7.3.2023

1,2 miljardia valtiolle – valtion verotuotto uusien autojen verokertymästä säilynyt lähes ennallaan

Valtion verotulot uusien autojen autoverosta ja arvonlisäverosta ovat pysyneet viime vuodet suunnilleen ennallaan.

Viime vuoden henkilö- ja pakettiautojen autovero- ja arvonlisäverokertymä valtiolle oli noin 1,2 miljardia euroa.

Verohallinnon ilmoittamien tuoreiden autoverotilastojen mukaan autoveroa kerättiin viime vuonna yhteensä noin 503 miljoonaa euroa. Määrä on parikymmentä miljoonaa euroa pienempi kuin edellisenä vuonna, jolloin autoveroa kerättiin 524 miljoonaa euroa.

Verohallinnon verotilastoista myös selviää, että sähköautot ovat edelleen selvästi polttomoottoriautoja kalliimpia. Uuden sähköauton keskimääräinen hankintahinta vuonna 2022 oli noin 54 100 euroa ja uuden bensiiniauton 28 600 euroa.

– Viime vuonna päättyneen täyssähköautojen hankintatuen jatkamiselle on vielä lähivuosien aikana suuri tarve, sillä hintaero bensiini- ja sähköautojen välillä ei ole viime vuosina kaventunut. Kehitys on ollut päinvastainen, sillä komponenttipula on nostanut täyssähköautojen hintaa suhteellisesti enemmän kuin polttomoottoriautojen. Autokannan nykyistä selvästi nopeampi sähköistäminen purkaisi myös biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen aiheuttamaa polttonesteiden hintapainetta, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Uusien autojen arvonlisäverotuotossa ei tapahtunut suurta heilahtelua edellisvuoteen, arvonlisäverotuotto onkin viime vuosina säilynyt lähes ennallaan. Uusista henkilöautoista kerättiin vuonna 2022 noin 650 miljoonaa euroa arvonlisäveroa, joka on puolestaan hieman suurempi kuin vuonna 2021. Määrä ei sisällä käytettynä maahantuotujen autojen arvonlisäverotuloja, sillä vain osasta käytettynä tuoduista autoista kertyy Suomelle arvonlisäveroa.

Lähde Autoalan tiedotuskeskus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat