26.7.2017

Koeajo: BMW 530e iPerformance – piheys on piuhan päässä

BMW 530e

Oikein käytettynä ladattava hybridi tarjoaa ekopotentiaalia. Verotussyistä valinta on helppo, vaikkei kulutus kiinnostaisikaan. Hyvää Taloudellisuuspotentiaali, voimalinja varauksin, matalat verot. Huonoa Ohjaus, alustan värinät.

BMW 530e:lle luvataan 1,9 litran kulutus sataa kilometriä kohden. Yhtä hyvin autolle voisi luvata litran tai kahdeksan kulutuksen. Ladattavan hybridin kulutus riippuu paljon tavallista autoa enemmän ajotarpeista ja latausinnosta – on käyttäjästä kiinni, tarjoaako ladattava hybridi poltto- ja sähkömoottorin parhaat vai pahimmat puolet samassa paketissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Potentiaalia nollatulokseen

Jos BMW:n 113 hevosvoiman sähkömoottorin ja 9,2 kilowattitunnin akun ekopotentiaalista ottaa kaiken irti, pääsee 530e:llä sekalaisessa ajossa 30–40 kilometriä pelkällä sähkövoimalla. Jos kotona ja työpaikalla on latausmahdollisuus, voi parinkymmenen kilometrin työmatkan taittaa bensiinin nollakulutuksella.

BMW 530e

Toisaalta reippaalla moottoritieajolla turboahtimen ruudittama 184 hevosvoimainen bensiinimoottori vie helposti kolme–neljä kertaa luvattua enemmän – silloin perinteinen diesel on parempi vaihtoehto. Bensiinivaihtoehtoja miettivälle ladattava hybridi on selvä valinta – teoreettiseen kulutukseen perustuva Suomen autoverotus tekee 530e:stä halvemman kuin yhtä tehokas, mutta heikommin varusteltu 530i. Autoveron takia mahdolliset lisävarusteet vain kasvattavat eroa.

Langaton lataus saapuu

Jos ympäristön latausmahdollisuudet ja oma kiinnostus tekniikkaa kohtaan puoltavat ladattavaa hybridiä, on BMW:n uutuus miellyttävä vaihtoehto. Sähkömoottorin suorituskyky riittää suurelle autolle vaivattomaan taajamaliikehdintään. Täyssähköajo onnistuu 140 kilometriin tunnissa asti, mutta vauhdin myötä kasvavat ajovastukset kyykyttävät akun hetkessä. Hybriditilassa toimiessaan auto vaihtaakin polttomoottoriin ajonopeuden ylittäessä 90 kilometriä tunnissa. Ohjelma aloittaa sähköajolla, ja vaihtelee käyttövoimaa tilanteen mukaan.

Halutessaan kuljettaja voi myös käskeä auton säilyttämään tai lataamaan akun varaustasoa, jos esimerkiksi moottoritiematkan päässä haluaa ajella paikallispäästöittä kaupungissa. Järkevämpää on ladata akku Type 2 -liittimen yli 3,7 kilowatin teholla, eli latausasemasta akku täyttyy vajaassa kolmessa tunnissa. Johtokammoisia helpottanee ensi vuonna esiteltävä 3,2 kilowatin langaton lataus.

BMW hyvässä ja pahassa

Järjestelmien 252 hevosvoiman yhteisteho riittää viemään auton nollasta sataan vain 6,2 sekunnissa.

Ajossa sähkö- ja polttomoottorin yhteistyö toimii hienosti, mutta liikkeellelähdöissä koeajoyksilöä vaivaa ajoittaiset nykäykset. Myöskään pehmeä jarrutuntuma ei edusta hybridiautojen kärkipäätä, mutta ongelmaan tottuu nopeasti. Muutoin hybridivoimalinja sopii viitossarjaan hyvin. Tavaratilan pohjaa nostaneesta akusta huolimatta litroja riittää 410 kappaletta, joskin läpilastausaukko jää hyvin matalaksi. Latauskaapeleille löytyy paikat kaksiosaisen kätevästi saranoidun välipohjan alta ja tavaratilan reunalta löytyvästä taskusta. Digitaalimittaristoon piirtyvät varaustason mahdollistava ajonopeus sekä suorituskykyreservi helpottavat sähköpotentiaalin hyödyntämistä.

Ajossa hybridiversiota ei erota polttomoottoriserkuista vailla suoraa vertailua. Koeajoauton perusalusta tarjoaa muissa 5-sarjan koeajoissa moitittuja M Sport -alustoja tai mukautuvaa iskunvaimennusta mukavamman kyydin, vaikka lisävarusteena valitut runflat-renkaat tuovatkin kulkuun epämukavaa värinää.

Ajossa BMW 530e:n suurin murhe on BMW:n nykytyylin ohjaus: tunto puuttuu ja matka-ajossa vaivaa epämääräinen keskialue. Koeajoyksilön ohjauksen palautus ei myöskään ollut aivan loogista, aivan kuin ohjaus keskittäisi rengasvoimien sijaan ohjaustehostimen sähkömoottorilla, joka ei aivan ole tehtäviensä tasalla.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

BMW 530e A iPerformance

Hinta alkaen

59 455 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

71 251 €

Moottori

Bensiinimoottori 184 hv, 1998 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, takaveto, sähkömoottori 113 hv

Teho

185 kW (252 hv), 5000–6500 r/min

Vääntö

420 Nm

Vääntö

420 Nm

Akku

9,2 kWh. Lataus: Type 2 (3,7 kW), langaton induktiolataus (3,2 kW) saatavilla 2018.

Kiihtyvyys 0–100 km/h

6,2 s

Huippunopeus

235 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 1,9 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

49 g/km

Mitat

pituus 4936 mm, leveys 1868 mm, korkeus 1483 mm, akseliväli 2975 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat