27.10.2017

Koeajo: Škoda Karoq – tsekkiläinen takuuhitti

Škoda Karoq

Škodan uusi kompakti katumaasturi on tuttu jo saapuessaan. Hyvää: hiottu kokonaisuus, vastaa odotuksiin. Huonoa: suurten rengaskokojen vaikutus alustaan ja ohjaukseen.

Harvaa automallia on odotettu Škoda Karoqin tapaan. Viime vuonna saapunut isompi Kodiaq oli valmistajan avaus katumaastureiden maailmaan, joten kompaktimpi versio samasta teemasta maistuu kansakunnalle varmasti. Mallissa yhdistyy Octavian helppous ja trendikäs katumaasturismi.

Škoda Karoq

Kaksi muuta automallia, joista Karoqin kohdalla täytyy puhua, ovat Škoda Yeti ja Seat Ateca. Karoq korvaa Škodan mallistossa suositun Yetin, sillä samankaltaisuuksista huolimatta malli on muuttunut merkittävästi ja ansaitsee oman mallinimen. Samalla Karoq noudattaa Škodan “K:sta q:hun” -nimilinjaa katumaastureissa. Malliston kolmatta jäsentä sopinee odotella joskus ensi vuonna.

Škoda Karoq

Nimi on Kodiaqin tavoin lainattu alaskalaisen Alutiiq-alkuperäiskansan kielestä, yhdistäen autoa tarkoittavan sanan kaa’raq ja Škodan logosta löytyvän nuolen ruq. Kyseessä on siis eräänlainen autonuoli.

Škoda Karoq

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi tuttu

Suosittu Seat Ateca puolestaan on kuin kaksoisveli Karoqille, mutta tsekkivalmistaja on pistänyt malliin oman puumerkkinsä niin auton pintaan kuin pinnan alle. Seatin ärhäkkä terävyys on vaihtunut Škodan tuttuihin pokkauksiin ja valoihin, jotka tekevät autosta helpommin lähestyttävän.

Škoda Karoq

Sisällä Karoq on jo valmiiksi tuttu, joten suurin ero merkin nykyisille kuljettajille on Karoqin korkeampi ajoasento. Atecan tavoin tilaa on riittävästi neljälle aikuiselle, hartiatilan ollessa takapenkin keskipaikan suurin haaste. Tavaratilaa on perusmallissa 521 litraa (1 630 litraa takaistuimet kadettuna) ja Karoq on saatavissa säädettävillä ja irroitettavilla VarioFlex-istuimilla, jotka mahdollistavat isompien kuormien kuljettamisen aina 1 805 litraan saakka. Škodamaiseen tapaan auto on myös täynnä Simply Clever -arkiratkaisuja.

Perusmalli yllättää

Voimalinjoista suosituimmaksi kohonnee 1,5-litrainen TSI-bensaturbo yhdistettynä 7-vaihteiseen DSG-automaattiin. 150 hevosvoimaa riittää Karoqin liikuttamiseen hyvin ja automaatin ansiosta eteneminen on helppoa. Lisävarusteiset 18-tuumaiset vanteet lienevät suurin tekijä siihen, että ajossa jousitus on hiukan nypyttävä ja ohjausvaste on perusasetuksella turhan kevyt ja keinotekoinen. Mukautuva DCC-alustajärjestelmä tulee tuotantoon alkuvuodesta 2018.

Škoda Karoq

Hinnat alkaen -mallina nähdään 1,0-litrainen 3-sylinterinen TSI-bensiinikone manuaalivaihteistolla, joka osoittautui samalla koeajon iloisimmaksi yllätykseksi. Moottorista löytyy puhtia odotuksia enemmän, manuaaliaski toimii selkeästi ja Ambiance-varusteltu perusmalli käsittää jo lähes kaiken tarvittavan kaksialueilmastoinnista avaimettomaan keskuslukitukseen, hätäjarrutusjärjestelmään, lämmitettävään ohjauspyörään ja 8,0-tuumaiseen Bolero-viihdejärjestelmään. 16-tuumaisilla vanteilla varustettu Ambiance toimii myös alustan ja ohjauksen suhteen isoveljiään paremmin.

Škoda Karoq

Suosituimmaksi varustetasoksi kohoava Style tuo mukanaan täysledivalot, kaista-avustimen, kuolleenkulmanvaroittimen, peruutuskameran sekä mukautuvan vakionopeudensäätimen. Tämän yläpuolella Suomessa nähdään vielä Exclusive-taso, joka kohottaa varustelun huippuunsa.

Nelivetoa yllyttämässä

Sisilian komeissa maisemissa mieli veti kuitenkin vuorille, joten varsinaiseen koeajoon valikoitui 2,0-litrainen TDI-dieselmoottori nelivedolla ja 7-vaihteisella DSG-vaihteistolla. Ison dieselin kahdesta tehosta ajoon valikoitui tehokkaampi 190 hevosvoiman versio, joka toi samalla kokeiltavaksi Škodalle uuden digimittariston.

Škoda Karoq

Ison dieselin eteneminen vuoristoisilla kinttupoluilla oli vaivatonta pienestä maastoprovosoinnista huolimatta. Digimittaristo puolestaan tuo VW-ryhmän käyttämää suomalaistaustaista teknologiaa ensimmäistä kertaa myös Škodan mallistoon. Parhaiten monitoimiruutu toimii navigoinnin yhteydessä. Virtuaalimittaristo saapuu Karoqeihin vasta myöhemmin vuoden 2018 tuotannossa.

Škoda Karoq

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Takuuvarmaa hittiainesta

Škoda Karoq on lopulta yllättävän yllätyksetön tuote, mutta samalla se on juuri sellainen kuin osattiin odottaa. Auto tuntuu tutulta heti ensimetreistä alkaen ja se tekee Karoqista helpon valinnan, oli pihassa entuudestaan vaikkapa Qashqai taikka Octavia.

Škoda Karoq

Nähtäväksi jää, miten suuren viipaleen kuumasta segmentistä Škoda lopulta onnistuu kaappaamaan, mutta menestystä on lupa odottaa. Suomessa Karoq-nuoli lähtee lentoon alkuvuodesta 2018, mutta jälleenmyyjillä autoa nähtäneen jo joulukuussa. Suomen Škodan mukaan mallin hinnasto paljastetaan marraskuun puolivälin tienoilla.

Škoda Karoq

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Škoda Karoq 2.0 TDI 190 4x4 DSG Style

Moottori

Dieselmoottori 1 968 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 7-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

140 kW (190 hv), 3500–4000 r/min

Vääntö

400 Nm (1750–3000 r/min)

Vääntö

400 Nm (1750–3000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,8 s

Huippunopeus

211 km/h

Kulutus l/ 100 km

5,9 (kaup.) / 4,8 (maant.) / NEDC-kulutus 5,2 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

134 g/km

Mitat

pituus 4382 mm, leveys 1841 mm, korkeus 1607 mm, akseliväli 2630 mm
Tavaratila: 521 l
Omamassa: 1591 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat