25.5.2020

Aston Martin järjestelee johtoaan uusiksi – kärkeen AMG-pomo Moers?

Aston Martin järjestelee johtoaan uusiksi

Brittiläinen luksusautomerkki Aston Martin on saavuttanut alhossaan pisteen, jossa sijoittajat käyvät toimeen. Formuloista tuttu miljardööri Lawrence Stroll on pistämässä Andy Palmerin pihalle ja tarjoamassa tietojen mukaan työtä Tobias Moersille.

Jo pitkään kriisikypsä Aston Martin Lagonda on joutunut pienimuotoisen valtaistuinpelin pyörteisiin. Pahasti velkaantunut brittimerkki vahvisti lehtitiedot, että ainakin tuolileikki on käynnissä yhtiön johdossa. Toimitusjohtajan nimikylttiin on spekulaatioissa soviteltu Mercedes-AMG-pomo Tobias Moersin nimeä.

Valtapelin taustalla on miljardööri Lawrence Strollin johtama liittouma, joka osti 25 prosenttia Aston Martin Lagondasta viime kuussa. Sen jälkeen liittouma myi palan potista toiselle liittoumalle, jonka johdossa on Mercedes-AMG:n F1-pomo Toto Wolff. Vielä viime kuussa Stroll kertoi uskovansa AML:n nykyisen johtajan Andy Palmerin suunnitelmana, jossa luksusmerkki yrittää kiskoa itsensä ylös suosta DBX-katumaasturin ja Valkyrie-hyperauton avulla.

Palmerin maine kärsi kuitenkin huomattavan kolauksen hänen vietyään Aston Martin Lagondan pörssiin 2018 ja yhtiön osakkeen arvo on pudonnut yli 90 prosenttia julkisen osakeannin lähtöhinnasta. Alkuvuoden tappio oli 120 miljoonaa puntaa, osin koronaviruksesta ja osin supistuvasta myymäläverkosta johtuen. Myös Aston Martin Lagondan lainaaman rahan hinta on ollut Britannian kalleinta. AML:n surkea jama on nakertanut Palmerin valtaa yhtiössä.

Alkuvuodesta odotettiin, että monessa mukana oleva kiinalaisjätti Geely lähtisi myös Aston Martinin pelastustalkoisiin, mutta hätäsijoitus saapuikin F1-piireistä tunnetun Lawrence Strollin suunnalta. 540 miljoonan punnan pottia vastaan Stroll asettui Aston Martinin hallituksen puheenjohtajaksi. Strollin suunnitelmissa Aston Martin viivyttäisi Lagonda-sähköautomerkin esittelyä ja keskittyisi enemmän moottoriurheiluun ja Valkyrie-hyperauton kaltaisiin projekteihin.

AML:n talousjohtaja Mark Wilson jätti yhtiön huhtikuussa.

Aston Martin järjestelee johtoaan uusiksi
Tobias Moers Helsingissä Slush y Mobility -tapahtumassa 2017.

Uudeksi toimitusjohtajaksi kaavailtu Tobias Moers on onnistunut kasvattamaan Mercedes-AMG:tä merkittävästi hänen otettuaan osaston vastuulleen loppuvuodesta 2013. Mercedes-AMG toimittaa moottoreita ja muita komponentteja Aston Martinille ja AMG myös omistaa palan Aston Martinista.

Kysyttäessä Tobias Moersin mahdollisesta lähdöstä Mercedes-AMG:ltä vastattiin tuttuun tapaan "emme kommentoi spekulaatiota".

Lähteet: Automotive News, Financial Times, Autocar Kuvat: Aston Martin, Aake Kinnunen Teksti: Aake Kinnunen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat