16.2.2021

Käyttötesti käytetyllä: apua, Golf ei käynnisty

Käyttötesti käytetyllä – Golf ei käynnisty

Aamulla avaimesta kääntäessä Golf ei käynnisty ja nostamme käden pystyyn virheen merkiksi. Nyt tarvitaan apua.

Ensimmäisellä koetuksella startti jaksaa vielä hieman yrittää, mutta käännähdys on yhtä laiska kuin allekirjoittaneella aamulla herätyskellon soidessa. Toisella kerralla lopputulema on jo täysin selvä – nyt tarvitaan hieman apua. Golf ei käynnisty omin voimin.

Palataan ajassa hetkeksi hieman taaksepäin. Marraskuussa alkaneen Käyttötesti käytetyllä -juttusarjan aikana on jo ehditty monenlaista. Yksilö käytettiin pian hankinnan jälkeen kuntotarkastuksessa, josta paperit olivat jopa hieman keskimääräistä paremmat. 

Pian tämän jälkeen oli itse suoritetun öljynvaihdon aika ja nastarenkaatkin päivitettiin jo uuteen kierrokseen. Autoa ehdittiin myös varustella muun muassa sisätilanlämmittimellä sekä lämmittimen johdolla. Tässä kohti noheva saattaisi huomata, että akkuun ei ole koskettu.

Tuoreimmassa, moottorin vikavaloakin väläytelleessä, päivityksessä ehdimme jo kehumaan auton käynnistyvyyttä. Ehkä vaarallisin osa jutusta oli kuitenkin: ”Erinomaisen toimimisen vuoksi päätimme jättää väliin akun erillisen kuntotarkastuksen”. Tätä ei olisi koskaan pitänyt sanoa ääneen.

Käyttötesti käytetyllä – Golf ei käynnisty avaimesta kääntämällä

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Golf ei käynnisty

Sittemmin noita puheita on jouduttu pyörtämään. Pahimpina pakkasaamuina punaisen Golfin käynnistyminen on ollut hieman laiskaa. Akun uusimista on alettu jälleen pohtimaan toimituksessa, mutta mitään ei ole vielä tehty.

Edellisenä iltana ilma oli täysin kirkas ja pakkasyö kireä. Auto on pysäköitynä Helsingissä tien varteen, joten lämpötolpassa se ei ole ollut. Ajatuksissa juoksevat työasiat eikä asia ole mielessä ollenkaan autolle kävellessä.

Virrat päälle autoon, vyö kiinni ja huoleton starttaus ei johdakaan auton käynnistymiseen. Tilanne vaikuttaa pahalta ja toinen yritys kertoo tilanteen todellisen laidan.

Olemme kyllä tyylikkäästi Moottorilla muistaneet mainita kaikille lukijoille, kuinka tärkeä akku ja sen kunnosta huolehtiminen on. Tällä kertaa pilkka sattui omaan nilkkaan. 

Käyttötesti käytetyllä – Autoliiton akkupalvelu Hinausautokeskus

Autoliiton akkupalvelu auttaa

Onneksi apu on lähellä, sillä Autoliiton Akkupalvelu pelastaa pulasta kaikkina kellonaikoina vuoden jokaisena päivänä. Autoliiton plus -jäsen saa vieläpä tämän akunvaihtotyön ilmaiseksi, jolloin maksettavaksi jää pelkkä akun hinta.

Palveluun soittaessa riittää käytännössä kun osaa kertoa oman autonsa rekisteritunnuksen – sen voi vaikka katsoa samalla hetkellä rekisterikilvestä. Lisäksi olisi hyödyllistä tietää, onko autossa akkutyypin valintaan vaikuttava moottorin sammutus- ja käynnistysautomatiikka (start-stop-järjestelmä), mutta edes tämä ei ole täysin välttämätöntä. 

Akkupalvelu saapuu hyvin kohtuullisessa ajassa. Parhaimmillaan palvelu on paikalla jo 15 minuutissa ja usein selvitään noin puolen tunnin odottelulla – ainakin suurimpien asutuskeskusten läheisyydessä. Vain kaikkein pahimpien pakkasruuhkien aikaan akkuja tarvitaan satoja samaan aikaan ja siinä tapauksessa odotusta voi syntyä joitakin tunteja.

Käyttötesti käytetyllä – Vanha akku pois

Itse ei tarvitse huolehtia mistään, sillä ammattilainen hoitaa työn alusta loppuun asti. Tässä kohti akun kunto voitaisiin vielä testata, mutta tällä kertaa totesimme sen turhaksi työvaiheeksi. 

Golfissa akku löytyy konehuoneesta moottorin vierestä varsin loogisesti ja se irtoaa nopeasti muutaman mutterin löysäämisellä.  Uusi täyteen ladattu akku löytyy Hinausautokeskuksen hulppeasta palveluautosta ja asentamisen jälkeen tarkistetaan vielä muutama tärkeä asia. 

Käyttötesti käytetyllä – Uusi akku Autoliitolta

Auton käynnistyminen kokeillaan ja moottorin käydessä tarkistetaan akun latausjännite, joka saisi asettua välille 13,5 – 14,4 volttia. Lopuksi varmistetaan vielä akun koodaus autolle. Tämänikäisessä autossa tarvetta ei tavallisesti ole, mutta uudemmissa autolle on kerrottava uudesta akusta vikailmoitusten välttämiseksi. 

Käyttötesti käytetyllä – Akun jännitemittaus

Nyt Golf käynnistyy pirteästi ja koeajolenkki osoittaa sen toimivan normaalisti. Tämä akunvaihto olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten.

Kuvat ja teksti: Henri Posa

Käyttötesti käytetyllä

Suomalaiset ajavat käytetyillä autoilla, joten niin tekee nyt Moottorikin. Miten autot ovat kehittyneet reilun kymmenen vuoden aikana? Onko keski-ikäinen suomalainen dieselauto automaattisesti suurikulutuksinen ja -päästöinen? Millaisia vikoja käytetyissä autoissa voi ilmetä ja ovatko ne vaikeita korjata itse? Mitkä ovat käytetyn valtit ja heikkoudet uuteen autoon verrattuna? Muun muassa näihin kysymyksiin toivomme saavamme vastauksia käyttötestin edetessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat