kysy autoista sakko liikennevirhemaksu rikesakko

Ajoneuvot Kysy Autoista 16.4.2021

Kysy autoista: voiko sakon saada alhaisesta ajonopeudesta?

Uusi tieliikennelaki toi viime kesäkuussa käyttöön myös uuden vähimmäisnopeusliikennemerkin. Sen merkitys on hämmentänyt autoilijoita. Voiko autoilija siis saada poliisilta sakon liian alhaisesta ajonopeudesta?

 

Uuden vähimmäisnopeusliikennemerkin tarkoituksena on edistää liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta.

Uuden viime kesäkuussa voimaan tulleen liikennemerkin käyttöönotto ei tarkoita sitä, etteikö saisi ajaa hitaasti, määriteltyä vähimmäisnopeutta alhaisemmalla nopeudella ja ilman pelkoa seuraamuksista, kun siihen on hyväksyttävä syy. Sellainen on esimerkiksi kehno ajokeli.

– Edelleenkin esimerkiksi liikennetilanteen tai sää- ja keliolosuhteiden edellyttäessä saa ajaa määriteltyä vähimmäisnopeutta hitaammin. Muuta liikennettä ei saa kuitenkaan estää eikä haitata ajamalla tarpeettoman hitaasti tai jarruttamalla yhtäkkiä, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen selvittää.

Tientukkeiden välttämistä

Vähimmäisnopeusmerkillä voidaan määrittää halutuilla tieosuuksilla – esimerkiksi isojen kaupunkien lähellä kulkevilla monikaistaisilla kehäteillä – erillinen vähimmäisnopeus, jota ei saa alittaa, ellei keli tai liikennetilanne muuta edellytä.

Vähimmäisnopeudesta kertovan uuden liikennemerkin tarkoituksena on estää hitaampien ajoneuvojen kuljettaminen kovavauhtisemmilla teillä, jotka eivät ole moottori- tai moottoriliikenneteitä. Liikennemerkin taustalla on siis ajatus turvallisuuden takaamisesta, sillä merkittävät nopeuserot voivat aiheuttaa onnettomuuksia. Jos eri ajoneuvojen väliset nopeuserot pienenevät, ovat liikennetilanteet ennakoitavampia ja liikenne sujuvampaa.

Vähimmäisnopeusvaatimus voidaan kohdentaa koskemaan myös vain tiettyjä ajokaistoja. Sujuvuuden takaamiseksi useampikaistaisten teiden vasemmanpuoleisimpia kaistoja voidaan valjastaa nopeampien ajoneuvojen käyttöön.

Sadan euron seuraamus

Vähimmäisnopeuden päättyminen ilmaistaan ”vähimmäisnopeus päättyy” -liikennemerkillä.

Vähimmäisnopeutta voidaan valvoa myös automaattisesti esimerkiksi poliisin liikkuvilla kamerayksiköillä. Ja kuten poliisin liikenneturvallisuuskeskuksesta on viestitetty, poliisi voi määrätä alinopeudesta 100 euron liikennevirhemaksun.

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat