29.11.2017

Koeajo: parempi kuin Seat Ibiza? – Volkswagen Polo

Volkswagen Polo

Uusi Polo on kasvanut ja kypsynyt, mutta pärjääkö se sisarmalli Seat Ibizalle? Hyvää: tilat, viimeistely, ergonomia, ajettavuus. Huonoa: voimalinja ei yllä muun auton vaivattomuuteen.

Ei ole epäilystäkään, etteikö uuden kuudennen sukupolven Volkswagen Polon pahin kilpailija olisi tuore Seat Ibiza. Volkswagen Polo ja Seat Ibiza jakavat saman perusrakenteen eli molempia on hellitty reilusti kasvaneella akselivälillä ja erinomaisilla sisätiloilla.

Polon kohdalla kasvua edeltäjään on seuraavasti: pituus 8 senttimetriä, leveyttä 7 senttiä ja akseliväliä 9 senttiä.

Kasvaneen korin perusmuodot noudattavat edeltäjänsä erinomaisesti aikaa kestäneitä linjoja. Suurimmat muutokset on tehty keulaan ja kylkeen. Jouhevasti keulamaskista ajovaloihin jatkuvissa linjoissa on hienovaraista vihjailua pyöreälamppuiseen 1980-luvun 86C-sukupolven Poloon.

Suurin muotoilullinen kikkailu on tehty kyljessä, jota koristaa takavaloista ovenkahvojen läpi kulkeva pokkaus, joka heittää etulokasuojassa U-käännöksen palatakseen kohti C-pilarin juureen.

Sisältä Polo on ehtaa Volkswagenia: ohjaamossa vallitsee selkeys ja laadukkuus, mutta myös hienoinen harmaus.

Volkswagen Polo

Ilmettä hallitsee Ibizasta poiketen ilmasuuttimien yläpuolelle nostettu 8-tuumainen kosketusnäyttö Radio Composition Media, joka kuuluu Comfortline-varusteluun. Järjestelmä hallitsee CarPlay- ja MirrorLink-älypuhelinpeilaukset, mutta navigaatiosta täytyy maksaa lisää. Maininnan arvoinen yksityiskohta on myös äänenvoimakkuudensäätö perinteisellä kätevällä nupilla – Volkswagen lienee oppinut jotain huippuvarustelluista Golfeista, joissa siirryttiin hipaisupohjaiseen voimakkuudensäätöön.

Koeajoauton mittaristo edustaa perinteistä tyyliä, mutta lisävarusteena Poloon on saatavilla suuremmista Volkswagen-malleista tuttu näyttöpohjainen järjestelmä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sopivan pieni, sopivan suuri

Pieni Volkswagen tarjoaa erimittaisille kuljettajille moitteettoman ajoasennon, eikä edes reisituessa ole valitettavaa.

Volkswagen Polo

Ajettavuus ei yllätä: yhdistelmä pikkuauton näppäryyttä ja tervettä ison auton tuntua maantiellä on Seat Ibizasta tuttu menestysresepti. Pikkuautomaisuuden huomaa lähinnä maantielle kantautuvasta yleiskohinasta, mutta rengasmelu pysyy 185/65 R15 -koolla kurissa.

Alustassa on tyypillistä saksalaista pintajämäkkyyttä, joten Citroën C3:sta tulokas ei haasta luokan mukavimpana autona. Suuremmissa töyssyissä Polon mukavuudessa ei ole moitittavaa. Töyssyissä ja kuopissa ei esiinny räminöitä tai kolinoita, joka tulee laadukasta vaikutelmaa.

Volkswagen Polo

Rajoitteita moottoreissa

Volkswagen Polo ja Seat Ibiza ovat monin puolin tasavertaisia autoja, mutta moottorivalikoimassa espanjalainen ottaa etumatkaa. Seatiin tarjotaan litraista kolmisylinteristä perusmoottoria 75, 95 ja 115 hevosvoiman kera. Tehokkain 115-hevosvoimainen puuttuu toistaiseksi Polon maahantuontiohjelmasta.

Volkswagen Polo

Nyt koeajettu 95-hevosvoimainen on malliston väkevin bensiinimoottori, jos 200-hevosvoimaista GTI:tä ei lasketa. Puhdikkaammalla moottorilla varustettu Ibiza on myös vastaavaa Poloa edullisempi.

Polon ajaminen kaupungissa on luontevaa, ja osakaasulla auto kulkee pirteästi. Täyskaasulla menoa vaivaa puhdittomuus, jota Seatissa ei koe.

Volkswagen Polo

Ongelmaa korostaa vaihteistovalinta: Ibizassa pykäliä on kuusi, kun Polossa saa tulla toimeen viidellä.

Pykälät ovat vieläpä varsin pitkiä, joten välillä joutuu arpomaan korkeiden kierrosten tai kolmisylinterisen jyrinän välillä – viitosvaihde on käyttökelpoinen vasta 80 km/h jälkeen. Toki Seatin ja Volkswagenin saa myös DSG-kaksoiskytkinvaihteistolla.

On mielenkiintoista nähdä, miten myynti jakautuu Ibizan ja Polon välillä. Molemmat ovat erinomaisia pikkuautoja, mutta aggressiivisemman hinnoittelun ja väkevämmän moottorinsa ansiosta oma valintani kaksikosta kääntyisi Seatiin.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Lisätietoja: www.volkswagen.fi/uusi-polo

Volkswagen Polo 1.0 TSI Comfortline

Hinta alkaen

18 481 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

21 839 €

Moottori

Bensiinimoottori 999 cm³, 3 sylinteriä, ahdin, 5-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

70 kW (95 hv), 2000–3500 r/min

Vääntö

175 Nm (2000–3500 r/min)

Vääntö

175 Nm (2000–3500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

10,8 s

Huippunopeus

187 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,4 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

101 g/km

Mitat

pituus 4053 mm, leveys 1751 mm, korkeus 1461 mm, akseliväli 2551 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat