19.7.2016

Koeajo: Audikin osaa irrotella – persoonallinen pikkumaasturi Q2

Audi Q2

Uusi Audi Q2 tuo saksalaisluksusta pienten katumaasturien luokkaan. Hyvää Persoonallinen tyylikkyys, tilat, erinomainen moottori. Huonoa Pintakovuus suurilla vanteilla.

Jopa Audin muotoiluosasto herää irrotteleman, kun tehtävänä on suunnitella kilpailija Nissan Jukelle ja Fiat 500X:lle. Tyylikkäiden, mutta itseään toistavien sedanien jälkeen Audi Q2:n saksalaisen hillitty ilottelu on hauskaa vaihtelua.

Korkea 15 senttimetrin maavara, nouseva helmalinja sekä perää kohti madaltuvat ikkunat luovat autolle jämäkän ja menevän ulkonäön. Audimaista maskia reunustavat vinot ajovalot luovat keulaan sopivasti sympatiaa.

Audi Q2

Varsinaiset Q2:n erikoisuudet löytyvät kyljestä, jossa hartialinjan pokkaus tipahtaa ovenkahvojen tasolle. Kikkailu toimii luonnossa kuvia paremmin, joskin ajatukset harhailevat SsangYong Tivolin suuntaan.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Värillä on väliä

Etupuskurin alaosa ja helmat pyöränkaarineen ovat oletuksena mustia, mutta sport line -paketilla värin voi vaihtaa hopeiseksi. Koeajoauton valkoiseen väriin hienoa kontrastia tuova tumman harmaa kuuluu design-pakettiin, jota ei valitettavasti saa Suomessa.

Audi Q2

Värikikkailua voi harrastaa myös C-pilarissa. Oletuksena korinvärisen paneelin värin voi vaihtaa hopeanharmaaksi, tummanharmaaksi, mattapintaiseksi titaaninharmaaksi tai valkoiseksi. Paneelin ja ulkovärin yhdistelmä vaikuttaa suuresti Q2:n ulkoasuun, joten Audia tilatessa vaihtoehtoja kannattaa harkita tarkasti.

Värivaloa harmauteen

Etuistuimilla Q2 tuntuu huomattavan Audilta, erityisesti A1:n ja A3:n yhdistelmältä. Tyypillistä saksalaista harmautta voi häiritä erilaisin värilistoin. Listojen läpi hohtava tunnelmavalaistus on hieno yksityiskohta, joka levinnee nopeasti muihinkin autoihin.

Audi Q2
Kalleimmista Audeista poiketen heijastusnäyttö on toteutettu lasilevyllä, joka nousee mittariston päälle. Täysin käyttökelpoinen ratkaisu.

Audi A4:stä tuttu virtuaalimittaristo on saatavilla Q2:een. Lisäksi Audi tarjoaa uutta heijastusnäyttöä, joka perustuu esimerkiksi Mazdoista tuttuun lasilevyyn.

Q2:n takatilat ovat kokoluokassa kelvot, mutta tavaratilaa löytyy jopa runsaasti. Tipauttamalla kaksiasentoisen välipohjan alemmalle tasolle kontti nielee 405 litraa. Tavaratila laajenee vakiona kahdessa osassa, lisärahalla saa kolmiosaisena kaatuvan selkänojan.

Perusmallina paras

Audi kehuu uutuuttaan maastokelpoiseksi ja mikroautomaiseksi. Suomeksi se tarkoittaa vakiovarustein etuvetoista autoa, joka selviää reippaastakin kurvailusta kunnialla. Kallistelu ehkäistään tehokkaasti leveällä raidevälillä ja jämäkällä alustalla.

Audi Q2
Saksalaisten irrotellessa meno ei lähde käsistä. Silti pienet yksityiskohdat piristävät, vaikka muodot ja materiaalit muistuttavatkin muista Audeista.

Mukavuutta arvostavien kannattanee pitäytyä kuusitoistatuumaisissa vanteissa ja perusjousituksessa. Urheilualustaa halajaville on pintakovan sporttijousituksen lisäksi tarjolla adaptiivinen iskunvaimennus, jossa nypytykseen tuo helpotusta mukavuustila.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Moottoreita jokaiseen tarpeeseen

Moottorivalikoima on yksinkertainen: tarjolla ovat 116, 150 ja 190 hevosvoimaiset vaihtoehdot bensiini- ja dieselmoottoreista. Bensiinivoimanlähteet ovat tutut litrainen, 1,4-litrainen ja kaksilitrainen, dieselpuolella perusmoottori on 1.6 TDI ja kaksi tehokkaampaa ovat kaksilitraisia.

Audi Q2
Pirteästä väristä ja 190 hevosvoimasta huolimatta 2.0 TDI quattro S tronic jätti perusmallia kylmemmäksi.

Kaksoiskytkinvaihteisto on saatavilla kaikkien moottorien yhteyteen. Vakiovarusteena se on vain 190 hevosvoimaisissa, jotka ovat myös nelivetoisia. Quattro on valittavissa myös 150 hevosvoimaiseen dieseliin, ja lähitulevaisuudessa myös 1,4-litraisen manuaalivaihteisen yhteyteen.

Audi Q2
Koristelistojen läpihohtava tunnelmavalaistus on hieno yksityiskohta.

Kaksilitraisten moottoreiden yhteydessä tarjottava s tronic -kaksoiskytkinvaihteisto on täysin uusi. Vaihteisto käyttää märkiä eli öljykylvyssä olevia kytkimiä. 190-hevosvoimaisella dieselillä ajetun lyhyen kokeilun perusteella uutuusvaihteisto kaipaa vielä hiomista: ryömiminen ylämäkeen tahmaa ja rivakoita liikkeellelähtöjä rasittaa viive.

Audi Q2

Audi Q2:n hintoja tai tarkkoja teknisiä tietoja ei ole toistaiseksi julkaistu, joten huippumallien lisähinta on vielä arvoitus. Ensikoeajolla 116-hevosvoimainen Q2 1.0 TFSI tuntuu aivan riittävältä, joten lisähevosilta säästyneitä euroja kannattaakin sijoittaa Audin parhaaseen puoleen: tyylikkyyden räätälöintiin.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Audi Q2 1.0 TFSI

Moottori

999 cm³ 3 sylinteriä, ahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto

Teho

85 kW (116 hv), 5000–5500 r/min

Vääntö

200 Nm (2000–3500 r/min)

Vääntö

200 Nm (2000–3500 r/min)

Mitat

pituus 4190 mm, leveys 1790 mm, korkeus 1510 mm, akseliväli 2600 mm

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia