13.4.2021

Koeajo: vetyauto Toyota Mirai on entistä parempi, mutta tankkausverkosto ei

Toyta Mirai

Toyota Mirai tarjoaa jo toisen sukupolven vetyauton, vaikka maailma ei ole sille vielä valmis. Hyvää: mukavuus, käyttökokemus. Huonoa: tankkausverkoston puute, tietoviihdejärjestelmän vanhanaikaisuus, tavaratila.

Toisen sukupolven Toyota Mirai on täysin eri auto kuin edeltäjänsä, sillä vetotapa on vaihtunut ja paikkalukukin kasvanut yhdellä. Etuvetoinen Mirai esiteltiin vuonna 2014 merkin vetyautovaihtoehdoksi ja nyt Toyota lanseeraa jo seuraavan version aiheesta, vaikka tankkausverkosto laahaa yhä jäljessä.

Toyta Mirai

Akseliväli on kasvanut, ja autoon on löydetty viides istumapaikka. Takatilat eivät tosin ole niin suuret kuin kylkilinja vihjaa, joten aivan edustusautomaisia oloja ei ole tarjolla. Tavaratilakin on valitettavan rajoittunut.

Toyta Mirai

Sen sijaan uudet mittasuhteet ovat tehneet kummia ulkonäölle erityisesti näyttävän sivuprofiilin osalta – edeltäjä-Mirai kun näytti kauniisti sanottuna ympäristöystävälliseltä. Komea keula, pitkä akseliväli ja tyylikkäästi laskeva kattolinja luovat näyttävän kokonaisuuden, jota ei tarvitse vääristellä coupé-lisänimellä.

Toyta Mirai

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vety voimalinjana

Mirai pyörittää takarenkaita sähkömoottorilla, jonka huipputeho on 182 hevosvoimaa. Voima saadaan väliaikaisvarastona toimivasta ja hetkellistä lisäpotkua tarjoilevasta 1,25 kilowattitunnin korkeajänniteakusta sekä ennen kaikkea 174 hevosvoiman tehoisesta polttokennostosta. Jälkimmäinen on vetyauton erikoisuus – se tuottaa reaktioaineena toimivan vedyn ja ulkoilmasta saatavan hapen avulla sähkön lisäksi vain vesihöyryä.

Toyta Mirai

Vetyä mahtuu Mirain tankkiin noin 600–700 kilometrin toimintamatkan verran, ja täyteen tankkaaminen kestää muutaman minuutin. Tankkaus tapahtuu lähes perinteisen polttomoottoriauton tapaan pistoolista, mutta Suomesta ei löydy ainuttakaan tähän tarvittavaa tankkausasemaa.

Taattua Toyotaa

Kuljettajan näkymä on heti tunnistettavissa Toyotaksi sekä hyvässä että pahassa. Erityisesti tietoviihdejärjestelmän käyttöliittymä näyttää kovasti vanhentuneelta tämän hintaluokan autoon, jonka nimi tarkoittaa tulevaisuutta. Digitaalinen mittaristonäkymä kylläkin tarjoaa sopivasti vaihtoehtoja tärkeimpien asioiden kaivamiseksi näkyviin, ja muutenkin käyttö on varsin loogista.

Toyta Mirai

Liikkeellelähtö sujuu Toyotan lataushybrideistä tutulla tavalla, sillä käynnistyspainike löytyy ratin takaa kojelaudasta ja vaihdevalitsin keskikonsolista. Jälkimmäistä napsautetaan alavasemmalle eteenpäin ajamista varten. Jalka nostetaan jarrulta, ja matka voi alkaa.

Toyta Mirai

Hymy nousee korviin vasta ajokokemuksen myötä. Sähköinen voimalinja on äänetön ja pehmeä kuin silkkihansikas, mutta tässä ei ole mitään uutta sähköiseen liikkumiseen tottuneille. Satojen kilometrien toimintamatka ja teoriassa muutamassa minuutissa mahdollinen täyteen tankkaus tarjoaisivat sen sijaan tulevaisuutta.

Toyta Mirai

Myös jousitusmukavuus ihastuttaa, ja koeajon aikaan teille rapisemaan levitettyjä irtokiviä lukuun ottamatta ohjaamossa vallitsee hiljainen seesteisyys. Ei ihme, sillä Mirai lainaa perusrakenteensa Lexus LS -mallista. Matkustusmukavuus onkin auton hintaan nähden huima, sillä Mirai on Lexusta noin puolet edullisempi. Saksassa hinta alkaa 63 900 eurosta, mutta Suomessa hintaa tullaan vielä odottamaan latausinfran puuttumisen johdosta.

Toyta Mirai

Valmista maailmaa etsimässä

Jos Mirai esiteltäisiin valmiiseen infrastruktuuriin, kaupat olisi jo tehty. Nyt auton haasteena on kuitenkin löytää maailma, jossa sitä voi tankata.

Toyota ei väitäkään vedyn olevan ainoa tulevaisuus, vaan pieni osa sitä. Erityisesti raskas liikenne voisi kaivata vetyä pitkille matkoilleen, jolloin henkilöautoilijakin pääsisi hyödyntämään samaa tankkaustarjontaa.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Toyota Mirai

Moottori

Vetyauto, takaveto.

Toimintamatka

620–700 km

Hybridijärjestelmän yhteisteho

134 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

9,0 s

Huippunopeus

175 km/h

Mitat

pituus 4975 mm, leveys 1885 mm, korkeus 1480 mm, akseliväli 2920 mm

Muu tieto

Polttoainesäiliö 5,6 kg.

Euro NCAP

Ei testattu

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat