6.8.2016

Koeajo: Audi A4 Avant 3.0 TDI quattro tiptronic – kauneutta kuorrutuksen alla

Audi A4 Avant

Audi A4 Avantin suurin heikkous on sen oma lisävarustelista. Hyvää: alusta, mukavuus, tilat. Huonoa: voimalinjan viive, hinnoittelu.

Lopputulosta ei kuulemma saisi kertoa lukijalle heti, mutta menkööt. Onneksi automarkkinoilta löytää vielä Audi A4 Avantin kaltaisia tuotteita, sillä kyseessä on nimittäin kokonaisvaltaisesti erinomainen auto. Samalla se tarjoaa yhden hienoimmista autoilutunteista: sen, että autolla selviää lähes mistä vain. Farmarikorisena A4:ään mahtuu tarpeellinen määrä tavaraa vaativampaankin arkeen ja se tuntuu raikkaalta tuulahdukselta katumaastureiden tunkkaisuudessa. Edes laatikon lisääminen A4:n perään ei sotke mallin muotoja, vaan farmarilla on oma sopivan linjakas ilmeensä.

Audi A4 Avant

Audi A4 ei myöskään ärsytä juuri mitenkään. Sen ohjaamossa vallitsee itsevarma rauha ja tieto siitä, että tämä on eräs parhaista autoista 50 000 euron hintaluokassa.

Paitsi että koeajettu yksilö, koko nimeltään Audi A4 Avant Land of quattro Sport 3.0 TDI quattro tiptronic, maksaa varusteineen peräti 84 135 euroa, joka asettaa riman liian korkealle A4:lle. Onneksi mallin erinomaisuus on suureksi osaksi perusrakenteiden eikä lisävarusteiden ansiota, joten varusteiden maltillisella ruksimisella on mahdollista saavuttaa tasapainoinen kokonaisuus.

Audi A4 Avant

Suurimman säästön saavuttanee moottori- ja vaihteistovalinnalla. 3,0-litrainen TDI on suorastaan isällisen voimakas voimanlähde, jonka 200 kilowattia (272 hv) riittävät lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen. 600 newtonmetrin huippuvääntö saavutetaan jo 1 500 kierroksen kohdalla, joten voimaa on tyhjäkäynnin tuntumassakin sangen riittävästi. Tämä tekee moottoritielläkin nopeuden hienosäätämisestä helppoa eikä vaihteistoa tarvitse vaivata kickdownilla.

Valitettavasti vaihteisto ja moottori tuntuvat olevan toistuvasti kahvitauolla kun menohaluja tarvitaan enemmän. Lähes sekunnin viiveen jälkeen tilattu voima lopulta saapuu, mutta odotteluun ennättää pitkässä juoksussa kyllästyä. Piirre tuntuu erityisen raivostuttavalta pysähtelevässä kaupunkiliikenteessä.

Audi A4 Avant

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisävaruste ei aina ole lisää

Myös osa lisävarusteista alisuorituu tehtävissään. Bang & Olufsenin äänentoistopaketti kuulostaa kyllä asialliselta, mutta ei tarjoa 1 820 euron äänielämystä. Navigaattori (Navigaatio-paketti 3 207 euroa) puolestaan haparoi hiukan osoitteiden ja karttapohjien kanssa, mutta Turun kammoksumisen sijasta taustalla lienee puuttunut nettiyhteys. 1 565 euron tuulilasinäyttö taasen hoitaa tehtävänsä hyvin, mutta ei ole yhteensopiva polarisoitujen aurinkolasien kanssa. Urheilualustaa vaivaavan turhan kovuuden saa korjattua sähkösäätöisellä iskunvaimennuksella (1 030 euroa), mutta koko urheilualustan mielekkyyttä kannattaa miettiä, sillä A4 parhaimmillaan mukavana kruiserina. Comfort koneeseen ja kotiin.

Audi A4 Avant

Ylivarustelusta ja hintanapinasta huolimatta A4 on kuitenkin pohjimmiltaan erinomainen auto. Ohjaustuntumaltaan auto on ilahduttavan kevyt olematta kuitenkaan kiikkerä. Matkustamo on viimeistelty Audille tyypilliseen tapaan erinomaisesti eikä pelkistettyä muotoiluakaan voi moittia. Myös suomalaisvoimin kehitetty virtuaalimittaristo istuu ohjaamon tyyliin ja tarjoilee juuri tarvittavat tiedot selkeästi, joten se kannattaa valita lisävarustelistalta.

Ehkä yllättävin piirre on kuitenkin se, että jopa kangaspäällysteiset peruspenkit ovat hyvät. Keveä istuin tuntuu virkistävältä vaihtelulta löhölinnatrendin keskellä, mutta maltillisempi istuin sopii auton ketterään fiilikseen olematta merkittävästi epämukavampi.

Audi A4 Avant

Audi A4 Avant yhdistää siis A4:n erinomaisen perusrakenteen ja nykyisin jo virkistävän farmariperän sangen mainioksi arjen kumppaniksi. Suurin vaara onkin hinnan karkaamisessa alueelle, jossa A4 ei enää pärjää, mutta onneksi kaikkein toimivimmat asiat ovat vakiovarusteita.

Audi A4 Avant

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Audi A4 Avant 3.0 TDI quattro tiptronic

Hinta alkaen

39 984 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

84 135 €

Moottori

Dieselmoottori 2967 cm³ kuusi sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto

Teho

200 kW (272 hv), 3250–4250 r/min

Vääntö

600 Nm (1500–3000 r/min)

Vääntö

600 Nm (1500–3000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,4 s

Huippunopeus

250 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,1 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

134 g/km

Mitat

pituus 4725 mm, leveys 1842 mm, korkeus 1434 mm, akseliväli 2820 mm
Tavaratila: 505 l
Omamassa: 1770 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat