14.9.2022

Nimi muutettu: Lister Stealth – syntyessään Britannian nopein katumaasturi

Kun Lister Carsin vuosikymmenten kokemus autourheilusta yhdistettiin Jaguarin lippulaivakatumaasturiin, oli tuloksena kuningaskunnan suorituskykyisin SUV, 666 brittiläisen hevosvoiman turvin.

Brittiläiset autonvalmistajat - pienemmät ja suuremmat - paikallistuvat yleensä vahvasti kotipaikkakuntansa tuotteiksi. Jos Jaguar on Coventryn kasvatti, paikallistuu Lister puolestaan Cambridgeen, aivan eri puolelle Englantia. Brian Lister perusti tuossa historiallisessa kaupungissa vuonna 1954 autotehtaan, jonka ainoana tehtävänä oli tuottaa menestyviä kärryjä kilparadoille.

Kuten tuohon aikaan oli varsinkin englantilaisvalmistajien kesken jokseenkin yleistä, ensimmäisissä Listereissä yhdistettiin eri valmistajien rakenteita ja tekniikkaa varsin tehokkaasti. Vuoden 1986 uudelleenjärjestelyn jälkeen Lister on puolestaan ollut tiiviissä yhteistyössä nimenomaan Jaguarin kanssa, mistä tuoreimmat esimerkit edustavat melkoisen hurjaa luokkaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

666 brittiläistä hevosvoimaa Stealthina

Elokuussa 2020 Lister Carsilta nähtiin cambridgelainen näkemys Jaguarin ensimmäisestä katumaasturista, F-Pacesta. Jatkokehitykseen otettiin totta kai F-Pace SVR, jonka 5,0-litrainen superahdettu V8 tarjoaa jo coventrylaisittain 550 meikäläistä hevosvoimaa. Listerin käsittelyllä tästä päästiin edelleen 675 PS:ään eli tahallisen tappaviin 666 brittiläiseen hevosvoimaan. Voimayksikkö on tismalleen sama, kuin vielä dramaattisemman kuuloisessa Lister Thunderissa, omaa sukua F-Typen Jaguarissa (yläkuvassa).

Vuoden 2020 elokuussa elettiin aikaa ennen Aston Martin DBX 707:ää, tarkoittaen, että tämän pienen valmistajan viritystyön tulos todellakin oli Britannian nopein- ja eräs maailman nopeimmista katumaastureista. Lister Stealthin huippunopeudeksi ilmoitettiin 314 km/h, mikä ylittää DBX 707:n, Lamborghini Uruksen ynnä muut. Kiihtyvyys nollasta sataan 3,6 sekunnissa on edelleen (kahden vuoden jälkeenkin) huipputulos, mutta siitä on brittivalmistajien SUV:eista Aston Martin pyyhkäissyt ohi kolmella kymmennyksellä.

Ei Lister muokkauksiaan sentään pelkkään moottoriin jättänyt. Suuntauksensa mukaisesti Lister on toteuttanut sarjan aerodynaamisia ja tyylillisiä muutoksia. Keula sai suurikokoiset ilmanottoaukot, helmat vuorattiin hiilikuituisilla korisarjoilla, pyöränkaaria levennettiin ja perään asennettiin kookas diffuusori. Stealthin karaktääriä korostaa tumma yleisilme, jota korostavat Listerin keltamustat bränditunnukset. Sisälle asiakas on voinut valita mieleisensä 36 värivaihtoehdosta ja 90 erilaisesta verhoilukokonaisuudesta.

Lister Stealthin tuotantomäärä rajattiin ainoastaan 100 kappaleeseen. 110 000 punnan ohjehinta on pitkälle yli 30 tonnia Jaguar F-Pace SVR:ää kalliimpi, mutta lisähinta on kannattanut maksaa, sillä edesmenneen formulalegenda Sir Stirling Mossin sanoin, "on erittäin vaikea ostaa parempaa autoa, kuin Lister."

Teksti: Benjamin Helander Lähteet: Lister Cars, Autocar Kuvat: Lister Cars

Lisää aiheesta

Luetuimmat