Autoilija: talvikumit alle kelin, ei kalenterin mukaan

Liikenne Uutinen 21.10.2018

Autoilija: talvikumit alle kelin, ei kalenterin mukaan

Harkintaa saa käyttää jo nyt, mutta vuonna 2020 talvirengaspakko muuttuu keliperusteiseksi.

Talvirenkaat kannattaa vaihtaa alle keliennusteen, eikä kalenterin mukaan, Autonrengasliitto muistuttaa.

Järkeenkäypä ajatus on otettu huomioon myös uudessa tieliikennelaissa, jonka mukaan talvirengaspakko muuttuu keliperusteiseksi vuonna 2020. Uudet talvirengassäännöt ovat siinä mielessä nykyisiä selkeämmät, ettei jatkossa tarvitse muistella erilaisia käyttöaikoja talvirenkaiden ja nastarenkaiden välillä.

Autonrengasliitto epäilee, että uudet rengasmääräykset kaipaavat tuekseen laajaa valistusta, valvontaa ja seurantaa, jottei rengasalan toimijoiden pelko liikenneturvallisuuden vaarantumisesta toteutuisi uudistuksen vuoksi.

Toistaiseksi noudatetaan ajoneuvojen käyttöasetuksen mukaista kalenteriin sidottua talvirengaspakkoa joulukuun alusta helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää 1.11. alkaen ja muunakin aikana, jos sää tai keli sitä edellyttää.
Kitkarenkaiden käytölle ei ole rajoituksia, joten ne voi laittaa huoletta alle jo ennen sesonkiruuhkia.

Oma vastuu korostuu

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta muistuttaa, että uudessa tieliikennelaissa korostuu kuljettajan omaa vastuuta myös rengasasioissa.
– Kesäkuussa 2020 voimaan tulevan lain mukaan talvirenkaita on käytettävä marras–maaliskuussa, jos sää tai keli sitä edellyttää, Ihalainen toteaa.
Hän kehottaa autoilijoita kiinnittämään huomiota sekä ajonopeuteen että rengastukseen syksyn muuttuvissa olosuhteissa.

Tunne renkaasi

Talvirengaspakon uudistamisessa on uhkakuvia ja mahdollisuuksia.
– Suurin osa autoilijoista toimii varmasti vastuullisesti jatkossakin, mutta kesärenkailla talvella ajavien riskikuljettajien määrä saattaa kasvaa, Rengasalan teknisen foorumin puheenjohtaja Juha Mustakangas arvioi.
– Toisaalta autoilijat saattavat tiedostaa tieolosuhteet ja renkaidensa suorituskyvyn entistä paremmin, ja ajaa niiden mukaisesti.

Tieliikennelain näkökulmasta talvikelillä tarkoitetaan ”tieolosuhteita, joissa alueen tieverkolla, myös pienemmät tiet huomioon ottaen, olisi tarve käyttää talvirenkaita olemassa olevan tai mahdollisen liukkauden vuoksi”.

Lähde: Autonrengasliitto, Poliisihallitus, Rengasalan tekninen foorumi Kuva: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli