31.8.2015

Koeajo: veistosmainen Škoda Superb Combi

Erittäin hyvä, muttei läheskään täydellinen. Hyvää: tilavuus ylipäänsä, tyylikkyys. Huonoa: alustan toiminta oudoksuttaa.

Superbista on helppo pitää. Škodan lippulaiva on kolmen sukupolven ajan siirtänyt isompien Volkswagen-konsernin mallien tunnelmaa edullisempaan hintaluokkaan. Auton suurin valttikortti on aina ollut tilavuus, mutta kolmannen sukupolven myötä tyylikkyys liittyy Superbin vahvuuksiin. Veistosmainen Superb on monien mielestä näyttävämpi, kuin konservatiivinen Volkswagen Passat.

Viisiovisen Superbin tavaratilan kooksi ilmoitetaan huimat 625 litraa. Škoda Superb Combi -farmari on 660 litrallaan vain niukasti tilavampi, mutta tilankäyttö on viisiovista joustavampaa. Täysin moitteitta Superb Combin tavaratila ei suoriudu: takaistuimet eivät taitu täysin vaakatasoon.

Muutoin tavaratila on hyvin suunniteltu. Takaistuimet kaatuvat suurikokoisista kahvoista tavaratilan reunalta. Tilasta löytyy käteviä kassikoukkuja sekä irrotettava valaisin.

Takaistuimella tunnelma vastaa viisiovista Superbia. Polvitilaa riittää ja matkanteko sujuu mukavasti. Lisää viihtyisyyttä reissuun tuovat erilaiset tablettitelineet, joita Skoda tarjoaa takamatkustajille.

Ajettavuudesta farmarikoria ei varsinaisesti huomaa. Ohjaus on kevyt ja tarkka, ja muut hallintalaitteet toimivat yllätyksettömästi. Valitettavasti alustan toiminta jättää toivomisen varaa.

Kaikki koeajoautot oli varusteltu sähkösäätöisellä DCC-iskunvaimennuksella. Farmarin käyttäytyminen muistuttaa viisiovisen Superbin käytöstä, jossa tienpinnan poikittaiset epätasaisuudet tuntuvat turhan voimakkaasti jopa iskunvaimennuksen mukavuusasetuksilla. Ongelmaa tietysti korosti koeajettujen autojen 18-tuumainen rengastus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nyökkivää etenemistä

Suuremmissa töyssyissä farmarin käytös muuttuu oudommaksi: erityisesti nelivetoisen version kori nyökkii mukavuusasetuksilla pituussuunnassa, kun taka- ja etuakseli joustavat eri tahtiin.

Viisiovisenkin kori eli mukavuusasetuksilla paljon, mutta ilman suoraa vertailua on vaikea sanoa, onko korimallien välillä eroa, vai korostivatko vain Saksan tiet farmarin nyökkimistä.

Saksan täydellisyyttä hipovilla teillä ongelmasta pääsee eroon säätämällä iskunvaimennus jäykimpään urheiluasetukseen. Silloin korin ylimääräiset liikkeet poistuvat, mutta käytöksestä voi Suomen epätasaisilla teillä tulla turhan pintakovaa.

Jousituksen toiminta oudoksuttaa muuten viimeisen päälle hiotussa autossa. Sitä lukuun ottamatta Superb Combi on hyvin odotetun kaltainen laajennus ennestään vaikuttavaan Superb-mallistoon. Farmarikorin lisähinta on versiosta riippuen noin 1 300–1 500 euroa.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Škoda Superb Combi 2.0 TDI 190 4x4 Style DSG

Hinta alkaen

48 121 €

Moottori

Dieselmoottori 19 68 cm³, 4 sylinteriä, turboahdin, 6-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

140 kW (190 hv), 3500–4000 r/min

Vääntö

400 Nm (1750–3250 r/min)

Vääntö

400 Nm (1750–3250 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

7,6 s

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 6,0 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

132 g/km

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat