16.1.2018

Koeajo: Terve, ja kiitos GM:stä! – Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI 170 A8 Innovation

Toisen sukupolven lippulaiva Opel Insignia on ihailtavan tasapainoinen kokonaisuus ja erinomainen loppufanfaari merkin vuosille General Motorsin osana. Hyvää: ajettavuus, tilat, varustelu. Huonoa: hinnoittelu, vanhahtava viihdejärjestelmä.

Viimeistään vuoden vaihtuminen teki konkreettiseksi Opelin erään aikakauden päättymisen. Vuonna 1929 alkanut matka General Motorsin kainalossa loppui, uskomatonta mutta totta, ja jatkossa punaiseen puhelimeen vastataan Detroitin sijaan Pariisissa.

88 vuotta kestänyt yhteinen matka ei toki pääty hetkessä. Opelin malliston uudistuminen PSA-konsernin linjojen mukaiseksi on vuosia kestävä prosessi, eivätkä GM-logot välttämättä katoa varaosatiskiltä koskaan.

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI 170 A8 Innovation

Opelin viimeiseksi uudeksi General Motors -malliksi jäi toisen sukupolven Insignia, osuvasti malliston lippulaiva. D-segmentin iso sedan ja sen Tourer-farkkuversiot ovatkin oiva osoitus siitä, mihin Opel ja GM parhaimmillaan yhdessä pystyivät.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tasaisen varmasti

Opel Insignia Sports Tourer on toki jo entuudestaan tuttu tapaus. Pitkänhuiskea farmari on perusvarma kokonaisuus, joka aiheuttaa päänsärkyä monille kilpailijoille. Ja vaikka Vuoden Autoksi Suomessa valittiin pikkuautoluokkaa kohottava Seat Ibiza, täytyy muistaa, että mallivuoden uutuusvyöryn alta Insignia ylsi ansaitusti finaalijoukkoon.

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI 170 A8 Innovation

Mökkifarkkuluokkaa edustavaan Country Toureriin verrattuna Sports Tourer on perinteinen tuttu farmarikori, jonka eräänlaiset sukujuuret löytyvät Rekord C:n farmarimallista, lyhytikäiseksi jääneestä Signumista, tutusta C-Vectrasta sekä ensimmäisestä Omegasta.

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI 170 A8 Innovation

Lähes viisimetrinen auto on komea ilmestys erityisesti OPC Line -ulkonäköpaketilla varustettuna. Tilavat sisätilat ja 560 litran tavaratila pitävät huolen, että Insignia on erinomainen pitkän matkan auto neljälle, keskimmäisen takapenkkiläisen kärsiessä leveästä keskitunnelista. Etumatkustajia hemmotellaan vielä Opelin tutuilla AGR-ergonomiaistuimilla nahkaverhoilun kera. Pieni kauneusvirhe on tämän yksilön jousitusmukavuus ainakin kitkarenkailla, joka ei ole aivan muiden koeajettujen Insignioiden tasolla.

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI 170 A8 Innovation

Moottorina on 2.0 CDTI -turbodiesel, josta saadaan kunnioitettavat 170 hevosvoimaa. Vaihteiston tehtäviä hoitaa 8-vaihteinen automaatti, joka vaihtaa nykyaikaisen huomaamattomasti. Nykytrendeistä poiketen automaattivaihteisto tosin nostaa kulutusta ja hiilidioksideja, mikä puolestaan tuntuu hyvin varustellun auton verotuksessa.

Ajettavuuden puolesta voimalinjassa ei ole huomautettavaa, joskin diesel tekee läsnäolonsa tiettäväksi karkean äänimaailmansa voimin muuten hiljaisessa Insigniassa. Pahimmilla loskakeleillä etuvedon sijaan toki kaipaa nelivetoa, mutta auton kulku on silti leppoisan vakaata. Nelivetoa etsivien täytyy tyytyä joko manuaalivaihteistoon tai päivittää moottoriversio 210-hevosvoimaiseksi.

Makeasti maustettu

Opelille tuttuun tyyliin Innovation-varustetaso ja sen Innovation Plus -varustepaketti tuovat ison joukon varsinkin pitkämatkalaisen elämää helpottavia varusteita. Ominaisuuksien kunkkuna on tuulilasin heijastusnäyttö, jonka suuri koko ja erinomainen selkeys erottavat varusteen jopa Opelin muusta mallistosta. Pimeän vuodenajan kiitos kuuluu myös led-tekniikalla toteutetuille IntelliLux-ajovaloille, jotka näyttävät valoa oikeaan paikkaan vastaantulijoita ja edellä ajavia kunnioittaen.

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI 170 A8 Innovation

Varusteiden osalta pyyhkeet kertyvät vanhahtavalle navigaatio- ja viihdejärjestelmälle, joka pysyy vaivoin nykyajan trendien tasolla. Järjestelmän synteinä on lähinnä sen hitaus ja ahtaaksi puristettu käyttöliittymä.

Toinen huomauttamisen aihe on mukautuva vakionopeudensäädin, joka roikkuu turhan lähellä edellä ajavaa jopa pisimmilleen säädettynä. Samalla vakionopeudensäädin saattaa yllättyä muun liikenteen tekemisistä, aiheuttaen kilpailijoihin nähden turhaa tempomista.

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI 170 A8 Innovation

Katse kohti tulevaa

Dieselinäkin Opel Insignia on tasapainoisen hiottu kokonaisuus, joka toki on hinnoittelunsa puolesta melkoisessa seurassa. Toisaalta auto todella on ihailtavan vaivaton matkakumppani.

Nähtäväksi jää, mitä Insignialle tapahtuu lähivuosina uusien PSA-isäntien alaisuudessa. General Motorsin perimistä lisenssimaksuista johtuen Opelin iso sedan tuskin pysyy mallistossa sellaisenaan kovin pitkälle 2020-luvulle.

Sitä ennen nähdään kuitenkin vielä kipakka Insignia GSi. Hurraa GM!

Opel Insignia Sports Tourer 2.0 CDTI 170 A8 Innovation

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Opel Insignia Sports Tourer Innovation 2.0 CDTI 170 S/S A8

Hinta alkaen

40 727 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

48 625 €

Moottori

Dieselmoottori 1 956 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 8-v. automaattivaihteisto, etuveto

Teho

125 kW (170 hv), 3750 r/min

Vääntö

400 Nm (1750–2500 r/min)

Vääntö

400 Nm (1750–2500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

8,9 s

Huippunopeus

220 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,7 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

150 g/km

Mitat

pituus 4986 mm, leveys 1941 mm, korkeus 1500 mm, akseliväli 2829 mm
Tavaratila: 560 l
Omamassa: 1666 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat