihtaa ajallaan.

Kysymys: Kuinka paljon eri öljyillä on eroja auton moottorin kestävyyteen?

Ei ole yhdentekevää, mitä öljyä moottoriin laittaa. Kun auton öljynvaihto on ajankohtainen, löytyy auton ohjekirjasta valmistajan suosittelemat öljylaadut. Jos on aikeissa vaihtaa öljyt itse, joutuu seuraavaksi valinnan ääreen: ottaako halvinta mahdollista öljyä mitä löytyy, vai kannattaisiko sittenkin ottaa sitä kalliimpaa laatua.

Onko niillä mitään eroja?

Nykyään markkinoilta löytyy erilaisia moottoriöljyjä, jotka eroavat merkittävästi ominaisuuksiltaan, kuten hinnaltaan, viskositeetiltaan ja laadultaan, mutta perustoimintaperiaate on sama.

Moottoriöljyllä on monta tehtävää, joista tärkein on voidella moottoria, eli vähentää kitkaa moottorin liikkuvien osien kuten mäntien ja sylinterien välillä. Se myös sitoo itseensä lämpöä siirtäen sitä pois moottorin kriittisistä osista. Lisäksi se suojaa moottorin osia kulumiselta ja korroosiolta pidentäen moottorin ikää.

Moottoriöljy vaikuttaa siis pitkälti moottorin toimintaan. Ei ole olemassa yhtä öljyä, joka sopisi jokaiseen autoon, vaan autovalmistajan vaatimukset moottoriöljylle saattaa vaihdella jopa malleittain.

Hyvin voideltu moottori käyttää polttoainetta tehokkaammin ja näin myös suorituskyky kasvaa. Vääränlainen moottoriöljy voi esimerkiksi lisätä öljyn kulutusta ja pahimmassa tapauksessa vahingoittaa moottoria.

Moottoriöljyn hinnan ratkaisee perusöljyn lisäksi lisäaineet

Yleisimpiä moottoriöljyjä ovat mineraaliöljy, täyssynteettinen öljy ja puolisynteettinen öljy. Mineraaliöljy koostuu jalostetusta raakaöljystä. Täyssynteettinen öljy on valmistettu keinotekoisesti, eikä sisällä raakaöljyä. Puolisynteettinen öljy on mineraaliöljyn sekä täyssynteettisen öljyn sekoitus.

Nykyautoissa käytetään yleensä synteettisiä öljyjä, joihin on lisätty erilaisia lisäaineita.

Moottoriöljyille on tietyt standardit, mitä öljynvalmistajien pitää täyttää. Tämän lisäksi kalliimman öljyn valmistajalla voi olla omat tiukemmat vaatimukset ja laadunvalvonta. Nykymoottorit vaativat entistä enemmän lisäaineita suoriutuakseen parhaalla mahdollisella tavalla. Autonvalmistajat suunnittelevatkin usein tietyt öljyt sopimaan yhteen tiettyjen moottoreiden kanssa.

Siksi uudemmissa autoissa on moottorin toimivuuden kannalta tärkeää, että käytetään valmistajan suosittelemaa öljyä. Väärä öljy voi aiheuttaa uusissa dieseleissä hiukkassuodattimen ja muiden pakokaasujen jälkikäsittelyn osien ennenaikaista tukkeutumista.

Öljyillä, joilla on sama luokitus ja viskositeetti, voi hinnassa olla suurikin ero. Synteettiset moottoriöljyt ovat kalliimpia pääasiassa niiden sisältämien lisäaineiden vuoksi. Lisäaineet vaikuttavat esimerkiksi moottorin kestävyyteen ja tehoon sekä polttoaineen kulutukseen. Vaikka halvin öljy olisi valmistajan luokituksen mukainen, se ei tarkoita, että se olisi yhtä laadukasta, kuin kalliimpi markkinoilla oleva öljy.

On olemassa myös voimakkaasti lisäaineistettuja Longlife -öljyjä, jotka pidentävät öljynvaihtoväliä. Mikään öljy ei kuitenkaan kestä ikuisuuksia, koska ajan myötä öljyn eri ominaisuudet heikkenevät käytössä.

Öljyt tulee vaihtaa säännöllisesti valmistajan ohjeiden mukaan. Öljy sitoo itseensä moottorissa syntyvän lian ja kosteuden, jotka sitten poistuvat öljyn mukana, kun ne vaihdetaan.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähde: Neste

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat