kuppialkometri

Liikenne Uutinen 26.5.2017

Törkeä rattijuopumus vie kuolonkolariin lähes viikoittain

Turmakuljettajista 73 prosenttia ylitti törkeän rattijuopumuksen 1,2 promillen rajan.

Joka neljännessä vuonna 2016 sattuneessa kuolinonnettomuudessa oli osuutta myös alkoholilla. Ennakkotietojen mukaan kuolemaan johtaneita moottoriliikenteen alkoholionnettomuuksia sattui 48 eli viisi enemmän kuin edeltävänä vuonna. Turmakuljettajista 73 prosenttia ylitti törkeän rattijuopumuksen 1,2 promillen rajan.

Kuolleita 56

Moottoriliikenteen alkoholionnettomuuksissa kuoli viime vuonna 56 henkilöä. Onnettomuuksissa menehtyi yleensä rattijuoppo itse. Lisäksi menehtyi 10 rattijuopon kyydissä matkustanutta henkilöä. Suurimmassa osassa onnettomuuksista ei ollut mukana muita ajoneuvoja. Ja se on poikkeuksellista, ettei sivullisia menehtynyt näissä onnettomuuksissa viime vuonna lainkaan.

Luvut ilmenevät Onnettomuustietoinstituutin (OTI) ennakkoraportista alkoholionnettomuuksista 2016, joka perustuu liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien ennakkotietoihin.

Kovat promillet

Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari taustoittaa, että monilla kolareineilla on taustallaan synkeä rattijuopumushistoria.

– Kuolemaan johtaneissa rattijuopumusonnettomuuksissa promillelukemat ovat kovia ja 42 prosentilla oli taustallaan aiempia rattijuopumustuomioita. Kuljettajilla on siis yleensä ollut pitkäaikaisia päihdeongelmia.

Parkkarin mukaan tällaisten ajoterveyteen kytkeytyvien ongelmien vähentäminen liikenteessä vaatii useiden viranomaistahojen pitkäjänteistä yhteistyötä.

Huumausaineissa ajaminen yleistynyt

Turmakuljettajista 18:ta epäillään huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisesta. Heistä kuusi oli käyttänyt muiden aineiden lisäksi myös alkoholia. Huumausainetapauksia oli neljä edellisvuotta enemmän.

Alle 25-vuotiaat kuljettajat aiheuttivat vuonna 2016 edellistä vuotta vähemmän liikenneonnettomuuksia, mikä näkyi heidän osuutensa laskemisessa myös alkoholionnettomuuksissa. Yleensä nuoret kuljettajat ovat aiheuttaneet rattijuopumusonnettomuuksista yli kolmanneksen, mutta nyt heidän osuutensa oli neljännes. Nousua alkoholionnettomuuksien määrässä oli 26–40-vuotiaiden ikäluokassa.

Lähde: OTI

Jaa artikkeli