24.1.2018

Autoilija: autosi katsastus muuttuu pian

Katsastus

Autojen katsastusväli muuttuu toukokuussa, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Kesä koittaa myös autoilijalle, kun alle 10-vuotiaiden autojen katsastusväli harvenee toukokuussa. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kertoo, että jatkossa ensimmäinen katsastus tehdään nelivuotiaalle autolle, ja katsastuksessa tulee käydä kymmeneen vuoteen asti vain joka toinen vuosi. Sen jälkeen katsastus tehdään kerran vuodessa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

3-2-1-1 vaihtuu 4-2-2-2-1

Aiemmin auto tuli katsastaa ensimmäisen kerran kolmevuotiaana, sitten välivuoden jälkeen viiden vuoden iässä ja sen jälkeen kerran vuodessa. Jokaiselle autoilijalle tuttu 3-2-1-1 malli vaihtuu siis 4-2-2-2-1 malliin.

Trafi tarkentaa kuitenkin, että auton ensimmäinen katsastus uuden sääntelyn aikana suoritetaan kuitenkin vanhan mallin mukaan: jo käytössä olevat, alle kolmevuotiaat autot katsastetaan ensimmäisen kerran kolmivuotiaina. Katsastuslain muutos koskee henkilö- ja pakettiautoja ja raskaita nelipyöriä (esimerkiksi mönkijöitä).

Käytetyn auton voi katsastaa osto- tai myyntihetkellä

Trafin mukaan jatkossa auton katsastuspäivä määräytyy edellisen katsastuspäivän mukaan. Aiemmin katsastusaika määräytyi auton käyttöönottopäivän mukaan. Halutessaan auton voi siis katsastaa aina esimerkiksi kesällä.

– Tätä katsastusajan rullaavuutta kannattaa hyödyntää myös käytettyä autoa ostettaessa: auton voi siis katsastuttaa niin osto- kuin myyntihetkelläkin, Trafin erityisasiantuntija Teemu Toivanen muistuttaa.

Auton seuraavan katsastusajan voi tarkistaa Trafin sähköisestä palvelusta tai auton katsastus- tai rekisteröintitodistuksesta.

Lähde: Trafi Kuva: Moottorin kuva-arkisto

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat