Praha

Matkailu Ulkomaanmatkailu 30.1.2016

Illallinen kaupungin huipulla

Prahan korkein rakennus on kolmijalkainen moderni tv-torni. Se on myös tunnelmallinen ravintola, yhden huoneen hotelli ja arvostettu taideteos.

praha_002

Prahan historiallista arvostusta nauttiva siluetti on tiilikattojen, kirkontornien ja palatsien kirjoma panoraama, jota tuijottaessa silmä lähinnä lepää, kunnes Žižkovin tv-torni osuu näkökenttään. Kolmijalkainen tikku kurkottaa horisontissa kaikkia muita korkeammalle ja on toteutukseltaan kaikkea muuta kuin perinteinen. Se on nähtävä lähempää.

Praha sai mielipiteitä kirvoittavan lisän kaupunkikuvaansa Žižkovin tv-tornista, joka tunnetaan nykyään myös Tower Park Praha -nimellä, jo 1990-luvun alussa. Tylsän tolpan sijaan siitä päätettiin tehdä jotain ihan muuta. Futurismia henkivä 216 metrinen toteutus ei taatusti jätä kylmäksi: sitä rakastetaan ja vihataan yhtä suurella palolla.

Torni on palkittu maan korkeimpana ja maan toiseksi rumimpana rakennuksena. Sen erikoiset muodot ovat arkkitehti Václav Aulickýn käsialaa, poikkeuksellisesta rakenteesta vastaa Jiří Kozák ja ulkoseiniä pitkin konttaavat mustat vauvat ovat taiteilija David Černýn lasikuidusta muotoilemia teoksia. Kokonaisuus on vähintäänkin mielenkiintoinen. Ja ehdottomasti näkemisen arvoinen.

praha_004

Illallinen maisemalla

Ilta-auringon paisteessa tornin juurella levittäytyvässä puistossa on rauhallista. Viereisellä terassilla viipyilee muutamia asiakkaita, mutta torniin ei ole jonoa. Siihen on syynsä. Tilaa on rajallisesti. Yläkerran ravintolassa on tarjolla pöytätilaa korkeintaan 180 vieraalle ja hotellissa vain yksi huone. Eli jos mielii päivälliselle tai unille kaupungin parhaan maiseman äärelle juuri tiettynä päivänä, on syytä toimia ajoissa.

Tornin tilat koostuvat yhteensä yhdeksästä kotelosta. Kaupungin ylle noustaan hissillä neljän metrin sekuntivauhtia.

Ravintola Oblaca tarjoaa pääasiassa tšekkiläisiä makuja modernilla sovituksella. Vaikka kyseessä on fine dining, ei tunnelma 66 metrin korkeudella ole turhan jäykkä. Pöytäliinat ovat valkoiset ja henkilökunta pukeutuu tummaan, mutta asiakkaat voivat halutessaan jättää puvun ja solmion kotiin. Asiakaskunta on suurelta osin paikallista, joten turhanpäiväisestä turistirysästä ei ole kyse, vaikka paikka matkailunähtävyys onkin.

praha_010

Hintataso on ravintolan tasoon nähden ainakin suomalaisittain suotuisa: alkuruoka alle kympin, pääruoka 15 ja jälkiruoka alle vitosen. Aamiaisella ja lounaalla hinnat ovat huokeammat. Maisemasta ei tarvitse tinkiä silloinkaan.

Auringonlasku värjää Prahan punertavaan kultaan. Asiakkaat innostuvat kuvaamaan maisemaa siinä määrin, että pöytään saapuva ruoka uhkaa jäähtyä.

praha_006

Yhden huoneen hotelli

Analogisten tv-lähetysten päätyttyä tornin tilat järjesteltiin osittain uudestaan. Samaan aikaan heräisi ajatus hotellista, jossa olisi vain yksi huone ja sekin varattavissa korkeintaan kahdelle. Tämä kokonaisuus rakennettiin 70 metrin korkeuteen.

Hieman alle 1 000 eurolla saa yösijan, jonka luvataan olevan luksusta lattiasta kattoon. Parhaassa tapauksessa samppanja, hieronta, käsintehdyt suklaaherkut sekä 500 kilometriä Mersu-kyytiä kuuluvat hintaan. Myös rikkumatonta rauhaa ja oheispalveluja kehutaan. Netin tarjouksia seuraamalla kokemuksen voi saada parhaimmillaan jopa puoleen hintaan, toki ilman loistokkaita lisäpalveluja. Tarjoushaukka tarvitsee tuuria, muulloin elämyksestä nauttiminen edellyttää tuhtia lompakkoa. Kokeilematta voinee luvata, että ainakaan maisemassa ei voi olla moittimista.

www.towerpark.cz

Jaa artikkeli

Praha

Tšekki