Ajoneuvot Uutinen 11.8.2023

Ökysähköauton mittapuu – superlatiivinen Cadillac Escalade IQ haluaa päästää liikkuvan luksuslinnan ilmastosynneistään

Amerikkalaisten luksus-SUV:ien ehdottomiin perikuviin jo 24 vuoden ajan kuulunut Cadillac Escalade saa rinnalleen ensi kertaa täyssähköisen IQ-mallin Cadillacin sähköistämisstrategian mukaisesti. Omamassaltaan arviolta vähintään 4 000-kiloista autoa liikutetaan 750 hevosvoimaan ja 1 065 newtonmetriin kykenevillä sähkömoottoreilla. Muitakaan pieniä lukuja autosta ei etsimälläkään löydä.

Cadillac Escalade IQ näyttää jälleen vaihteeksi General Motorsin modulaarisen Ultium-sähköautopohjarakenteen liikkumavaroilla mallia muille. Cadillac on tähän mennessä julkistanut kolme hyvin erilaista sähköautomallia Escalade IQ:n lisäksi, nimittäin paljon pienemmän katumaasturin Lyriqin sekä ison loistosedanin Celestiqin.

Ovat Ultiumia käyttäneet jo muutkin GM-merkit, ja yhteistyösopimuksen kautta Hondan luksussiipi Acuran on tarkoitus ensi viikolla julkistaa ensimmäinen oma mallinsa Ultiumin pohjalle.

Mutta siis, kuten jo auton kokoon nähden sulavasta ulkomuodosta sekä tiedosta Ultiumin käytöstä voi päätellä, Escalade IQ ei ole sukua polttomoottoriselle Escalade-mallistolle, joka koostuu kahdesta eri koripituudesta, ja joka tottelee samoja piirustuksia hieman vähemmän ökyjen Chevrolet Tahoen/Suburbanin sekä GMC Yukonin/Yukon XL:n kanssa.

Ja se kasvaa edelleen

Jos polttomoottorinen Escalade on iso auto (ja onhan se), miltä kuulostaa tieto, että Escalade IQ on akseliväliltään vielä polttomoottorista, 5,77-metristä Escalade ESV:tä eli pitkän akselivälin malliakin pidempi? Paikallispäästöttömyyden suomasta ilmastoripistä on selvästi haluttu ottaa kaikki irti, sillä myös leveyttä on tullut lisää.

Luetellaanpa sitten Escalade IQ:n strategiset mitat yhdessä paketissa: pituus: 5,7 metriä; leveys: 2,17 metriä; akseliväli: 3,46 metriä.

Ultiumin kautta Escalade IQ jakaa paljon teknisiä ominaisuuksiaan General Motorsin aiempien esiteltyjen jättisähköautojen, kuten GMC Hummer EV:n ja Chevrolet Silverado EV:n kanssa. Näin ollen myös mittasuhteet lainautuvat tästä suunnasta eli ne eroavat jonkin verran polttomoottorimalleista. IQ:ssa on muun muassa pidempi keula. Myös D-pilari on loivempi.

Valtavan koon varjopuolia koitetaan häivyttää teknologian keinoin. Esimerkiksi nelipyöräohjaus pienentää kääntösäteen ESV:tä pienemmäksi ja aktiivinen ilmajousitus laskee koria suuremmilla nopeuksilla 5 senttimetriä alemmas ilmanvastuksen pienentämiseksi.

Escalade IQ pitää yllään myös Lyriqistä ja Celestiqistä tuttuja Cadillacin sähköalamalliston muotoilupiirteitä, joita on nähtävillä erityisesti maskissa, takavaloissa ja D-pilarissa. Eihän auto kokoaan pysty millään peittelemään, vaikka näyttääkin etenkin perästään jonkin verran varsinkin polttomoottorista Escalade ESV:tä sulavammalta eli sähköauton aerodynamiikkatarpeet on pyritty parhaan mukaan huomioimaan.

Jotain hyvin konkreettista koosta kertoo se, että kuvien auton alla pyörivät 24-tuumaiset jättivanteet, jotka eivät kuitenkaan näytä suhteessa edes isoilta.

Taistelee omaa fysiikkaansa vastaan

Cadillac ei ole suostunut paljastamaan Escalade IQ:n omamassaa, mutta sen on pakko olla ainakin neljä tonnia, sillä auto on kooltaan isompi kuin polttomoottorimallit, jotka nekin painavat sen kolme tonnia, ja kyllähän sähköauton akusto lisää IQ:n laskuun pakosti tonnin. Myös puolisisarmalli GMC Hummer EV liikkuu samoissa 4 000 kilon painoluokissa.

Neljän tuhannen kilon liikuttaminen vaatii jo vaikkapa kevytkuorma-autossa kohtuullisia voimavaroja moottorilta, mutta koska nyt on kyseessä sentään Cadillac Escaladen täyssähköversio, tyytyminen ei voi olla muuhun kuin urheiluauton suorituskykyyn.

Escalade IQ:ssa on kaksi sähkömoottoria, yksi kummallakin akselilla. Perusmoodissaan auto tarjoaa 680 hevosvoiman tehot ja 835 newtonmetrin vääntömomentin. Mikäli ajotiloista valitsee päälle Velocity Maxin, saa käyttöönsä täydet voimavarat, mikä tarkoittaa 750 hevosvoimaa ja 1 065 newtonmetriä.

Jotkin tekniset tiedot jäivät ensiesittelyn jälkeen auki, mutta näillä avuin auton kerrotaan kiihtyvän nollasta sataan ”alle viidessä sekunnissa”. Se on varsin hyvin nelitonniselle ajoneuvolle (massakin siis odottaa tarkennusta), mutta pitää muistaa, että kun bensiini-Escaladeen asennetaan Escalade-V:n tapauksessa käsintehty, mekaanisesti ahdettu Chevrolet Corvetten 6,2-litrainen V8, kiihtyvyys nollasta sataan on 4,4 sekuntia, vaikka sekä tehoa että vääntöä on vähemmän. Sitä se höyhenenkeveys (omamassa noin 3 tonnia) teettää…

Jos siirrytään kiihdytysajoista perävaununvetoon, Escalade IQ:lle luvataan 3,6 tonnin perävaunumassa.

Miten olisi 200 kilowattitunnin akusto?

Escalade IQ:n jättiakusto todellakin tarjoaa 200 kilowattituntia nettokapasiteettia. Se on tuplamäärä vaikkapa Tesla Model S Plaidiin nähden. Akkua voidaan ruokkia esimerkiksi 350 kilowatin teholaturilla, jolloin tauluun napsahtaa 10 minuutissa 160 kilometriä.

Toisaalta, tavallisessa kotipistorasiassa saakin sitten notkua sellaiset 13 tuntia ennen kuin tämä patteri on täysi. VH2 eli Vehicle-to-home mahdollistaa myös virransyötön autosta kotiin, niin kuin on joissain muissakin sähköautoissa.

Ai niin, toimintamatkaksi Escalade IQ:lle luvataan 725 kilometriä. Olisipa hauska päästä koeponnistamaan tämä Maailman suurimmassa sähköautovertailussa. 50:nkin kilometrin jääminen ilmoitetusta (tosin Pohjois-Amerikan EPA-syklillä) tarkoittaisi Escaladelle Tesla Model S Plaidin tämän kesän vertailussa asettaman 672 kilometrin ennätyksen rikkomista.

55 tuuman taulutelevisio sähköistää sisätilan

Ja koska maalaisemman Suburbanin ”painolastista” eroon pääsemisestä halutaan ottaa myös kojelaudalla joka sentti irti, on sisätilanäkymä yhtä värinäytön ilojuhlaa.

Coast-to-coast -näyttökompleksi kattaa kaikkiaan 55 tuumaa, mikä on hyvänkokoisen taulutelevision verran. Näytöt istuvat paikallaan luksusnahan ja laserilla työstettyjen sekä pimeällä tunnelmavalaistujen puusomisteiden lomassa. Myös takamatkustajilla on omat 12,3-tuumaiset näyttönsä.

Istuimia Escalade IQ:ssa on polttomoottorimallien tapaan kolmessa rivissä, ja keskirivillä on sähkörakenteen tasaisen lattian mahdollistamana melkoiset nojatuolit. Tavaratilaa piisaa myös, kolmaskin rivi pystyssä noin 650 litraa. Kolmas rivi kaadettuna kontti on jo lähes 2 000-litrainen! Sähköautolle ominainen etutavaratila on Escalade IQ:ssa 340-litrainen, mikä vastaa suunnilleen Polo-luokan autojen takakonttia.

Ei varmasti ole yllätys, että tämän luokan auto sisältää paljon hienoa teknologiaa, mukaan lukien autonomisen moottoritieajamisen mahdollistavan Super Cruisen, mutta Apple Carplay- ja Android Auto -liitännät loistavat uuden Cadillac-käytännön mukaisesti poissaolollaan. Lohdutusbiisit voi onneksi kuunnella peräto 40 kaiuttimen äänentoistojärjestelmän kautta.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Cadillac

Kaikki koeajot

Uusimmat