2.11.2021

Yllätys renkaanvaihdon yhteydessä – käyttötesti-Hyundai jäi pajalle odottamaan osia

Renkaanvaihtosesonki on kuumimmillaan ja mekin veimme tuoreen käyttötestiautomme Hyundai Ioniq 5:n hakemaan talvitassut alle. Paikalta jouduttiin kuitenkin poistumaan sijaisautolla.

Moottorin toimituksen yhteinen taival uuden käyttötestiauton kanssa on jatkunut jo muutaman viikon. Heti alkajaisiksi Hyundai Ioniq 5 pääsi osallistumaan sähköautojen taloudellisuuskilpailuun kiitettävällä menestyksellä. Seuraava ohjelmanumero ei sujunutkaan yhtä vakuuttavasti.

Auto vietiin marraskuun alkajaisiksi renkaiden vaihtoon. Töiden vastaanotossa kerrottiin, että autoon vaihdetaan yksi lista, joka oli kuulemma ottanut hieman osumaa aikaisemmassa käytössä ennen auton saapumista Moottorille. Tämä korjaus oli tarkoitus tehdä renkaiden vaihdon ohessa, joten jäimme alkuperäisen suunnitelman mukaan odottelemaan työn valmistumista.

Vajaan tunnin kuluttua auto tuli Autoverkkokaupan pääovien eteen ja sain avaimet takaisin. Tässä vaiheessa maahantuoja kuitenkin jo kyseli, milloin kerkeäisimme tuoda auton uudestaan huoltoon ”muutamien päivitysten tekemiseksi”. Kuulemma autoon olisi tulossa muutama ohjelmistopäivitys ja yhden komponentin tarkistus ja mahdollinen vaihto. Aikataulun sopiminen jäi myöhempään ajankohtaan, mutta asiaan palattiinkin odotettua aiemmin.

Takapuskurin laidoissa näkyi kädenjälkiä, joten puskuri oli oletettavasti irrotettu. Alla olivat tuoreet Hakkapeliitta R3 SUV -kitkarenkaat. Seuraavaksi oli tarkoitus suunnata ostamaan mattamaalipinnalle sopivaa pesuainetta, jotta auto saataisiin vielä puhtaaksi ennen seuraavalle päivälle suunniteltuja kuvauksia.

Päävirran kytkemistä seurasi kuitenkin yllätys. Mittaristoon ilmestyi oranssi ilmoitus ”Tarkasta kaistanvaihtoavustimen toiminta”. Vastaavat ilmoitukset ovat usein hetkellisiä, mutta ok:n painamista tuli vastaan seuraava. Ja seuraava. Ja seuraava, ja niin edelleen. Mittariston alalaidassa olevan oranssin huutomerkin vieressä oleva numero 5 antoi viitteitä ilmoitusten määrästä. Käytännössä kaikki tutkajärjestelmiin pohjautuvat avustimet olivat tippuneet pois käytöstä.

Joskus vastaavat ongelmat häviävät yksinkertaisesti auton sammutuksella ja pitämällä autoa hetken lukittuna järjestelmien nollaamiseksi. Tällä kertaa tämä ei kuitenkaan auttanut, vaan samat ilmoitukset ilmestyivät näytölle uudestaan. Teimme vielä pienen koeajon ja kokeilimme nollausta uudestaan, mutta vaikutus oli sama, eli vaikutusta ei ollut.

Takaisin sisälle ja avaimet tiskille. Koska varoitusvalojen syttymiselle ei ollut varmuutta, päätimme maahantuojan kanssa yhteistuumin jättää auton huollon käsiin ja pääsimme jatkamaan matkaa sijaisautolla. Samalla kerralla olisi tarkoitus tehdä päivitykset, sekä mysteeriksi jäänyt komponenti vaihto.

Kaikki järjestelmät "katosivat" keskinäytön valikosta.

Kysyimme seuraavana päivänä käyttötestiautomme kuulumisia. Varoitusvalojen syttymiselle oli löytynyt inhimillinen syy; takapuskurin asennuksen yhteydessä oli jäänyt johto kytkemättä. Kysyimme samalla myös tarkennuksia edellisenä päivänä mainituista päivityksistä Hyundain tuotepäällikkö Aki Kaukolalta.

– Päivityksillä varmistetaan pääsääntöisesti auton suunniteltu ja tarkoituksenmukainen toiminta kaikissa tilanteissa. Tässä tapauksessa päivityksessä parannettiin LKA:n (kaistallapitoavustimen) kalibroinnin toimintaa ja tehtiin myös päivitys ohjaustehostimen ohjelmistoon.

Toinen päivitys vaikutti auton toimintaan pikalatauksen jälkeen. Joissakin yksilöissä auto ei ole suostunut kytkemään päävirtaa päälle CCS-pikalatauksen jälkeen. Päivityksen myötä tällaista tilannetta ei pitäisi päästä syntymään.

Komponentin tarkistus ja vaihto puolestaan liittyi sähkösäätöisten etuistuimien johtosarjojen kiinnitykseen ja suojaukseen. Ilmeisesti tietyissä tuotannon alkupäätä edustavien yksilöiden tapauksissa johtojen suojauksessa on havaittu potentiaalinen vikaantumiskohde, joka siis tarkistetaan ennen ongelmien esiintymistä. Ja kun automme sattui olemaan sopivasti ”pajalla”, niin se jäi odottamaan tähän liittyviä osia.

Renkaanvaihtoreissusta tuli tällä kertaa odotettua pidempi. Ilman varoitusvalojen syttymistä olisimme jatkaneet autolla ajamista normaalisti ja nyt tehtävät päivitykset olisi tehty auton huolto-ohjelman mukaisen tarkastuskäynnin yhteydessä. Pieni inhimillinen virhe kuitenkin tarjosi hieman normaalia enemmän dramatiikkaa ja mielenkiintoista tietoa autoon tehtävistä päivityksistä.

Saimme sijaisautoksi hieman eri värisen Ioniq 5:n.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat