7.2.2016

Koeajo: vielä yksi lapsi – Kia Carens

Kia Carens

Seitsemän paikkaa ja päivitetty voimalinja sopusuhtaisessa paketissa. Hyvää: muunneltavat tilaratkaisut, uusi moottori. Huonoa: epäkäytännöllinen tavaratila.

Kia Carens ei näytä kokoiseltaan autolta. Se on hyvä, sillä seitsemälle tilat tarjoava auto mielletään helposti kömpelöksi jättiläiseksi.

Tavaratilan pohjan alta esiin nostettavat istuimet eivät häiritse Carensin mittoja. Toisaalta istuimet ovat varsin pienet ja soveltuvat parhaiten tilapäiseen käyttöön. Syystä tai toisesta perheen nuoriso viihtyy viimeisellä istuinrivillä mainiosti. Varttuneemmat valitsevat perinteisemmät penkit jo mukavuussyistä.

Lisäistuinten käyttö kutistaa tavaratilan olemattomiin. Käytännössä on valittava henkilökuljetus tai matkatavarat. Takimmaiset istuimet kaatamalla tavaratilaa järjestyy reippaasti, mutta irtotavarat eivät tahdo pysyä aloillaan. Tilan useat avoimet raot ja välit ovat myös pikkutavaroiden turma.

Kia Carens

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi moottori ja vaihteisto

Carens-malliston tuorein lisäys ei mullista autoa päällisin puolin. Silmämääräisesti kaikki on ennallaan, mutta pinnan alta löytyy uutta: moottori ja vaihteisto.

1,7 litran dieselmoottorista on herkistelty esiin muutama hevosvoima lisää. Nyt niitä on kaikkiaan 141. Moottorin parina palvelee uusi seitsemänvaihteinen kaksoiskytkinautomaatti, joka on tuttu saman valmistajan Ceed ja Soul -malliston dieseleistä.

Ajotehtävästään Carens suoriutuu nöyrästi. Vaihteiden vaihtamisesta automaatti suoriutuu toivotun eleettömästi, varsinkin jos kuljettaja annostelee kaasua tasaisesti.

Muutaman lisähevosvoiman vaikutusta ei tavallinen käyttäjä huomaa, mutta tuskin on tarkoituskaan. Kiihdytys nollasta sataan taittuu 11,3 sekuntiin. Lukema on perheautolle suotuisa. Moottori vääntää eleettömästi, ja kuten dieseliltä on lupa odottaa, on eteneminen ryhdikästä myös matalilla kierroksilla.

Kia Carens

Päästöt alle 130 grammaa

Moottoripäivitys pudottaa myös Carensin päästöjä. Nyt ilmoitettu hiilidioksidilukema on 127 g/km. Alle viiden litran painuvaksi ilmoitettu keskikulutus (4,8 l) yhdistetyssä kaupunki- ja maantieajossa on optimistinen. Kuuden litran tuntumassa keikkuminen onnistuu ilman ajoon vaikuttavaa pihistelyä.

Koeajoauton varustetaso on malliston keskimmäinen eli EX. Kokonaisuuteen on lisätty varustelua (EX-Premium Navi Pack) hieman yli 2 000 eurolla. Rahalle saatava vastine on tällä kertaa kohdallaan, vaikka navigaattori keskustelee mieluiten englanniksi.

Kia Carens

Ksenonit, ajovalojen pesimet, pysäköintitutka ja seitsentuumaiselta näytöltä seurattava peruutuskamera helpottavat arkea. Astetta parempi äänentoistolaitteisto, 17 tuuman kevytmetallivanteet ja liuta sisä- ja ulkotiloja kohentavaa varustelua seuraa varustelutasoa kylkiäisinä.

Carens-asiakkaita kiinnostanee myös maahantuojan ilmoittama varustetasolisäys. Jatkossa LX ja EX- varustelun lisäksi tarjolla on pykälää näyttävämpi Business Premium -varustelu. Varustetasoilla herkuttelu nostaa auton diesel-moottorilla varustetun auton lähtöhintaa tuntuvasti yli 35 000 euron rajapyykin ilman varsinaiselle lisävarustelistalle kurkistelua. Edullisin Carens-malli vaihtaa omistajaa noin 25 000 eurolla.

Teksti: Antti Hentinen Kuvat: Lauri Ahtiainen

Kia Carens 1.7 CRDi EX DCT A/T

Hinta alkaen

33 080 €

Moottori

Dieselmoottori 1 685 cm³, 4 sylinteriä, 7-v. kaksoiskytkin automaattivaihteisto, etuveto.

Teho

105 kW (141 hv), 4000 r/min

Vääntö

340 Nm (1750–2500 r/min)

Vääntö

340 Nm (1750–2500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,3 s

Huippunopeus

189 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 4,8 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

127 g/km

Mitat

pituus 4525 mm, leveys 1805 mm, korkeus 1610 mm, akseliväli 2750 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

7 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat