Mazda 6 AWD Sport Wagon

Ajoneuvot Koeajo 12.2.2016

Koeajo: Mazda 6 Sport Wagon – Vaihtoehto saksalaisluksukselle?

Nelivetoinen Mazda6 kaikilla herkuilla tarjoaa yllättävän vaihtoehdon premium-autoille. Hyvää: ulkonäkö, sisätilat, neliveto varauksin. Huonoa: reisituki takana, moottori, varustepolitiikka.

Nelivetoisella Mazda 6:lla ajaessa pohtii mielikuvien vaikutusta automyyntiin. Mazda on näyttävän näköinen ja sisätilat ovat aasialaiseksi poikkeuksellisen tyylikkäät. Koeajettu nelivetoinen dieselautomaatti Luxury-varustein sisältää täysnahkaverhoilun, aktiivisen vakionopeudensäätimen, navigaattorin ja huippukätevän suomea tottelevan puheohjauksen.

Hintalapun 52 380 euroa on suuri summa – Mazdasta. Ajattelu on tyypillistä tavallisten merkkien kohdalla. Jos keulalle vaihdetaan premiumiksi mielletty merkki, muuttuu hinta ihan sopivaksi.

Mazda_6_AWD_Sport_Wagon_2.2D_Luxury_2016_AH-2

Tilastot kertovat

Vuonna 2015 Mazda 6:tta myytiin 307 kappaletta. Luvussa ovat mukana kaikki vaihtoehdot 27 881 euron perusmallista lähtien. Samaan aikaan Mercedes-Benz myi 1 600 C-sarjalaista ja BMW 1 395 kolmosarjalaista. Huimin suoritus oli Audilla, jonka 1 181 myydystä A4-mallista leijonanosa oli vanhaa sukupolvea.

Vertailu edellä mainittuihin kertoo paljon Mazda 6:n ominaisuuksista. Auto taittaa pitkääkin moottoritietaipaletta leppoisasti, ja melutaso pysyy kohtalaisena. Jousitus selviytyy hienosti 19-tuumaisista vanteista, mutta mukavuutta arvostavat tinkivät ulkonäöstä pari tuumaa.

Kireä pakkanen on liukastanut tiet. Olematon pito välittyy kuljettajalle epämääräiseksi jääneen ohjaustunnon ansiosta, mutta tarkempaa kuvaa ohjauksesta ei säiden vuoksi saa.

Mazda_6_AWD_Sport_Wagon_2.2D_Luxury_2016_AH-3

Toimiva neliveto

Neliveto on toteutettu tavanomaisesti takatasauspyörästön yhteyteen rakennetulla sähköohjatulla kytkimellä. Etenemiskyvyssä ei ole moitittavaa. Pois kytkettävän ajonvakautusjärjestelmän ansiosta Mazdalla voi leikkiä jääradalla. Silloin käytös veto päällä on pääosin loogisen yliohjaavaa, mutta välillä auto puskee odottamatta.

Neliveto on saatavana koeajetun 175 hevosvoimaisen 2,2-litraisen dieselin lisäksi 150 hevosvoimaiseen versioon. Voimakkaamman moottorin yhteydessä on aina kuusivaihteinen automaatti, miedompaa tarjotaan myös manuaalivaihteistolla.

Mazda_6_AWD_Sport_Wagon_2.2D_Luxury_2016_LA-7

Kuluttaa muttei kulje

Voimalinja jää heikoksi lenkiksi. Dieselin käyntiääni, ja välillä myös värinät, välittyvät sisätiloihin. Polttoainetta maistuu luvattua enemmän, eikä suorituskykykään vastaa 175 hevosvoiman lupauksia.

Sen huomaa jo tehtaan ilmoittamista arvoista: Mazda pyrähtää sataseen 9,1 sekunnissa, kun viime numerossa koeajettu Audi A4 190 hevosvoimaisella dieselillä saavuttaa saman vain 7,2 sekunnissa.

Osasyy kulutukseen ja suorituskykyyn on vain kuusivaihteinen perinteinen automaatti. Onneksi sen toiminta on erittäin pehmeää. Vaihteisto hyödyntää moottorin alavääntöä, ja pienemmälle vaihtamista saa pyytää reilulla kaasunkäytöllä. Tottumiskysymys.

Kannattaa harkita 150 hevosvoimaista versiota, joka on automaattinakin seitsemän tonnia halvempi. Edullisempaa voimanlähdettä halajava törmää Mazdan akilleen kantapäähän: varusteet on sidottu varustetasoihin, ja varustetasot moottoreihin. Esimerkiksi aktiivisen vakionopeudensäätimen saa vain Luxury-varustetason kanssa, joka taas on saatavilla vain 175 hevosvoimaiseen dieseliin ja 192 hevosvoimaiseen bensiinimoottoriin.

Räätälöintimahdollisuuksien puute onkin suurin ero Mazdan ja premium-merkkien välille.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mazda

Kaikki koeajot

Uusimmat