22.11.2017

Neljä vinkkiä turvalliseen talvipyöräilyyn

Talvipyöräilyä

#Pyöräilytalvi-kampanja muistuttaa, että varustautumalla oikein polkemista voi jatkaa talvellakin.

Kelien kylmeneminen saa monen vaihtamaan pyörän autoon tai julkiseen liikenteeseen. #Pyöräilytalvi-kampanja kiertää tällä viikolla Suomea kertomassa talvipyöräilyn mahdollisuuksista. Kokosimme kampanjan vinkit talvipyöräilykauteen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

1. Huolla pyöräsi ajoissa

Paras talvipyörä on oma, huollettu pyörä. Pyöräkorjaamojen ruuhkapiikki osuu usein keväälle. Fiksu pyöräilijä huoltaakin pyöränsä joko syksyllä tai talvella, jolloin säästyy jonottamiselta Pyörä kannattaa huoltaa, koska huono tai rikkinäinen pyörä jää usein pihan lumikasan alle. Samalla voi puhdistaa ja öljytä ketjut.

2. Valitse sopivat renkaat

Nastarenkaat eivät ole pyörille pakolliset, mutta ne voivat antaa ajamiseen lisää varmuutta. Kannattaa muistaa, että renkaan ilmanpaine laskee viileässä. Toisaalta pehmeämmällä renkaalla on parempi pito tienpintaan.

3. Ennakoi – pysyt pystyssä

Maltillinen ja tasainen ajonopeus auttaa pyöräilijää pysymään satulassa. Pääsyyt kaatumiseen talvisin ovat nopeudenmuutokset ja äkkinäiset käännökset liukkailla pinnoilla.

Erityisen liukkaita pintoja talvisessa liikenteessä ovat viemärinkannet, puiset sillat, märät lehdet ja sileät kivipinnat. Helsingissä – ja pian myös Tampereella – pyöräilevän kannattaa varoa myös raitiovaunukiskoja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

4. Valot päälle

Polkupyörän lampun tarkoitus ei ole valaista ympäröivää maisemaa, vaan auttaa pyöräilijää näkymään muille tienkäyttäjille. Valoa kannattaa käyttää aina hämärässä poljettaessa: Lapissa talvisin koko ajan ja Etelä-Suomessakin iltapäivästä keskipäivään asti.

Pakollinen etuvalo on valkoinen, suositeltu takavalo punainen. USB-ladattava led-lamppu saa virtaa suoraan seinästä tai vaikka tietokoneesta.

#Pyöräilytalvi-kampanjan järjestävät yhteistyössä Pyöräliitto ja Motivan Kulje viisaasti –hanke yhdessä HSL:n, HSY:n, ilmastoinfon, pyörävalmistaja Pelagon ja IT-alan yritys Reaktorin kanssa. Mukana ovat myös suurimmat kaupungit pohjoisinta Suomea lukuun ottamatta: Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere, Joensuu, Jyväskylä ja Kuopio.

Lähde: #Pyöräilytalvi-kampanjasivusto Kuva: Antti Hentinen / Moottorin kuva-arkisto

Luetuimmat