30.4.2018

Koeajo: Kaikkea muuta kuin peruspaku – Peugeot Traveller

Peugeot Traveller

Peugeot Traveller on pakettiautopohjainen tila-auto, joka soveltuu perhekäyttöön – ja ylelliseksi varusteltuna johtokuntatason liikkumistavaksi. Hyvää: kuskin valtakunta, moottori, varustelu, muunneltavuus. Huonoa: lokerikkomäärä edessä, hinta, automaattivaihteisto (varauksin).

Peugeot Traveller soveltuu suurperheen hyötykuljettimeksi. Koeajoyksilö on kuorrutettu kaikin mahdollisin lisäherkuin metalliväristä, navigaattorijärjestelmästä, peruutuskamerasta, nahkaistuimista, irrotettavasta matkustamon pöydästä ja lasikatosta alkaen. Lisäherkut tuovat matkustusmukavuutta ja näyttävyyttä, mutta nostavat hinnan hieman yli 62 500 euroon. Autossa on käyttöä helpottavat sähkötoimiset sivuliukuovet, joista vasemman kyljen ovi on lisävarusteinen ratkaisu.

Peugeot Traveller

Vakiovarustelu on sekin jo erittäin kattava. Autossa on muun muassa mäkilähtöavustin, avaimeton lukitus ja käynnistys, värillinen tuulilasinäyttö, seitsentumainen kosketusnäyttö, pysäköintitutka takana, kaksialueinen automaatti-ilmastointi ja lisäilmastointi taakse, vakionopeudensäädin, valoautomatiikka, ksenon ajovalot, automaattitoimiset tuulilasinpyyhkijät, itsestään tummeneva taustapeili ja 8 kaiutinta.

Peugeot Traveller

Näillä eväin auto on miellyttävä ja monin tavoin vaivaton matkakumppani. Ja vaikka ulkoa auto näyttää pakettiautolta, voi puhua myös tila-autosta. Peugeotin pitkäkorinen Traveller ei ole kolho ja kömpelö hyötyauto, vaan runsaat sisätilat tarjoava ja monipuolisesti muunneltava arkiseen ajoon soveltuva kuljetusihme.

Kuljettajan valtakunnan saa säädettyä – kiitos etuistuimen sähkösäädön – tarkasti ja riittävän monipuolisesti. Etuistuin on riittävän tukeva myös sivusuunnasta. Ja kyynärnojankin korkeutta voi säätää. Ja kun ohjauspyörä säätyy myös syvyyssuunnassa, ei ajoasennon löytyminen ole vaikeaa.

Kaikki säätimet ovat hyvin käsillä. Kojelaudan yläosan kosketusnäyttö on selkeä ja riittävän iso.

Peugeot Traveller on ohjaamoratkaisuiltaan ja ajokäytökseltään hyvin henkilöautomainen – ja tämä on vankka kehu. Vain ohjauksen keskialueen tahmeus jättää toivomisen varaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Haasteellista ja ketterää

Traveller on yllättävän ketterä pysäköitävä. Ohjaus antaa hyvin tietoa renkaiden asennosta, kun autoa viikkailee kadun varren ahtaaseen pysäköintilokoseen. Sovittelua helpottaa peruutuskamera. Ja kun auton kyljissä on ikkunat, on taustapeilin tai taakse vilkaisun avulla näkyvyyttä tarjolla myös takaviistoon, umpikorisen pakettiauton peruuttajalla olisi paljon enemmän haasteita.

Peugeot Traveller

Sivupeilien sähkösäätö toimii näppärästi, mutta itse peilit saisivat olla kookkaammat.

Muunneltavissa monin tavoin

Matkustamon muunneltavuus on hyvää luokkaa. Herkkua käytettävyyden kannalta ovat sähkötoimiset liukuovet auton kummallakin kyljellä.

Peugeot Traveller

Matkustamon muhkeat nahkaistuimet liikkuvat kiskoilla eteen ja taakse, niiden selkänojat saa taitettua vaakatasoon ja istuimet myös irtoavat kiskoilta, joten istumasuunnan voi vaihtaa. Takana voisi siis vaikka kokoustaa, sillä istuinten välissä lattiakiskolla siirreltävä lokerikko muuttuu käden käänteessä kääntölevyjen avulla yllättävän jämäkäksi pöytätasoksi.

Edessä on kyllä säilytystilaa pientavaroille, mutta lokerikkoja saisi olla enemmän.

Väkevää menoa

Traveller osoittautuu koeajossa yllättävän kerkeäksi kulkijaksi, jolla on vaivatonta niellä kilometrejä pidemmälläkin ajotaipaleella. Rekkojenkaan ohituksia maantiellä ei tarvitse liiemmin arastella.

Peugeot Traveller

Kaksilitrainen moottori tarjoaa käyttöön 180 hevosvoimaa. Riittävän väkevä voimanlähde vie kookasta autoa iloisesti, eikä kiihtyvyydessä moottoritien liikennevirtaan ole mitään ongelmia.

Vaivattomuutta suo hyvä vääntö, jota on 400 newtonmetrin verran. Automaattivaihteisto toimii nikotteluitta, mutta saisi olla useampilovinen: nyt moottorin kyvyt jäävät aika ajoin hyödyntämättä täysimääräisesti kaikilla kierrosalueilla.

Peugeot Traveller

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Yllättävän hiljainen

Pakettiautokoriseksi Peugeot Traveller on mukavan hiljaiseksi äänieristetty. Tältä osin omat ennakkokäsitykset saavat koeajossa huutia.

Silti matkanpäällä – etenkin uraisilla teillä – rengasäänet ja korin kumahtelut jostakin takaa kantavat häiritsevinä kuskin korviin saakka. Ajettaessa saa siis hieman korottaa ääntä, jotta keskustelu sujuu takana matkustavien kanssa.

Peugeot Traveller

Kaupunkiajossa tulee oikeastaan vain kiihdytysvaiheissa kiinnittäneeksi huomiota moottoriääniin. Dieselin käyntiäänet ovat kuitenkin miellyttävät, eivätkä liian päällekäyvät.

Matka-ajossa miellyttää Travellerin vakaus. Pitkä akseliväli tuo etenemiseen rauhallisuutta, kunhan muistaa, että kookas auto on herkkä sivutuulille.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Roman Razinkov

Lisätietoja: www.peugeot.fi/traveller

Peugeot Traveller VIP Shuttle BlueHDi 180 autom.

Hinta alkaen

56 263 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

65 510 €

Moottori

Dieselmoottori 1 997 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 6-v. automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

130 kW (177 hv), 3750 r/min

Vääntö

400 Nm (2000 r/min)

Vääntö

400 Nm (2000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

10,5 s

Huippunopeus

170 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 6,2 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

163 g/km

Mitat

pituus 5306 mm, leveys 1920 mm, korkeus 1905 mm, akseliväli 3275 mm

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat