16.4.2018

Koeajo: rouhea ja kiinnostava Nissan Qashqain haastaja – Hyundai Kona

Hyundai Kona

Hyundai Kona on kiinnostava katumaasturi, jolla on eväät pärjätä – mutta koeajo jättää hammasteltavaa ja hämmästeltävää. Hyvää: muotoilu, neliveto, pitkä takuu. Huonoa: äänieristys, kulutus, kontin koko.

Katumaasturien myyntiveturina Suomessa on jo kauan ollut Nissanin Qashqai, jolle on ilmaantunut paljon kiinnostavia haastajia kuten Škoda Karoq. Kilpaa kiristää osaltaan myös Hyundain Kona. Koeajossa on voimalinjaltaan ja varustelultaan malliston huippuversio: Hyundai Kona 1.6 T-GDI 4WD 7DCT Style Launch Edition.

Hyundai Kona

Jos Konansa valitsee etuvetoisena, litraisella bensiinimoottorilla ja manuaalivaihteisena, saa auton edullisimmillaan 21 990 eurolla. Koeajetun nelivetoisen ja automaattivaihteisen mahtimallin hinta kipuaa jo 33 000 euroon. Launch Edition -varustetaso tuo mukanaan – ilman rahallista lisäpanostusta – muun muassa kuolleen kulman tunnistimen ja risteävän liikenteen varoituksen.

Nelivetoisuus, tehokkaampi moottori ja suurempi paino tekevät tehtävänsä, joten hinnan mukana kohoavat myös hiilidioksidipäästöt ja kulutus. Piheimmän Konan (1.0 T-GDI 120 hv) arvot ovat 117 grammaa/km ja 5,2 litraa/100 km. Koeajetussa versiossa (1.6 T-GDI 177 hv) samat arvot kirjataan luvuin 153 grammaa/km ja 6,7 litraa/100 km.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Menovettä kuluu

Koeajo on tyypillisen sekalaista ajoa eli taajamaa, kaupunki ja maantietaipaleita. Kona osoittautuu aika janoiseksi tapaukseksi. Taustaksi kerrottakoon, ettei koeajon aikana erityisesti pihistelty kuten rullailtu vaihde vapaalla alamäissä, ohituksia ei matka-ajossa vältelty ja moottoritiellä edettiin reippaasti muun liikenneviran mukana.

Ajoasetuksista koeajon ajaksi valittiin mukavuuspainotteinen Comfort. Muuta asetukset ovat Eco ja Sport. Matkustamon sisälämpötila oli vakioitu 21 asteeseen ja istuinlämmitystä käytettiin aina kun kuskia aamusella hytisytti.

Koeajon aikana ulkolämpötilat päivisin vaihtelivat -1 ja -14 pakkasasteen välillä.

Koejaon aikana kulutus kipua auton ajotietokoneen mukaan liki kahdeksaan litraan ja kaupunkiajoon painottuvien koeajon loppupäivien ansiosta lopulta 8,4 litraan satasella. Se on enemmän kuin luvattu keskikulutus 6,7 litraa ja se on myös aika paljon.

Jyhkeät linjat

Ulkonäöstä Konan menestymisen ei luulisi jäävän kiinni. Ulkoa Kona on katu-uskottava katumaasturi. Kaksivärisyys tuo korin muodot hyvin esiin. Ominaista uutuudelle ovat veistoksellisen jyhkeä keula, korkea hartialinja, muhkeat ulostyöntyvät rengaskotelot, viirumaiset takavalot – ja muodikas kaksivärisyys.

Autonostaja voi räätälöidä auton ulkonäön hyvin pitkälle mieleisekseen: korivärejä on kymmenen ja katon tehovärejäkin useita. Eri vaihtoehtoja on kaikkiaan 28.

Takaluukun aukaisu tuottaa lievän pettymyksen. Tavaratila on toki selkeämuotoinen, mutta vähemmän väljä kuin ulkoa luulisi, onhan auto näyttävän kookas ilmestys. Litroja tavaroille on vain 361, selkeästi vähemmän kuin esimerkiksi Nissanin Qashqaissa.

Hyundai Kona

Kuskilla kaikki hyvin

Sisäilme on toisaalta tyylikäs korealaiseen tapaan, toisaalta muovintäyteinen. Pirteät tehostevärit istuimissa luovat urheilullista ilmettä.

Ajoasennon saa säädettyä monipuolisesti, joten tässä suhteessa kuskilla on kaikki hyvin. Etuistuin on tukiominaisuuksiltaan perushyvä tapaus. Käyttökytkimet ovat hyvin käsillä ja ulos näkee varsin esteettä kenties takaviistoa lukuun ottamatta.

Hyundaille uutta on tuulilasin heijastusnäyttö, joka on toteutettu esiin nousevalla levyllä. Ratkaisu on tyydyttävä. Konan ohjaustuntuma on hieman kevyt. Etenkin ohjauksen keskialueella toivoisi täsmällisempää näppituntumaa tiehen.

Vauhdin kasvaessa ajomelu kasvaa ja rengasäänet alkavat kantaa sisälle asti häiritsevästi. Äänieristyksen suhteen on siis jonkin verran toivomisen varaa.

Hyundai Kona

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Neliveto toimii

Automaattivaihteiston toimii liikkeellelähdöissä aika ajoin hämmentävästi. Kierrokset kyllä nousevat, mutta järjestelmä ei vielä malta lyödä uutta vaihdetta silmään. Ajoon päästyä vaihteiston toiminta on luontevaa.

Konan neliveto toimii loskapöperöissä ja lumimöykkyisillä pikkuteillä mallikkaasti: matka etenee haasteista huolimatta. Maltilliseen maastoon on valmiuksia. Maavaraa on 17,7 senttiä, saapumiskulmaa 17,5 astetta, jättökulmaa 29,6 astetta ja ylityskulmaa 16,7 astetta.

Teksti ja kuvat: Marko Jokela

Lisätietoja: www.hyundai.fi/kona

Hyundai Kona 1.6 T-GDI 4WD 7DCT Style Launch Edition

Hinta alkaen

32 990 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

36 767 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 591 cm³, 7-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

130 kW (177 hv), 5500 r/min

Vääntö

265 Nm (1500–4500 r/min)

Vääntö

265 Nm (1500–4500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,9 s

Huippunopeus

205 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 6,7 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

153 g/km

Mitat

pituus 4165 mm, leveys 1800 mm, korkeus 1550 mm, akseliväli 2600 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

5 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat