3.4.2021

Koeajo: Land Rover Discovery Sport P300e – sähköllä malliston lippulaivaksi

Land Rover Discovery Sport

Land Rover Discovery Sport -mallisto täydentyi ladattavalla hybridillä. Pienten päästöjen ansiosta kyseessä on yksi malliston edullisimmista vaihtoehdoista. Hyvää: mukavuus, tilat, CCS-pikalataus. Huonoa: sähköllä vain takavetoinen.

Land Rover Discovery Sport koki malliuudistuksen vuoden 2019 lopulla. Ulkoiset muutokset edeltäjään ovat ensivilkaisulla vähäisiä, ja mallia saattaisi luulla perinteiseksi faceliftiksi. Pinnan alla kuitenkin on tapahtunut paljon, ja uuteen perusrakenteeseen siirtyminen mahdollistaa mallin sähköistämisen.

Land Rover Discovery Sport

Ladattavalla hybriditekniikalla varustettu Discovery Sport tottelee mallinimeä P300e. Valmistajan nykytyylin mukaisesti numerosarja antaa viitteitä auton tarjoamista tehovaroista, ja lataushybridin kokonaistehoksi kirjataankin malliston piikkipaikkaan oikeuttavat 309 hv. Tämä lukema saavutetaan keulalta löytyvän 1,5-litraisen kolmisylinterisen bensaturbon ja taka-akselilla sijaitsevan sähkömoottorin yhteistyöllä.

Land Rover Discovery Sport

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kompromissin ja kiireen makua

Sähkömoottorilla toteutetun nelivedon hyödyiksi voi lukea kardaanin puuttumisen ja siitä syntyvän tilansäästön. Discovery Sportin tapauksessa 15 kWh:n akusto on sijoitettu takapenkin alle, joten tavaratila ei ole sisarmalleja pienempi. Hybridiversio ei kuitenkaan ole tarjolla polttomoottorimallien tapaan 7-paikkaisena.

Etenkin talvikelillä tulee nopeasti esille pelkästään taka-akselilla sijaitsevan sähkömoottorin heikkous; ympäristöystävällisesti sähköllä ajettaessa auto etenee vain takavetoisena. Risteyksiin sutimaan jääminen ei sovi mielikuvaan vaivattomasta nelivetoisesta katumaasturista. Pitävissä olosuhteissa ongelmaa ei ole, ja kiinteällä välityksellä varustettu sähkömoottori tarjoaa miellyttävän katkotonta etenemistä. Kaupunkipyörittely sujuu sähkön turvin, ja yhdellä latauksella pystyy ajamaan nollakeleillä noin 40 kilometriä. Taajamanopeuksien yläpuolella lähes 2,2 tonnin painoisen auton liikuttelu ei ole kovin vaivatonta pelkän sähkömoottorin voimin.

Sähkön loppuessa tai lisää tehoa pyydettäessä mukaan liittyy keulalta löytyvä kolmisylinterinen voimanlähde. Moottorin käynnistymistä ei sisätiloissa helposti huomaa, mutta valitettavasti samaa ei voi sanoa 8-portaisen automaattivaihteiston toiminnasta. Esimerkiksi polttomoottorin liittyessä mukaan kesken kiihdytyksen tuntuu etenemisessä selkeä nykäisy. Kahden eri voimanlähteen toiminnan synkronoiminen vaatii pitkällistä hiomista, joka tuntuu nyt jääneen puolitiehen.

Vajavaista informaatiota

Kiire paistaa läpi myös ohjaamossa sähköisyyteen liittyvissä ominaisuuksissa. Kuljettajalle ei esimerkiksi tarjota mitään tietoa sähköenergian kulutuksesta. Keskikonsolin näytöltä löytyvä energianäkymä ei sekään juuri tarjoa järkevää tietoa, kun polttomoottorin kulutuspalkin skaala on 0–100 l/100 km ja sähköajon osuus näytetään vain prosentteina.

P300e on pienistä hiomattomuuksista huolimatta tärkeä täydennys Discovery Sportin mallistoon. Tehokuninkuuden lisäksi se nappaa malliston sisällä myyntisuosikin paikan. Suomen päästöperusteinen autoverotus pelaa lataushybridin pussiin, ja ainoastaan pienin dieselmalli heikommalla varustelulla on nyt ajettua hybridimallia edullisempi 57 000 euron hintalapulla. Jo vastaavalla varustelulla tilanne kääntyy hybridin eduksi, ja varusteisiin panostettaessa ero jatkaa kasvamistaan.

Teksti: Mikko Autio Kuvat: Mikko Autio ja Henri Posa

Land Rover Discovery Sport P300e Plug-in Hybrid AWD Auto S

Hinta alkaen

60 814 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

67 367 €

Moottori

Ladattava hybridi, bensiinimoottori 1 498 cm³, 3 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, neliveto (takaveto sähköllä). Sähkömoottori 80 kW (109 hv), 260 Nm.

Teho

147 kW (200 hv)

Vääntö

280 Nm

Vääntö

280 Nm

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen/käytössä oleva: 15,0 / 12,17 kWh. Lataus: Type 2 7,0 kW (1 x 32 A), CCS 32 kW.

Toimintamatka

55 km

Hybridijärjestelmän yhteisteho

227 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

6,6 s

Huippunopeus

209 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 2,0 (yhd.)

CO2-päästöt

44 g/km

Mitat

pituus 4597 mm, leveys 2069 mm, korkeus 1727 mm, akseliväli 2741 mm

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1600 / 750 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 vuotta

Luetuimmat