5.10.2018

Autoilija – talvi tulee, oletko valmis?

talvi

Käsillä on kylmenevä, pimenevä ja liukas vuodenaika, joka koettelee niin autoa kuin autoilijaakin. Talveen voi kuitenkin varautua.

Kysyimme Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalaiselta, kuinka autoilijan kannattaa varautua talven tuloon. Vinkkilista on kattava, mutta neuvot selkeitä. Niitä noudattamalla vanha sanonta voi kääntyä päälaelleen: autoilija yllättää talven.

Ehkäpä tärkein Vesalaisen vinkki on tarkistaa talvirenkaiden kunto ja vaihtaa ne ajoissa alle.

Ajattelevainen talviautoilija varustaa autonsa perusvarustein; joita ovat jämäkkä huurrekaavin, varrellinen harja, hyvä taitettava lapio, toimiva otsa- tai taskulamppu, heijastinliivit koko autoseurueelle, käsineet ja hinausköysi.

– Autoilijan on syytä varata riittävästi aikaa auton puhdistamiseen lumesta ja ikkunoiden skrapaamiseen. Myös talvinopeusrajoitusten vaikutus ja vaihtelevat keliolosuhteet on syytä huomioida matkan aikataulua suunniteltaessa, Teppo Vesalainen muistuttaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Varavaatteita autoon

Autoliiton Teppo Vesalaisella on kattava vinkkilista talviautoiluun ja kaikille autoilijoille.

  • Kuljettajan ja matkustajien tulisi aina ottaa mukaan lämpimästi vaatetta sekä pipo ja käsineet. Koskaan ei voi tietää, milloin auto jättää tielle tai joudutaan onnettomuuteen.
  • Jäätymisen varalta on syytä voidella ovien lukot aseöljyllä.
  • Kopistele lumet kengistä ja vaatteista auton ulkopuolelle. Autoon sisälle kulkeutunut lumi sulaa ja lisää ikkunoiden huurtumista.
  • Opettele käyttämään autosi lämmityslaitetta oikein. Oikeat asetukset mahdollisimman tehokkaalle huurteenpoistolle on neuvottu auton käyttöohjekirjassa.
  • Tuulilasin sisäpinta kannattaa puhdistaa huolella, sillä myös likakalvo edesauttaa lasin huurtumista.
  • Tarkista, että auton kaikki valot ja vilkut toimivat. Tarkista myös, että ajovaloumpiot ovat ehjät ja puhtaat.
  • Kuluneet pyyhkijänsulat on viimeistään nyt aika vaihtaa uusin. Sulat kannattaa aika ajoin pyyhkiä puhtaiksi tuulilasinpesunesteeseen kostutetulla rievulla tai sulkapyyhkeillä.
  • Tuulilasin pesunesteen sekä jäähdytinnesteen pakkaskestävyys on syytä tarkistaa.
  • Ennen pakkaskautta on syytä tarkastaa, että auto on huollettu huolto-ohjelman mukaisesti.
  • Pidä auton polttoainetankki mahdollisimman täynnä, jottei tankkiin tiivistyvä kondenssivesi aiheuta käyntihäiriöitä.
  • Diesel-auton polttoaine on syytä vaihtaa ajoissa talvilaatuun. Heti talvilaadun tankkaamisen jälkeen kannattaa käyttää polttoainekäyttöistä lisälämmitintä (mikäli autossa sellainen on) jonkin aikaa.  Näin saadaan myös lisälämmittimen polttoaineputkiin talvilaatua ja varmistetaan sen toiminta jatkossa.

Tarkista akun kunto

Vesalainen tähdentää, että auton sähköjärjestelmä on haavoittuvainen, sillä jos akku tekee tenän eikä auto käynnisty, suunniteltu matka jää tekemättä.

  • Akku kannattaa testauttaa tätä varten tehdyllä akkutesterillä, joita löytyy autohuolloista ja akkuliikkeistä. Testeristä jää kirjallinen raportti asiakkaalle.
  • Jos ajaa paljon lyhyitä matkoja, voi hyvänkin akun varaustila huveta huomaamatta, koska kylmä akku ei kykene varastoimaan laturin tuottamaa virtaa. Mikäli autolla ei tule ajettua pari kertaa viikossa selkeästi pidempää rupeamaa, suosittelen ylläpitolaturin tai/ja akkulämmittimen hankintaa.

Esilämmitä ajoissa

Auton polttomoottorin lämmittäminen etukäteen on järkevää, kun ulkolämpötila laskee nollan alapuolelle. Ratkaisuja ovat perinteinen lohkolämmitin, letkulämmitin tai nykyautoissa usein käytettävä öljypohjan säteilylämmitin. Ne toimivat verkkovirralla.

Yksi lämmityskeino on polttoainekäyttöinen lisälämmitin. Lämmittimiä voi mallista riippuen ajastaa ja etäohjata esimerkiksi matkapuhelinsovelluksen avulla. Kannattaa opetella ajastamaan oman auton lämmitysjärjestelmä.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Jari Saarentaus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat