Mercedes-Benz A 250 e / puolen vuoden koeajo

Ajoneuvot Puolen vuoden koeajo Testit 16.6.2020

Puolen vuoden koeajo: mittasimme Mercedes-Benz A 250 e:n akun koon – miksi se kiinnostaa?

Sähköauton tai ladattavan hybridin akun koko ei ole niin yksinkertainen asia, kuin voisi luulla.

Mercedes-Benz ilmoittaa A 250 e:n ajoakun kapasiteetiksi 15,6 kilowattituntia. Lukemasta voi päätellä yhden asian: akku on kompaktiksi lataushybridiksi varsin suuri. Mutta kuinka suuri?

Akuissa on eroja

Kysymys ei ole aivan turha. Sähköautojen akuille ilmoitetaan kaksi arvoa, teoreettinen ja käytössä oleva. Valitettavan harvoin mainitaan kummasta lukemasta on kyse: toisen firman mainostama 30 kilowattitunnin akku voi siis olla pienempi kuin kilpailijan 28 kilowattituntiseksi kertoma akku.

Teoreettinen kapasiteetti kertoo ajoakun teoriassa taltioiman sähköenergian määrän, kun käytössä oleva kapasiteetti paljastaa, kuinka paljon tästä määrästä voidaan käyttää. Sähköautojen litiumioniakkujen kun ei ikinä anneta mennä aivan tyhjäksi, eikä niitä myöskään ladata aivan täyteen, sillä akku kuluu eniten varaustasonsa ääripäissä.

Kuinka paljon käytettävä kapasiteetti sitten poikkeaa teoreettisesta? Se vaihtelee todella paljon riippuen autonvalmistajan valinnoista: näihin vaikuttavat esimerkiksi akun suunniteltu elinkaari, käytettävä akkukemia tai esimerkiksi asiakkaan kokema latausteho. Siis mitä enemmän puskuria on, sitä ”vähemmän täyteen” täysi akku latautuu, eli sitä korkeammalla latausteho voidaan pitää loppuun saakka.

Autoala ei valitettavasti ole päättänyt kumpaa lukemaa käytetään. Osa valmistajista kertoo komean teoreettisen kapasiteetin, osa taas puhuu käytettävissä olevasta määrästä – jälkimmäinen on siitä hyvä, että sen perusteella voi arvioida esimerkiksi auton toimintamatkaa, kunhan tietää keskikulutuksen.

Paljonko ja millä hyötysuhteella?

Mercedes-Benz A 250 e:lle ilmoitettu 15,6 kilowattituntia on teoreettinen arvo: näin valtavaa akkua autossa ei sentään ole. Tehtaan tiedoista käytössä olevaksi arvoksi selviää 10,9 kWh.

Mercedes-Benz A 250 e

Halusimme tutkia akun kapasiteettia ja auton laturin hyötysuhdetta – siis sitä, kuinka paljon sähköverkosta otetusta energiasta menee oikeasti akkuun saakka.

Mittaus sinänsä on yksinkertainen: ajoimme akun täysin tyhjäksi ja kytkimme Mercedes-Benzin Type 2 -latausasemaan, joka on varustettu energia- ja tehomittarilla. Mittaus suoritettiin Otaniemessä Unified Chargersin tiloissa.

Tehomittarin avulla saamme myös selville latauksen keskitehon: kuinka suuren osan latauksesta auto yltää huipputehoksi luvattuun 7,2 kilowattiin?

7,2 kilowatin teholla alusta loppuun

Tehon osalta lataus meni kuin mainoksessa: se alkoi 7,2 kilowatin teholla, se jatkui 7,2 kilowatin teholla ja vielä 10 sekuntia ennen latauksen päättymistä latausteho oli 7,2 kilowattia. Voidaan siis sanoa, että Mercedes-Benz A 250 e latautuu 7,2 kilowatin teholla – kunhan laturilla on kykyä ruokkia 16 ampeerilla kahta vaihetta pitkin. Tämä onneksi on Suomen kolmivaihesähköllä helppo tehtävä.

Lataus tyhjästä täyteen kesti tunnin ja 48 minuuttia – ja tällä siis pääsee ajotilanteesta riippuen kesäolosuhteissa reilut 60 kilometriä.

Energiamittarin mukaan akkuun siirtyi 13,02 kilowattituntia. Lukema kuulostaa järkevältä, sillä auton laturin hyötysuhde on tyypillisesti 90 prosentin luokkaa – jos kapasiteetti on oikeasti 10,9 kilowattituntia, saatiin latauksen hyötysuhteeksi 84 prosenttia. Se lienee ihan uskottava, sillä lataus tehtiin noin 24 celsiusasteen lämpötilassa, joten lataus myös vaati ajoittaista akun ja laturin jäähdytystä, ja sekin vie hieman energiaa.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat