Ajoneuvot Kesärenkaat Rengastesti Renkaat Testit 10.4.2022

Moottorin kesärengastestissä sadekelin spesialistit – Nokian Hakka Blue 3 kiilasi kärkipaikalle

Moottorin kesärengastestissä laitettiin paremmuusjärjestykseen kahdeksan märkäpidoltaan A-ryhmään kuuluvaa rengasta. Renkaat testattiin sadekelillä ja kuivalla asfaltilla.

Testin ennakkosuosikkeihin lukeutuivat Nokian Hakka Blue 3 ja Michelin Primacy 4. Myös Continental Premium Contact 6 ja valmistajan toiselta tuotemerkiltä Uniroyalilta odotettiin vahvaa suoritusta etenkin märkäpidon osalta.

Testin voittaja on sateella ja kuivalla kelillä vahvasti suorittanut Nokian Hakka Blue 3. Nokialaisen vahvuus on käytös ääritilanteissa. Edeltäjäänsä nähden Hakka Blue 3 on käytökseltään neutraalimpi ja vastustaa peräluistoja paremmin. Kuljettajalla on enemmän aikaa reagoida orastaviin luistoihin kuin tämän kokeen heikoimmilla renkailla.

Testin kakkospaikan saavuttanut Michelin Premacy 4 suoriutui sekin hyvin molemmissa keliolosuhteissa, mutta kaarrevesiliirron vastustuskyky oli keskitasoa.

Nexen häntäpäässä – muttei aivan kaikkialla

Testin heikoimman tuloksen saavutti Nexen N Blue S, jonka käytös ääritilanteissa ei vakuuttanut testiryhmäämme. Nuhteita sai myös vesiliirron vastustuskyky ja jarrutuspito märällä ja kuivalla kelillä. Ongelmia tuotti myös 120 km/h väistökoe, jossa rengas muuttuu paikoin jopa vaaralliseksi.

Mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin. Nexen nimittäin kuluttaa polttonestettä koko joukon vähiten ja on mukavuudeltaan hyvä. Puutteet ajettavuudessa ja ääritilannekäytöksessä jättävät renkaan viimeiseksi.

Sadekelin valtias on Uniroyal

Peränpitäjäjoukkoon jätettiin myös Firestone Roadhawk, joka ohitti Nexenin pienellä marginaalilla, mutta jäi selvästi testin muille renkaille. Erityisesti ongelmia aiheutui väistökokeessa, jossa peräluistoa esiintyy reippaasti suuremmissa väistöliikkeissä.

Jos testi olisi suoritettu pelkästään sadekelin olosuhteissa, olisi testin voittajaksi selviytynyt Uniroyal. Rengas oli porukan paras molemmissa vesiliirtokokeissa ja pysähtyi parhaiten märkäjarrutuskokeissa. Kuivalla asfaltilla taso tipahtaa kärkikaksikkoon nähden ja Uniroyal jätettiin testin kolmanneksi.

Testin keskikastia edustivat Continental, Hankook ja Vredestein. Hankook ja Vredestein jakavat testin viidennen sijan. Hankook on kaksikosta enemmän kotonaan kuivalla asfaltilla, Vredestein taas märällä. Mukavuuden osalta Hankook on edellä, mutta Vredestein rullaa herkemmin. Continental taas on hyvä yleisrengas.

Moottorin kesärengastestin löydät kokonaisuudessaan lehden numerosta 4/2022.

Teksti: Tuomas Rajala ja Pasi Piironen Kuvat: Timo Villanen Testin toteutus: Test Finland Oy

Testirenkaat, koko 205/55 R16:

  • Continental Premium Contact 6
  • Firestone Roadhawk
  • Hankook Ventus Prime 3
  • Michelin Primacy 4
  • Nexen N Blue S
  • Nokian Hakka Blue 3
  • Uniroyal Rain Sport 5
  • Vredestein Ultrac

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat