7.1.2019

Koeajo: vaivatonta virtuaalisuutta – Seat Ateca

Seat Ateca

Seat Ateca on viilattu isolla digitaalimittaristolla vieläkin paremmaksi paketiksi. Hyvää: tyylikäs mittaristo, ajettavuus, ajomukavuus, tilat, tasapainoinen kokonaisuus. Huonoa: liian suuria vaihteita suosiva automaatti, moottorin pörinä.

Kun Seat Ateca ensiesiteltiin kotimaisemissaan Barcelonassa kaksi ja puoli vuotta sitten, mainitsimme ensikoeajossa, ettei Volkswagen-konsernin monissa malleissa esiintyvä niin kutsuttu virtuaalinen mittaristo kuulunut valikoimaan edes lisävarusteena.

Nykyisellään tuo puute on korjattu, sillä tämän perinteiset analogiset mittarit korvaavan 10,25-tuumaisen digitaalisen näyttötaulun saa Atecaan reilun 500 euron ekstrahintaan. Mittaristoa kutsutaan espanjalaismerkin leirissä nimellä Seat Digital Cockpit.

Seat Ateca

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tunnelman kohottaja

Virtuaalisen mittariston käyttölogiikka on konsernin sisarmerkeistä tuttu. Näkymiä saa melko vapaasti muokattua mieleisekseen, ja ohjauspyörän view-painikkeella vaikkapa navigaattorin kartta paisuu koko ruudun kokoiseksi. Samalla nopeus- ja käyntinopeusmittarit pienenevät näytön alanurkkiin.

Vaihtoehtoisesti näytön voi riisua pimeällä tiellä hyvinkin simppeliksi – ja silmiä rauhoittavaksi – ammoisen Saabin Night Panel -toiminnon tapaan.

Sekin piristää, että näytön ulkoasu on viilattu Seat-henkiseksi. Tavallisten pyöreiden mittarien ohella esiin saa esimerkiksi särmikkään muotoiset mittarit, jotka sopivat myös typografialtaan valmistajan terävään design-kieleen.

Kritiikkiä voi antaa näytön alareunassa olevien matkamittarin ja vakionopeudensäätimeen asetetun vauhdin lukemista, jotka on toteutettu turhan pienellä fonttikoolla. Ja kuten aiemmissakin vastaavissa toteutuksissa, systeemin käyttö vaatii hieman opettelua.

Silti hieno ja hyväresoluutioisella grafiikalla toteutettu mittaristo on harkitsemisen arvoinen. Samalla se nostaa Atecan laatuvaikutelmaa entistä lähemmäs vaikkapa Audin premium-maailmaa. Näin pienistä asioista se voi joskus olla kiinni…

Paljon hyvää…

Koeajoauto edusti malliversiota Style Business, joka tarjoaa maahantuojan mukaan jopa yli neljäntuhannen euron edun tavalliseen Style-versioon nähden.

Varustelu karttuukin muun muassa suuremmalla kosketusnäytöllä navigaattoreineen, pysäköintitutkalla myös edessä sekä pysäköintiavustimella, polttoainetoimisella ja kaukosäädettävällä lisälämmittimellä, sähköisesti liikkuvalla hands free -takaluukulla, täysin avaimettomalla käytöllä sekä led-ajovaloilla.

Business-mallit ovat aina automaattivaihteisia, ja samat lisät ovat tarjolla myös Atecan tyyriimpiin, Xcellence- ja FR-varustetasoihin. Näiden mukana autoon sisältyy vielä nelivetokin.

Seat Ateca

…ja vähän huonoa

Ajoltaan Ateca ei ole muuttunut, eikä tarvitsekaan. Ominaisuudet ovat sen verran hyvässä tasapainossa keskenään niin ajettavuuden, mukavuuden kuin tilojenkin puolesta, että juuri parempaa ei kompaktien katumaasturien luokasta edelleenkään löydy. Erityisesti taajama-ajon höyhenenkevyen hallinnan jämäköityminen maantielle ihastuttaa.

Moittimista kertyy oikeastaan vain turhankin ekohenkisestä voimalinjasta: isot vaihteet pesässä tasanopeutta jyristellessä ehkä parannetaan maailmaa, mutta hyvältä se ei tunnu. Kaksoiskytkinautomaatin ohjelmointi paremmin ajotilanteisiin sopiviin pykäliin jääkin toivelistalle, aivan kuten taannoisessa Seat Leon -koeajossamme.

Seat Ateca

Hullunkurista oli sekin, että dieselmoottorin bensakonemainen pörinä yltyy maantienopeuksissa selvästi erottuvimmaksi melunlähteeksi muuten hyvin hiljaisessa autossa. Mutta pikkuseikkojahan nuo lopulta ovat.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus

Seat Ateca 1.6 TDI 115 Style Business DSG

Hinta alkaen

33 539 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

35 455 €

Moottori

Dieselmoottori 1 598 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 7-v. automaattivaihteisto, etuveto

Teho

85 kW (115 hv), 3250–4000 r/min

Vääntö

250 Nm (1500–3250 r/min)

Vääntö

250 Nm (1500–3250 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,5 s

Huippunopeus

184 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,6 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

157 g/km

Mitat

pituus 4363 mm, leveys 1841 mm, korkeus 1601 mm, akseliväli 2638 mm

Muu tieto

Perävaunumassa jarrullinen/jarruton 1 500/720 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

5 vuotta / 100 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat