9.6.2015

Koeajo: aavistuksen kevyempi Subaru Outback

Malliston lippulaiva on uusiutunut, mutta miksi halvin versio tuntuu houkuttelevimmalta? Hyvää: Runsaat tilat, runsas varustelu, hiljaisuus, jatkuva neliveto. Huonoa: Vaisu kiihtyvyys, heijasteleva kosketusnäyttö.

Pikaisen silmäyksen perusteella Subaru Outback näyttää olevan maskia lukuun ottamatta ennallaan. Tarkemmin katsoessa huomaa korin kaikkien osien uusiutuneen, samalla painoa ja ilmanvastusta on saatu viilattua alaspäin. Alustan perusratkaisut ja mitoitus on pidetty ennallaan, mutta ohjausta, jousitusta ja iskunvaimennusta on hienosäädetty.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Runsaat tilat

Uusi Subaru Outback on melko tarkkaan entisen kokoinen, parin sentin pituuskasvu on käytetty kokonaan keulaosan muotoihin. Enemmän iloa on siitä, että sisäleveys on kasvanut nelisen senttiä. Takapenkille mahtuu kolmekin aikuista, yllättäen tällöin keskipaikka saattaa olla mukavin, sillä reunapaikoilla ohimo hipoo yläkarmin kauhukahvoihin.

Polvi- ja jalkatilat olivat runsaat jo ennestään. Takaselkänojan kallistusmahdollisuus lisää matkustajien viihtyisyyttä, siinä missä kuskia ilahdutetaan tuhdimmalla istuimella, niin selkänoja kuin istuinosakin ovat aiempaa runsaammin mitoitetut.

Tavaratila on suuri kooltaan ja selkeä muodoltaan (559–1 848 litraa). Laadukkaasti verhoillun tilan pohjan alla on lokeroita varusteille ja tilan laajennus käy näppärästi kontin seinässä olevista kahvoista takaselkänoja kaatamalla.

Tuttu voimalinja

Outback on motorisoitu nelisylinterisellä vastaiskumoottorilla ja symmetrisellä jatkuvalla nelivedolla. Säätyvä neliveto on 60:40 etuvetopainotteinen ja varustettu X-mode-valinnalla, joka muuttaa kaasun annostelua ja vaihteiston toimintaa maastoajoon sopivammaksi.

Moottorivaihtoehtoja on kaksilitrainen diesel (150 hv) tai nyt ajettu 2,5-litrainen bensiinimoottori. Molemmat on nyt viilattu Euro6-päästötasolle. Suhteessa paremmin on onnistuttu bensiinimoottorin kanssa, sillä sen hiilidioksidipäästö on saatu puristettua samalle tasolle dieselin kanssa.

Koeajossa kahdeksan litran huitteille jäävä keskikulutus on kohtuulukema isolle vapaastihengittävälle bensiininelivedolle. Sillä ei ole mitään hävettävää kilpailijoiden uusia pieniä bensaturboja vastaan. Dieselin 3 700 euron lisähinnan kuolettamiseksi joutuu viettämään tien päällä keskivertoa enemmän.

Outbackin vaihteisto on aina portaaton CVT-vaihteisto. Se toimii kuin mikä tahansa automaattivaihteisto, mutta optimivälitys säätyy portaattomasti ja pehmeästi ketjuvedon ansiosta. Kiihdytyksissä ja vaihteistoa ratin siivekkeistä käyttäen on käytössä kuusi esivalittua välitystä, kone ei huuda samoilla kierroksilla koko kiihdytystä.

Vaihteisto on ohjelmoitu keskittymään polttoainetalouteen, kiihdytykset eivät ole niin ripeitä kuin teholukemalta odottaisi.

Runsas varustelu

Outbackin varustelutasot ovat Base, Ridge ja Summit. Jo Base on erittäin kattavasti varusteltu, pari tonnia kalliimpi Ridge tuo lisää enää nahkaverhoilun ja avaimettoman käynnistyksen/sisäänpääsyn. Vielä viisituhatta euroa kalliimpaa Summittia on jo vaikea perustella kattoluukun tai suurempien pyörien takia.

Ilahduttavinta on uusimpien turvallisuusvarusteiden kuuluminen perusvarusteluun. Eyesight-stereokamerajärjestelmä erottaa niin kiinteät esteet kuin liikkuvatkin kohteet ja jarruttaa automaattisesti välttäen törmäyksiä. Sama järjestelmä hoitaa kaistavahdin ja turvaväliä pitävän vakionopeussäätimen työt.

Harvoin malliston halvin versio tuntuu houkuttelevimmalta, mutta Outbackin tapauksessa Base-varustus ja perusbensiinivoimanlähde täyttävät useimpien vaatimukset.

Teksti ja kuvat: Petri Munukka

https://youtube.com/watch?v=rHIOkJOjiek

Video: Subaru

Subaru Outback 2.5i Ridge

Hinta alkaen

43 059 €

Moottori

Bensiinimoottori 2 498 cm³, bokserimoottori, 4 sylinteriä, portaaton automaattivaihteisto, jatkuva neliveto.

Teho

129 kW (175 hv), 5800 r/min

Vääntö

235 Nm (4000 r/min)

Vääntö

235 Nm (4000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

10,2 s

Huippunopeus

198 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 7,0 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

161 g/km

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat