9.7.2017

Koeajo: Nissan GT-R Nismo – ärsytetty peto

Nissan GT-R Nismo

Pirteämpi versio Nissanin lippulaivasta kuulostaa ehkä hölmöltä idealta, mutta ansaitsee kannuksensa radalla. Hyvää: ajettavuus, tinkimättömyys Huonoa: hinta

Nissan GT-R on ollut piikkinä eksoottisten superautojen lihassa jo 10 vuoden ajan. Japanilaisvalmistajan lippulaiva tunnetaan järjenvastaisesta suorituskyvystä, sillä painavan möhkön ei pitäisi kiihtyä ja vaihtaa suuntaa sellaisella vimmalla mihin se pystyy. Ja vaikka GT-R:ää ei voi sanoa erityisen halvaksi, on sen hinta sangen kilpailukykyinen muihin kilpakumppaneihin nähden.

Mallin ohella on nähty Nissanin upean moottoriurheilupuolen, vuonna 1984 perustetun Nismon, oma tulkinta GT-R:stä. Parempi versio lippulaivasta saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta Nismolla on ollut selkeä näkemys vieläkin kovemmasta GT-R:stä koko mallin elinkaaren ajan.

Nissan GT-R Nismo
Tuttu nimi: myös tämän Nismo-yksilön moottorin oli koonnut Tsunemi Oyama.

Tehoa on nyt 600 hevosvoimaa, 30 normaalia enemmän, kiitos GT3-kilpureista lainattujen turboahdinten. Malli on myös 27 kilogrammaa tavallista versiota kevyempi. Kevennysten takana on hiilikuidun liberaali käyttö auton eri osissa, samalla kun muutoksilla on tavoiteltu parempaa aerodynamiikkaa. Erikoisesti auto on myös lyhentynyt 20 millimetriä uusien puskureiden ansiosta.

Takaluukun alkuperäiset linjat ovat saaneet tehdä tietä suurelle spoilerille. Bilsteinin valmistamat iskunvaimentimet ovat mukautuvat, huomioiden toiminnassaan lukuisia muuttujia aina moottorin kierrosluvusta alkaen, ja niiden parina on uudelleensuunniteltu jousitus. Muutokset kruunaa ohjaamo, jossa punaista Alcantaraa ja punaisia yksityiskohtia on käytetty liberaalisti.

Nissan GT-R Nismo

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kesy tuttava

Goodwood Circuitin ratapäivillä on vuorossa lyhyt uudelleennäkeminen tavallisen Nissan GT-R:n kanssa. Lämmin rata tarjoaa tosin jouluisia suomalaismaisemia enemmän pitoa ja karamellinvärinen auto on varustettu oikeanpuoleisella ohjauksella sekä mailimittarilla.

Vanhan koulukunnan radalla seinät ovat lähellä ja asvaltti pomppuista, mutta onneksi auto on tuttu. GT-R:n ääntä ei voi sanoa erityisen soinnukkaaksi, mutta käsityönä valmistetun moottorin parkuminen on tuttu osoitus voimavaroista. 575 hevosvoimaa, kaksoiskytkinvaihteisto ja neliveto linkoavat joskus Godzillaksikin nimitetyn lippulaivan aivan riittävän ripeästi mutkasta toiseen.

Nissan GT-R Nismo

Nopeassa rata-ajossa GT-R paljastaa pehmenneensä vuosien varrella, sillä autoa on muokattu R:stä enemmän GT:ksi, kisoista kadulle. Sivusuuntainen ravistelu kuopissa ja lievä hermostuneisuus mutkien lähistöllä kielivät siitä, että painava superauto suosittelee jättämään jotain vielä reserviin.

Vihainen peto

Kerrankin ajovuorot osuvat kohdalleen, joten tavallisen GT-R:n ja Nismon ajovuorojen väliin ei jää minuuttiakaan. Samoilla lämmöillä lähestyttäessä Nismo vaikuttaa identtiseltä, joskin mittaristo ja ohjaamo ovat saaneet koko joukon punaisia yksityiskohtia. Tuntuvin ero on ohjauspyörä, jonka Alcantara-verhoilu on vieläkin miellyttävämpi ratkaisu.

Radalla Nismo ei aluksi eroa veljestään juurikaan. Vaihteisto toimii muutamassa kohdin kulmikkaasti, mutta muuten auto etenee samalla vaivattomuudella. Ero löytyy lopulta kaasupolkimen viimeisistä milleistä, jolloin Nismo hyökkää seuraavaan mutkaan vimmalla, johon pikkuveli ei aivan pysty.

Nissan GT-R Nismo

Mutkissa Nismon lukuisat pienet muutokset toimivat hyvin yhteen, sillä kun autolta vaatii enemmän, se myös antaa enemmän. Kuopat eivät keinuta autoa samalla tavalla ja pitkittäisliikkeet mutkien yhteydessä ovat paremmin hallinnassa. Tiivistettynä muutokset antavat kuljettajalle enemmän luottamusta auton vakaudesta. Rata sujuu hiukan nopeammin, tuplaturbo-V6 ärjyy kovempaa ja pidempään.

Niinpä on kuljettajan sisuuntumisesta kiinni, ajetaanko Goodwood Circuitin takasuoran taite lappu lattiassa vai ei. Jos niin kuitenkin tekee, saattaa viimeisen mutkan jarrutukseen saapua 140 mailin tuntinopeudella (noin 225 km/h). Onneksi Bruce McLarenin kohtalo samassa mutkassa muistuu mieleen vasta myöhemmin.

Enemmän kuin osiensa summa

Nissan GT-R Nismo on uskomaton taidonnäyte Nissanilta, jonka brändin puolesta jo tavallinen GT-R:kin riittäisi lippulaivaksi. Lukuisat pienet muutokset ovat kuin auto itse: paikoin loputtomalta nysväämiseltä vaikuttavat yksityiskohdat luovat kokonaisuuden, jota on välillä vaikea käsittää.

Vaikea on käsittää myös GT-R:n ja Nismon hintaeroa. Parannettu malli maksaa Britanniassa lähes tuplaten, 150 000 puntaa (170 570 euroa) perusmallin 80 000 punnan (90 970 euroa) sijaan. Se asettaa mallin kilpailemaan joukkoon, jossa haastajat ovat kovia.

Mutta niin on Nismokin.

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Aake Kinnunen, Nissan

Nissan GT-R Nismo

Moottori

Bensiinimoottori 3 799 cm³, 6 sylinteriä, ahdin, 6-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

447 kW (600 hv), 6800 r/min

Vääntö

652 Nm (3600–5800 r/min)

Vääntö

652 Nm (3600–5800 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

2,8 s

Huippunopeus

315 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 11,8 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

275 g/km

Mitat

pituus 4690 mm, leveys 1895 mm, korkeus 1370 mm, akseliväli 2780 mm
Omamassa: 1725 kg

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat