Mercedes-Benz S680 Guard

Ajoneuvot Esittely Uutinen 19.8.2021

Mercedes-Benz S680 Guard 4Matic – 12-sylinterinen valtakunnanomena

Uusi S-sarjan Mercedes on luotu kaikkein parhaaksi matka-autoksi, mutta sellaisen takapenkiltä käsin voi nyt turvallisesti johtaa kokonaisia kansakuntia.

Jos otsikon nähdessäsi hätäännyit, ettet saakaan uutta panssaroitua Ässääsi jatkettuna limusiinina, ei mitään hätää, sillä Pullman Guard-versio on kyllä tulossa. Tässä jutussa keskitymme kuitenkin sanalla sanoen ihan ”tavalliseen” presidentilliseen S-sarjalaiseen, joka ei siis ole Maybach, vaan perustuu pitkän akselivälin Mercedes-Benz S:ään.

Guardissa riittää fylliä suojelemaan matkustajiaan isommiltakin metsästyskivääreiltä (VR10 -suojaus), joten auton kori on teknisesti hyvinkin erilainen siihen versioon nähden, joka on suunniteltu kestämään vesipyssykaliiberin. Luodinkestävyys ei kuitenkaan häiritse tyyliä pätkääkään, vaan kaikki yksityiskohdat sisällä ja ulkona huokuvat vähintäänkin S-sarjalaisen standardit täyttävää ylellisyyttä ja laatua.

Perustavin ulkoisesti näkyvä asia, joka erottaa Guardin muista malleista, ovat ikkunat. Auton ikkunat ovat kuin voileipäkakku, jossa on lasikerroksia päällekkäin. Kaikkiaan paksuutta on kertynyt kymmenen senttimetrin verran. Boeing 747:n tuulilasia 2,5 senttiä paksummat ikkunat avataan hydraulisesti. Suunnittelussa on pyritty kiinnittämään huomiota siihen, että autosta olisi aiempaa parempi näkyvyys ulos. Ovet ovat luonnollisesti raskastekoiset. Turvamiehen on kuitenkin saatava ne auki yhdellä kädellä, toisen käden ollessa reaktiovalmiina. Mercedes puuttuukin tässä kohtaa peliin ovenavaustoiminnolla.

Mercedes-Benz S680 Guard

Guardin luodinkestävyyttä testattiin tosissaan muun muassa testinukkeja hyödyntäen.

Kun on selvitty tarkka-ampujasta ja käsikranaatista, presidentin päivä saatetaan seuraavaksi yrittää pilata kaasuaseella. Onneksi Mersusta löytyy tätä tilannetta varten happipullo, ja pahemman päivän varalle vielä palonsammutusjärjestelmä. Yhdysvaltain presidentin virka-autosta löytyy näiden lisäksi vielä hänen veriryhmänsä verta, mutta Mercedekseen elämänvoiman saa hankkia itse.

Michelin PAX -rengastuksella on mahdollista ajaa turvallisesti 31 kilometriä vaikka ilmat pihalla.

Mercedes-Benz S680 Guard

 

Huutaa hevosvoimia

Edeltäjistään poiketen nelivetoisena tuleva S680 Guard painaa 4 200 kilogrammaa – lähes tuplat Mercedes-Maybach S680:aan verrattuna. Joskus ylellisten autojen hurjat teholukemat saattavat tuntua jopa hieman yliampuvilta, mutta tässä tapauksessa suorituskyvyllä on oikeasti merkitystä, se on jopa elämän ja kuoleman kysymys.

Mercedes-Benz S680 Guard

Guardissa tehontarpeeseen on vastattu katoavalla luonnonvaralla, V12:lla. Kuusilitrainen kone tuottaa 604 hevosvoimaa ja 829 newtonmetriä. Auton täytyy kestää myös aikaa ja kilometrejä, siksi voimalinja, samoin kuin alusta, on mitoitettu suuremman painon tuomaan lisäkuormitukseen. Painon ja erityisesti jarrujen kestävyyden vuoksi huippunopeus on rajoitettu 190 kilometriin tunnissa. Sillä presidentti ehtii kuitenkin varsin mainiosti edustusillalliselle sopimaan mitä parhaimman vapaakauppasopimuksen.

