14.5.2019

Ajoterveys huolettaa joka neljättä

Liikenneturvan kysely: joka neljäs autoilija on ollut joskus tai usein huolissaan omasta ajoterveydestään.

Terveydentilan vaikutukset ajamiseen huolettavat joka neljättä kuljettajaa. Liikenneturvan kyselyn perusteella joka neljäs on ollut joskus tai usein huolissaan omasta ajoterveydestään.

Samaisesta kyselystä käy ilmi, että vastuu ajokunnosta on useimpien mielestä kuskilla itsellään. Valtaosa kyselyyn vastanneista suomalaisista kokee, että ajoterveydentilan heikentyessä ensisijainen vastuu puuttua autoiluun on kuljettajalla itsellään. Lähes yhtä vastuullisena pidetään lääkäriä, ja yhdeksän kymmenestä painottaa myös lähipiirin ja poliisin vastuuta puuttua tilanteessa, jossa autoilu ei ole enää turvallista.

– Vastauksista näkyy se, että suomalaiset pitävät terveydentilaa merkittävänä osana turvallista autoilua. Puuttuminen nähdään vahvasti osana lääkärin roolia, Liikenneturvan suunnittelija Mia Koski kiteyttää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Iäkäs ei aina tiedä kykyjään

Liikenneturvan ja Suomen Liikennelääketieteen yhdistyksen lääkäreille tekemässä kyselyssä puolestaan paljastui, että kuljettaja ei välttämättä ole itse tietoinen ajoterveydessään tapahtuneista muutoksista.

Kolme neljästä lääkäristä koki, että esimerkiksi iäkäs potilas on vastaanotolle tullessaan harvoin tietoinen ajokykynsä heikentymisestä.

Omaa tai läheisensä ajokykyä aprikoivan kannattaa kääntyä ajoissa asiantuntijoiden puoleen. Apua ja neuvoja on tarjolla.

Autoliitto järjestää suosittuja ikäautoilija-koulutuksia. Asiantuntijan vetämissä maksuttomissa koulutuksissa jaetaan osallistujien kesken kokemuksia ja käsitellään iän autoiluun tuomia erityispiirteitä.

Teksti: Moottori Kuva: Liikenneturva Lähde: Liikenneturva, Autoliitto

Luetuimmat