Ferrari museo

Matkailu Ulkomaanmatkailu 2.4.2017

Museo Ferrari Maranello – tanssivan hevosen pilttuussa

Maailman legendaarisin urheiluautomerkki Ferrari täyttää tänä keväänä 70 vuotta. Kävimme tehtaan museossa Maranellossa katsastamassa parhaita paloja historian varrelta.

Modenan maakunnassa, pohjoisemmassa Italiassa sijaitseva Maranellon pikkukaupunki tunnetaan ennen kaikkea punaisista urheilu- ja kilpa-autoistaan.

Tänne, Ferrarin kotiin, aivan tehtaan kupeeseen rakennettu museo on suositeltava matkailukohde kaikille autoista kiinnostuneille. Suoranaiseksi pyhiinvaelluspaikaksi museo muodostuu, jos omaa kiinnostuksen formula ykkösten tarunhohtoiseen historiaan.

Kahteen kerrokseen rakennettu laaja näyttely kertoo Ferrarin koko tarinan kuuluisimpien kilpa- ja katuautojen sekä niihin liittyneiden ihmisten kautta. Lisäksi tallin saavuttamille F1-mestaruuksille on omistettu kokonaan oma näyttelytilansa.

Ferrari museo

Heti museon sisäänkäynnin vieressä tietää missä ollaan. Formula ykkösten 1:3-mittakaavaan laaditut tuulitunnelimallit heijastavat sarjan sääntömuutoksia kautta kausien. Ferrari museoKuljettajan jalat olivat vielä vuonna 1986 todella edessä ja vailla suojaa (toinen oik.).

Tästä kaikki alkoi. Ensimmäinen Ferrari, 125 S, osallistui debyyttikilpailuunsa toukokuun 11. päivänä vuonna 1947. Moottori oli jo tuolloin V12, mutta käsittämättömän pienikokoinen: iskutilavuutta vain 1,5 litraa! Tehoa lähti kokonaiset 118 hevosvoimaa.

Ferrari museo

Tehtaan perustajan ja isähahmon, Il Commendatore Enzo Ferrarin (1898–1988) työhuone on ikuistettu vitriiniin. Vähintä mitä jälkipolvi voi hänen hyväkseen tehdä. Lisää Enzon perintöä voi ammentaa läheiseltä Fioranon testiradalta.

Ferrari museo

Ferrari on F1-talleista ainoa, joka on osallistunut sarjaan alusta lähtien eli vuodesta 1950, ja myös pysynyt siellä näihin päiviin asti. Niinpä ykkösten pienoismalleistakin syntyy suuren seinän kattava kokoelma.

Ferrari museo

Museon katutasossa keskitytään siviiliautoihin…

Ferrari museo

…ja toisessa kerroksessa kilpureihin. Näistä lisää juttusarjamme seuraavissa osissa.

Ferrari museo

Ketään ei unohdeta: tallin jokainen kuljettaja on ikuistettu F1-autojen taustalla oleville seinille.

Ferrari museo

Oletko haaveillut pääsystä Ferrarin varikkotiimiin? Täällä sekin onnistuu. Kisatunnelma ja meteli välittyvät lähes aitoina, ja sekuntikello mittaa renkaanvaihdon onnistumisen.

Halutessaan pääsee käyttämään aitoa vanhaa vaihdekeppiä, metallisen kulissin välityksellä totta kai, tai vääntämään seinään laakeroitua antiikkista Ferrarin puurattia.

Ferrari museo

Myös urheiluautojen prototyyppien historia on Ferrarilla vahva. 312 P vuodelta 1968 on yksi kauneimmista.

Museon jälkeen voi tutustua Maranellon lukuisiin Ferrari-aiheisiin shoppailumahdollisuuksiin ja löytää vaikkapa Enzo Ferrarille omistetun auditorion, missä tifosit katselevat F1-kisoja livenä isolta screeniltä. Tehdaskierroksiakin järjestetään.

Yhdeltä asialta ei kuitenkaan voi täällä välttyä: Tanssivan Hevosen henki on kaikkialla läsnä.

Jaa artikkeli

Ferrari-museo, Maranello

Museo Ferrari, Maranello