547 000 euron hintakaan ei liene tässä tapauksessa mikään ongelma, eikä presidentin edustusautosta tarvitse maksaa edes veroja. Ai niin, tuotantomallina Mercedeksen on täytynyt paljastaa auton WLTP-kulutuslukemat; yhdistetty kulutus 19,5 litraa/100 km ja hiilidioksidipäästö 442 g/km.

Mercedes-Benz S680 Guard

 

Katumaasturibuumi myös valtionpäämiehillä!

Perinteisesti edustusautoiksi on mielletty isot ja tukevat sedanit. Niitä täydellisimmillään edustava S-sarjalainen vaikuttaakin olevan maailman mittakaavassa yleisin valinta valtionpäämiehen edustusautoksi. Ässän valmistusmaan Saksan ulkopuolella Mersuja on eniten niissä maissa, joista ei omaa ajoneuvotuotantoa ainakaan tällä tasolla löydy. Valtakunnan ykkösautoilla ajetaan tavallisesti vain virallisissa yhteyksissä ja ne ovat pidemmän tähtäimen hankintoja. Niillä on usein myös aivan erityinen arvolataus koko kansan mielissä.

Sedaneiden lisäksi alaa valtionpäämiesten autokentässä näyttävät valtaavan katumaasturit. Vastaavanlainen megatrendi on tunnetusti meneillään automarkkinoilla aivan yleisesti. Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron liikkuu virallisissa yhteyksissä maansa premiumautorenessanssin keihäänkärjellä, DS 7 Crossbackillä. Myös Italiassa ylimmät ministerit kulkevat valtion Alfa Romeo Stelvioilla, presidentti kuitenkin edelleen Lancia Themalla. Brasilian presidentin Jair Bolsonaron ajokkina toimii vuoden 2012 Ford Edge, kun taas Meksikon Andrés Manuel López Obradorilta löytyy peräti neljänkymmenen Chevrolet Suburbanin laivasto. Costa Rican presidentti Carlos Alvarado Quesada puolestaan luottaa panssaroituun Land Rover Discovery 4:ään.

Vatikaanivaltion päämies paavi Franciscus I kulkee tilanteesta riippuen hyvinkin erilaisilla ajoneuvoilla, mutta erikoisvalmisteinen, Mercedes-Benz ML 500:n alustalle tehty paavimobiili on niistä varmasti tunnetuin. Dubain hallitsija, sheikki Mohammed bin Rashid Al Maktoum on hänkin tunnettu mersumies, jonka G63 AMG:n rekisterinumero on ytimekkäästi 1.

Aivan omalaatuisiakin virka-autoja maailmasta löytyy. Chilen presidentin virka-auton juuret juontavat vuoteen 1970. Tuolloin Englannin kuningatar Elisabet II vieraili maassa ja hänelle hankittiin tuota vierailua varten vuoden 1966 avokattoinen Ford Galaxie. Chilen presidentti sai tämän jälkeen auton itselleen, ja hevosvankkureista luovuttiin.

Oletko myöskään kuullut vaikkapa Tyynenmeren saarivaltio Tongan kuninkaan harvinaisuudesta, vuoden 1949 Humber Pullmanista, Kiinan presidentin Hongqi L5 -limusiinista, jonka kattoluukusta saa tehtyä puhujanpöntön tai Uruguayn ex-presidentin vuoden 1987 Volkswagen Kuplasta?

Lähteet: The Drive, Top Gear, Titlemax, Mercedes-Benz Kuvat: Mercedes-Benz Teksti: Benjamin Helander

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat