16.12.2021

Ikonin kolmas elämä – Scandic Hamburger Börs uudistui vanhaa kunnioittaen

Kuva Aake Kinnunen
Scandic Hamburger Börs hotelli Turku Åbo

Turun hotellielämän kulmakivi Hamburger Börs on syntynyt uudelleen ja nyt paikan yli 120-vuotinen historia näkyy selkeämmin kuin vuosikymmeniin.

Toisin kuin luullaan, Hamburger Börsillä on melko vähän tekemistä hampurilaisten tai osakepörssien kanssa. Hampuriin viittaava nimi kätkee taakseen yhden Suomen vanhimmista hotelleista, joka on päivystänyt Turun Kauppatorin reunalla vuodesta 1894. Aluksi paikalla oli ravintola Hamburger Bierhalle, joka kuitenkin laajeni nopeasti viereisen rakennuksen ja hotellitoimintaan värikkään ja tomeran emäntänsä Wallina Valtinin johdolla. Samalla vaihtui myös nimi.

Scandic Hamburger Börs hotelli Turku Åbo

1947 Valtin myi omistuksensa Turun Osuuskaupalle ja 1970-luvun loppupuolella Frithiof Strandellin suunnittelema varsinainen hotellirakennus korvattiin uudella massiivisella aikalaisrumiluksella. Börsin vanhan jugend-talon purku Kauppatorin laidalta toi jopa turkulaiset kaduille protestoimaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kotimaan helmi

Kotimaan helmi on Moottorin valitsema kotimainen matkakohde, joka on persoonallinen, elämyksellinen ja houkutteleva.

Pikakelataan vuoteen 2019, jolloin Hamburger Börs siirtyi S-ryhmältä Scandicille ja viimeisetkin yökerhokompleksissa bilettäneet opiskelijat löysivät tiensä ulos. Uudessa omistuksessa todettiin, että kokonaan uusi hotellirakennus tulisi vain hiukan perusteellista remonttia kalliimmaksi. Nyt uudisrakennus ja alkuperäisen ravintoltarakennuksen remontti on valmis, aivan kuin yhdessä Kauppatorin muuttuvan maiseman kanssa.

Scandic Hamburger Börs hotelli Turku Åbo
Havainnekuva: Schauman arkkitehdit

Scandicin viestintäpäällikkö Johanna Uimonen arvelee, että Suomessa on noin kymmenkunta merkittävää hotellia, joiden maine kantaa vielä ketjunkin värejä vahvemmin. Börsin lisäksi tällaisiin kohteisiin kuuluvat omista väreistä esimerkiksi Imatran Valtionhotelli sekä Rovaniemen Pohjanhovi. Myös kilpailijoille löytyy tunnustusta.

Täysin uusiksi vanhaan tapaan

Kauppiaskatu on virkistynyt edellisen vierailun jälkeen. Käynti uudistuneeseen Hamburger Börsiin tapahtuu nyt sisäpihalta tai torin puolelta. Uudisrakennuksen korkea aula rajautuu luontevasti Vanhaan Börsiin ja hotelliravintola Másiin. Aulan talvipuutarhamainen tunnelma jatkuu ravintolan terassilla, joka on saanut vanhan sisäpihan hengessä nimen Pöheikkö. Kesän tullen terassi on laajennettavissa ulkoilmaan.

Scandic Hamburger Börs hotelli Turku Åbo

Varsinaiset hotellihuoneet sisältävä uudisrakennus on yhdeksänkerroksinen. Arkkitehtitoimisto Schaumanin suunnittelema rakennus on tyylillisesti nyökkäys Börsin alkuaikoihin ja parempi pari viereisen Forumin talon kanssa.

Ylimmän kerroksen näköalabaari on nimetty ihailtavan suoraviivaisesti Katoksi. Näkymät ovat loistavat torin ja kävelykadun suuntaan, mutta myös tuomiokirkolle kannattaa vilkuilla.

Hotellihuoneita Hamburger Börsissä on yhteensä 272 ja ne jakautuvat neljään tasoon. Perustasona on reilun parinkymmenen neliön Standard. Makeamman näköalan lisäksi Superior-huoneet on varusteltu kattavammin. Kulmahuoneesta tehty Superior Plus on hiukan tilavampi ja soveltuu paremmin ajan viettämiseen. Osa huoneista on varustettu väliovilla perheitä tai pieniä ryhmiä ajatellen.

Scandic Hamburger Börs hotelli Turku Åbo

Oma lukunsa ovat Junior Suite -sviitit, jotka sijaitsevat seitsemännessä kerroksessa. Upeat kaari-ikkunat ovat kuin tehdyt keskikaupungin tuijotteluun. Samalla isoista ikkunoista tuleva valo korostaa tilavuutta. Sviitit soveltuvat loistavasti ajan käyttämiseen tai työskentelyyn oleskelun yhteydessä.

Scandic Hamburger Börs hotelli Turku Åbo

Sisustuksen tyyli on uusskandinaavinen, joten tutun pelkistyksen keskelle on tuotu klassisempia elementtejä. Esimerkiksi muhkeat simpukkatyyliset nojatuolit ovat tästä hyvä osoitus. Harmaasävyjen sijaan Hamburger Börsin sisustuksessa näkyvät turkoosivihreät ja korallipunaiset. Värit tuovat mieleen tänä vuonna avatun Scandic Grand Central -hotellin Helsingin rautatieasemalla, eikä sattumalta. Molempien kohteiden sisustussuunnittelusta vastaa Puroplan. Jatkuvuus ja yhtenäisyys sopii, paitsi vanhojen kohteiden tyyliin, myös hotelliketjulle.

Edelleen vinossa

Myös vuodelta 1885 oleva Vanha Börs kunnostettiin ja palautettiin monelta osin vanhaan loistoonsa rakennustöiden yhteydessä. Yksityiskohtien palauttaminen on toteutettu yhteistyössä Museoviraston kanssa. Makeana yksityiskohtana takorautainen terassi- ja parvekeosa on nyt palautettu ulkotilaksi. Lasimaalauksissa näkyy saksalaisen ja Turussa asuneen Willy Bauerin kädenjälki.

Vanha Börs on käytössä kahdeksana juhla- ja kokoustilana, joita voi tarvittaessa yhdistellä erilaisiksi kokonaisuuksiksi. Esimerkiksi marraskuun alussa tilat otettiin käyttöön isänpäivälounaita varten. Tilat on varustettu uudella kokoustekniikalla, mutta toisaalta kattokruunut ovat vanhaa perua.

Scandic Hamburger Börs hotelli Turku Åbo

Kokonaisuutena Scandic Hamburger Börs on upeasti uudistunut hotellikokonaisuus, joka kannattaa pitää mielessä Turun suunnalla matkaillessa. Kompaktin keskustan ansiosta useimmat nähtäyydet ovat kävelymatkan päässä.

Lähinnä ravintola- ja tapahtumatilojen kautta Hamburger Börsiin tutustuneille turkulaisille on luvassa mielenrauhaa. Vanhan Börsin huomattavan vino portaikko on nimittäin aivan yhtä vino kuin ennenkin.

Scandic Hamburger Börs hotelli Turku Åbo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Scandic Hamburger Börs

Kauppiaskatu 6
20100 Turku

+358 300308420 (0,12 €/min + pvm/mpm + 0,08 €/puhelu)

www.scandichotels.fi

Huoneita: 272
Ravintola & Bar Más: 300 asiakaspaikkaa
Börs Katto: 70 asiakaspaikkaa
Pysäköinti: Toriparkki (sisäänajo Yliopistonkatu 16). 20€/vrk, pysäköinnin maksu Moovy-sovellus tai reception. Sähköauton latauspaikkoja 20.


Teksti: Aake Kinnunen
Kuvat: Aake Kinnunen ja Scandic

Lisää aiheesta

Luetuimmat